image

Britse providers trekken internetschurk-nominatie Mozilla in

donderdag 11 juli 2019, 10:11 door Redactie, 8 reacties

De Britse vereniging van internetproviders ISPA die Mozilla eerder nog voor de "internetschurk" award nomineerde heeft na een golf van kritiek de nominatie ingetrokken. Elk jaar komt de Internet Services Providers Association (ISPA) met awards voor personen of organisaties die zich op positieve wijze hebben ingezet voor het internet, of het web juist bedreigen. Voor deze laatste categorie is de "Internet Villain" award bedacht.

Mozilla werd, naast de Amerikaanse president Donald Trump en Artikel 13 over auteursrecht, voor deze categorie genomineerd omdat Firefox dns over https (DoH) aanbiedt. DoH zorgt voor een versleutelde verbinding voor dns-verzoeken, zodat informatie van het dns-verzoek niet kan lekken. Op dit moment zijn dns-verzoeken onversleuteld, zodat allerlei partijen die onderweg kunnen inzien of veranderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de domeinnaam die de gebruiker opvraagt of zijn ip-adres, of een groot deel hiervan.

Via DoH zou volgens de ISPA de verplichting die in het Verenigd Koninkrijk voor providers geldt om pornosites te filteren kunnen worden omzeild, alsmede software voor ouderlijk toezicht. De nominatie van Mozilla zorgde op Twitter voor woedende reacties. Na de golf van kritiek heeft de organisatie besloten om de nominatie van Mozilla in te trekken en de Internet Villain-categorie in zijn geheel te schrappen. De ISPA stelt in een reactie dat de nominatie van Mozilla "duidelijk een verkeerde boodschap" heeft afgegeven. Wel stelt de organisatie dat er goed moet worden gekeken naar de implementatie van DoH.

Reacties (8)
11-07-2019, 10:25 door Anoniem
Goed werk, Mozilla. Filtering is censuur. Punt.
11-07-2019, 10:27 door Anoniem
Niet iedereen is het eens met de "Geen sex alsjeblieft, we zijn BWITS! Dus nou dan maar filteren hoor."-houding, en al helemaal niet als dat actief door ISPs wordt uitgedragen. Niet dat "DNS-over-https" nou zo'n goed idee is, maar die motivatie was wel een enorme keutel.

Overigens, hebben zij nauwlijks benul dat "wereldwijde web" en "internet" gerelateerde maar toch echt verschillende dingen zijn, of is het de Redactie die er zo'n moeite mee heeft?
11-07-2019, 11:44 door Power2All
Dus een pro-privacy feature in Firefox wordt als een negatieve feature geflagged door die organisatie ?!
Holy shit, ze zijn echt de weg kwijt als het gaat om security en privacy...
DoH is tof, geen gesnuffel meer door tussen-partijen, maar ohjee, dan kunnen ze ons niet meer monitoren, dus zijn het schurken... Wat een ongeloofelijke oelewappers...
11-07-2019, 11:45 door Anoniem
Internetveiligheid en het VK? Het altijd leuk om te kijken welke kennis de 'bestuurders' hebben, wat hun achtergrond is en waar het geld vandaan komt voor de organisatie die hen betaald. De doorsnee bestuurder is een overheidslievende niet kritische persoon die achter de geldende politieke opvatting aanloopt
11-07-2019, 13:03 door Anoniem
"Er moet goed gekeken worden naar de implementatie van DoH", zegt men nog.
Dat impliceert dat men met eenduidige privacy maatregelen toch weer niet zo happy is.

Het is als met encryptie: of deugdelijke encryptie voor iedereen
of alleen cybercriminelen en Big Tech hebben deugdelijke encryptie.

Het zoveelste bewijs dat digitale veiligheid alleen kan
als het de grote business modellen en surveillance behoefte niet in de weg zit.
En dan heb je overal a priori in stand gehouden onveiligheid.

Waarom is men daar niet eens een keer heel open over?
In dat geval kan de consument kiezen op de enige manier die telt
en geeft ie daar z'n geld inmiddels niet meer aan uit,
als ie verstandig zou zijn.

Maar ja .....dat zijn de meesten niet.

Toch door het bovenstaande worden de werkelijke beweegredenen van de data-schuivers
wel steeds duidelijker. Dat geldt voor allemaal, CDN, Google, Facebook en dus ook ISPs.

J.O.
11-07-2019, 18:19 door Planeten Paultje
The Register is having a field day with the ISPA silliness: https://www.theregister.co.uk/2019/07/10/ispa_clears_mozilla/
12-07-2019, 08:14 door Anoniem
Wat zielig zeg om mozilla zo te boek te doen! Ja ik snap het ook wel een beetje, het internet is bij uitstek een mannier voor "grote nieuwsgierige jongens" om toch een beetje inzicht en macht te krijgen over ons "onderdanen".

Mensen vergeten dat internet een oorlogswapen ofwel tool is. Heel handig... en het word verkocht als zijnde een leuk speeltje voor de burger of een must-have voor commecriele bedrijven. Helaas is bedrijfspionage nog steeds orde van de dag.Foute mensen worden (vaak gelukkig) nog steeds gepakt dmv hun online sporen.

Maar er gebeuren ook steeds vaker dingen die echt niet goed/gezond/eerlijk zijn voor onze staat, voor onze burgers en onze toekomst.

Een bedrijf als mozilla zwart maken maakt mij echt droevig. (momenteel met firefox-based online en mail met mozzilla based mail client).
12-07-2019, 09:25 door Anoniem
Komt de nominatie voort uit de hele entropie discussie? Dat heeft vergaande gevolgen gehad voor veel organisaties.
Het feit dat Mozilla het gevonden hadden was zeker niet verkeerd, slechts 1 maand geven om een serienummer probleem op te lossen WEL.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.