image

Minister gaat inzet van jammers tegen drones mogelijk maken

donderdag 4 juli 2019, 10:26 door Redactie, 12 reacties

Minister Bijleveld van Defensie gaat de inzet van jammers tegen drones mogelijk maken, zo heeft ze de Tweede Kamer laten weten. In april van dit jaar vond er een algemeen overleg plaats over de aanpak van drones. Het CDA diende twee jaar geleden al een motie in waarin wordt gevraagd om Defensie de middelen te laten ontwikkelen om drones uit te schakelen.

Eén van de mogelijkheden om drones uit te schakelen is door middel van "elektronische stoormiddelen". De inzet van jammers binnen Nederland wordt in sommige situaties beperkt door wettelijke kaders. Het CDA wilde van de minister dan ook weten of er mogelijkheden zijn om de wetgeving aan te passen. Bijleveld stelde dat Defensie de beschikking over diverse soorten jammers heeft, maar dat die niet altijd kunnen worden ingezet (pdf).

"Het nationale gebruik van jammers voor de operationele inzet, maar ook voor oefenen, testen en experimenteren, wat we ook wel doen, valt onder een afwijkend frequentiegebruik zoals vastgesteld in de Telecommunicatiewet. Daardoor is het gebruik van die actieve stoormiddelen niet onder alle omstandigheden mogelijk", aldus de minister. Ze merkte op dat er snel een regeling moet worden getroffen om ontheffing te krijgen voor dit soort middelen, of dat er een wetswijziging moet komen.

"We zijn in overleg met verschillende autoriteiten aan het kijken wat het beste is om op zeer korte termijn stoormiddelen, de jammers dus, te kunnen inzetten", aldus Bijleveld in april. Nu meldt de minister dat er een Algemene Maatregel Van Bestuur (AMVB) wordt opgesteld. Daardoor wordt het mogelijk om jammers onder meer omstandigheden in te kunnen zetten dan nu het geval is. Het opstellen van de maatregel zou in het tweede kwartaal van 2020 moeten zijn afgerond. Tot die tijd worden waar mogelijk tijdelijke maatregelen genomen.

Reacties (12)
04-07-2019, 11:25 door Anoniem
Oh ja nee daar zijn we blij mee. Ding stuurloos maken, kijken wat'ie doet.

Daarnaast maken die dingen gebruik van ISM banden, net als bijvoorbeeld je wifi, en nog zo het een en ander. Bandje dichtplempen, alles stuk. Die jammers zullen dan ook tzt wel ingezet gaan worden bij andere gelegenheden dan "dronebestrijding" want het mag ondertussen toch van de wet ja toch niet dan. Zijn we blij mee.
04-07-2019, 17:07 door Anoniem
@ anoniem 11:25
Onlangs moet een trauma heli een nood uitwijk doen ivm een drone die in de buurt van het MST in Enschede vloog de piloten een ongeluk voorkwamen.
Kan me voorstellen dat men toen een jammer had willen kunnen gebruiken.
04-07-2019, 19:22 door Anoniem
@ anoniem 11:25 En er zijn veel meer incidenten geweest b.v. rondom Schiphol. Er zitten gewoon een stel idioten tussen de hobby vliegers die vele mensenlevens in gevaar brengen. Keihard aanpakken en m.b.v. een jammer in 100 stukken op de grond laten donderen...
04-07-2019, 21:25 door Anoniem
Door Anoniem: @ anoniem 11:25 En er zijn veel meer incidenten geweest b.v. rondom Schiphol. Er zitten gewoon een stel idioten tussen de hobby vliegers die vele mensenlevens in gevaar brengen. Keihard aanpakken en m.b.v. een jammer in 100 stukken op de grond laten donderen...

liever niet als er mogelijk omstanders onder lopen. ik dacht dat de betere drones normaal landen als de besturing wegvalt? gewoon wachten tot de eigenaar hem komt halen en een jaartje laten brommen lijkt me veel beter.

sebastiaan.
05-07-2019, 06:11 door Anoniem
.
Lijkt wel een beetje op dat achterlijke voorstel van D66 om DDOS aanvallen tegen hackers in te zetten. Ik verwacht dat er heel snel illegaal naar andere frequenties en bijvoorbeeld laser wordt overgestapt.

Waarom kan er in zo'n gebied niet gewoon handhavend worden opgetreden. De inzet van een stoorzender zal toch ook door iemand beoordeeld en geautoriseerd moeten worden.
05-07-2019, 08:36 door Anoniem
Bijzonder.

Met "drones" bedoelen ze denk ik consumenten "speelgoed" in de vorm van quadrocopters met GPS ondersteuning? Het is mij even onduidelijk wat "storen" van zo'n ding gaat doen. Als ze storen op de 2,4Ghz (besturing en beeld) zal de bestuurder de controle kwijt raken, maar zal hij in zijn failsafe schieten en terug naar Homepoint vliegen. Ok en dan? Als het een zelfbouw knutselding is zonder GPS zal hij zn laatste input vasthouden en óf de grond in vliegen (gevaarlijk) óf blijven hoveren op de plek tot de accu leeg is.

Daarnaast kunnen die dingen (wat eigenlijk niet mag) autonome vluchtplannen uitvoeren, daar doet zo'n jammer niets aan.

Professionelere drones hebben soms dubbel uitgevoerde besturing, dus dan moet je beide banden gaan storen.

Wat is precies het doel van deze jammers? Want zoals beschreven denk ik dat het effect niet in line is met het doel voor ogen.
05-07-2019, 08:58 door Anoniem
Kunnen mensen niet gewoon nadenken voor ze een drone de lucht in sturen.
05-07-2019, 09:53 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen mensen niet gewoon nadenken.

Het lijkt er iedere dag meer op dat het antwoord hierop "Nee" is.

Peter
05-07-2019, 10:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Met "drones" bedoelen ze denk ik consumenten "speelgoed" in de vorm van quadrocopters met GPS ondersteuning?

Dat denk ik ook ja. Want de inzet van "jammers" vereist voorkennis mbt de frekwenties waarop de besturing werkt.
Als dit op grote schaal zou gebeuren dan zou het niet lang duren voor er drones komen die zelf een schone frewentie
kunnen kiezen.
Bovendien zijn de frekwenties die nu gebruikt worden allemaal ISM banden die ook gebruikt worden voor andere doeleinden
zoals WiFi, dus lukraak jammers inzetten zal zeker ook andere gevolgen hebben.

Case in point was kennelijk een speelgoed drone die hinderlijk was geweest voor een helicopter die op een ziekenhuis
wilde landen. Stel je voor dat er aan boord van die helicopter een jamming installatie geweest was (bedoeld voor gebruik
door een niet-deskundige met een korte opleiding) die even die drone uit de weg moest helpen.
Wat zouden daarvan de gevolgen geweest zijn voor alle gevoelige apparatuur die er tegenwoordig in ziekenhuizen
gebruikt wordt? Wellicht ernstiger dan zo'n drone.
05-07-2019, 10:47 door Anoniem
Laat ze nou eens beginne met duidelijke regels en een overzchtelijke kaart waar je wel en niet mag vliegen. Mbv GPS kun je dan bovendien ook voorkomen dat het ding uberhaupt gaat vliegen in een rode zone. Ook kun je een verplichte online training invoeren doe mensen met goed gevolg moeten afleggen zodat ze weten wat wel en niet alsook waar mag. Kleine moeite met miljarden die we uitgeven aan onzin. Misschien moet de overheid een gaan faciliteren ipv vage regelgeving produceren die in de praktijk niemand leest.Dan kun je alleen nog in de winkel een drone kopen met een afgedrukt diploma met jou naam erop wat bewijst dat je de training met goed gevolg hebt afgelegd.

Dit is practischer dan al die andere non oplossingen. En iemand die echt kwaad wil met een drone hou je toch niet tegen met een jammer. Dan kun je beter een geweer gebruiken om dat ding uit de lucht te schieten. Hagel of zo... :)
05-07-2019, 13:29 door Anoniem
Het gaat er steeds mee op lijken dat "dronevliegen" ongeveer gelijk staat aan "ongevallen fotograferen". Of zouden dat dezelfde mensen zijn...
Een "dronediploma" is leuk, maar Aliexpress gaat echt niet om een diploma vragen.
05-07-2019, 15:22 door Anoniem
Als ervaren drone operator kan ik je nu alvast meegeven dat niet alles te storen is.
Ik heb veel ervaring in design tot en met het bouwen van de verschillende drones ( vooral quads genoemd in de hobby scene )

Een stoorzender triggerd de failsafe van de drone. De drone verliest enige tijd de verbinding met de controller en
bij x seconden zal de failsafe een return to home, hover of landing in gang zetten. Over wifi, zoals de mavic air heb je een langere timeout. Puur omdat wifi communicatie al brak is. Ook een geweldige manier om een drone van een ander te kapen!
( laat hem dus op hover staan en wacht tot de storing verholpen is )

Dan heb ik het nog niet over de zelfbouw quads waar je in alle opzichten root bent!
Geen geofencing systemen zoals DJI heeft :)
Die kan je zo bouwen dat ze doorvliegen tot je lipo op is of crasht. Niet te vergeten de enorme snelheden die je met zo een zelfbouwer kan halen op een 4s - 6s cell.

etc
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.