image

Burger moet bij overheid opgeslagen gegevens kunnen delen

donderdag 11 juli 2019, 11:37 door Redactie, 13 reacties

Burgers moeten gegevens die de overheid over hen heeft opgeslagen met andere partijen buiten de overheid kunnen delen, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Het plan is onderdeel van het plan "Regie op gegevens", dat burgers grip en zicht op hun persoonlijke gegevens bij de overheid moet geven.

Knops onderscheidt drie vormen van regie. Zo moeten burgers hun gegevens die bij de overheid zijn opgeslagen met dienstverleners buiten de overheid kunnen delen, zoals een zorgverlener, woningcorporatie of schuldhulpverlener. "Omdat die gegevens digitaal en betrouwbaar zijn, kunnen deze hun dienstverlening beter, sneller en persoonlijker maken. Ook wordt onnodige papieren rompslomp vermeden", aldus de staatssecretaris.

De tweede vorm betreft het weigeren om gegevens te verstrekken die binnen de overheid al beschikbaar zijn. Dit moet het hergebruik van gegevens bevorderen. Het principe van verplicht gebruik en eenmalige verstrekking is nu al van toepassing op de zogenaamde authentieke gegevens uit de basisregistraties en is wettelijk verankerd voor elk van de basisregistraties afzonderlijk. Burgers zouden hier niet bekend mee zijn en ook niet actief op worden gewezen.

Als laatste moeten burgers hun eigen gegevens kunnen inzien en controleren, kunnen inzien welke gegevens worden en zijn uitgewisseld, en de gegevens kunnen corrigeren. "Een burger moet een gegeven niet alleen kunnen laten wijzigen, maar de gevolgen van een fout gegeven moeten ook sneller worden hersteld. We doen daarvoor een proef met een speciaal team voor het oplossen van problemen die meerdere overheidsorganisaties raken, en daardoor nu vaak te lang duren", stelt Knops.

Delen van gegevens

Het delen van gegevens met organisaties buiten de overheid is een nieuwe ontwikkeling, zo laat de staatssecretaris weten, die tevens opmerkt dat de overheid het delen van gegevens actief zal stimuleren. "Het delen van gegevens biedt nieuwe kansen, maar brengt ook nieuwe risico's. Wie zijn gegevens deelt kan niet altijd overzien wat er daarna met die gegevens gebeurt. Gegevens kunnen zo makkelijk in verkeerde handen komen, met alle gevolgen van dien", erkent de staatssecretaris.

Een ander risico is dat er meer gegevens worden gedeeld dan nodig is en op grond van de privacywetgeving is toegestaan. Daarnaast bestaat het risico dat burgers zich gedwongen kunnen voelen om hun gegevens te delen omdat ze afhankelijk zijn van die organisatie, zoals een verhuurder of schuldhulpverlener. Om dit tegen te gaan zal de overheid "spelregels" opstellen waar organisaties waar de burger zijn gegevens mee deelt aan moeten voldoen. Deze spelregels worden in de Wet digitale overheid vastgelegd.

Om het delen van gegevens te realiseren vinden er op dit moment al verschillende proeven plaats of zullen die nog worden uitgerold. Volgend jaar moet het kader waar toepassingen voor het delen van gegevens aan moeten voldoen juridisch zijn verankerd.

Reacties (13)
11-07-2019, 12:17 door Anoniem
Doe eens wat beter je best om minder gegevens nodig te hebben zodat er ook minder gedeeld hoeft te worden.
11-07-2019, 12:21 door Anoniem
fan-tas-ti-sch ... "Regie op Gegevens" klinkt stoer.. Jammer alleen dat dit allemaal voor 95% wordt geregeld door de AVG/GDPR ..

Nu doen alsof je een nieuwe dienst aan de burgers gaat aanbieden terwijl je daar wettelijk al lang aan had moeten voldoen klinkt "een beetje dom"....

DDK
11-07-2019, 12:32 door Anoniem
De overheid deelt dat toch al voor je?
Kijk naar je inkomsten gegevens naar de huisbaas. Wordt zomaar gratis en automatisch gedaan!
11-07-2019, 16:00 door Anoniem
Krijgen we dan ook een MijnBKR omgeving ? Of blijft die info ontoegankelijk ?
11-07-2019, 16:03 door Anoniem
Zo moeten burgers hun gegevens die bij de overheid zijn opgeslagen met dienstverleners buiten de overheid kunnen delen, zoals een zorgverlener, woningcorporatie of schuldhulpverlener.

Waarom zou ik welke-informatie-dan-ook welke bij de overheid staat opgeslagen over mijzelf willen delen met een woningcorporatie ? Een woningcorporatie moet mij een woning te huur leveren, in ruil voor huurcontract. Verder zouden ze *niets* te maken moeten hebben met mijn prive gegevens (anders dan evt inkomenscheck wanneer je huur contract afsluit).

Huurverhogingen, gerelateerd aan je inkomen, zijn van de zotte. Albert Heijn vraagt toch ook geen variabele prijs, op basis van je inkomen. Het idee dat je huisbaas moet kunnen mee profiteren, wanneer je inkomen stijgt, is totaal misplaatst.
11-07-2019, 19:35 door Anoniem
Door Anoniem: Huurverhogingen, gerelateerd aan je inkomen, zijn van de zotte. Albert Heijn vraagt toch ook geen variabele prijs, op basis van je inkomen. Het idee dat je huisbaas moet kunnen mee profiteren, wanneer je inkomen stijgt, is totaal misplaatst.
De gesubsidieerde sociale huurcorporaties moeten die extra verhuurdersheffing toch ergens van ophoesten. Als je maar niet denkt dat de bestuurders hun bovenbalkendendense salarii, dienstautos met ingebouwde tvs, of hun bonii gaan opofferen.
11-07-2019, 19:36 door karma4
Door Anoniem: Krijgen we dan ook een MijnBKR omgeving ? Of blijft die info ontoegankelijk ?
Je loopt al weer jaren achter. Alles is nu toegankelijk en was dat al sinds 95.
11-07-2019, 19:41 door karma4
Het gaat allemaal om gegevens waar de overheid eigenaar van is maar over een burger gaan.
Ooit was dit probleem van falende administraties en falende uitwisseling de reden om te verplichten het sofinr ofwel bsn in te zetten met het zelfde argument om die problemen op te gaan lossen. Het is nu nog steeds niet betrouwbaar zie faal BRP.
Aardig getorpedeerd door pricacyschenders zoals het ap.
11-07-2019, 20:43 door Anoniem
Tja,sommige mensen willen niet delen,en is is ook niet nodig om je eigen privacy te waarborgen.
Het lijkt zo net alsof mensen niet meer de regie over het verstrekken van hun gegevens zelf krijgen.
Maar goed daar is de wet van bescherming van persoonsgegevens van gekomen.
12-07-2019, 07:13 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Krijgen we dan ook een MijnBKR omgeving ? Of blijft die info ontoegankelijk ?
Je loopt al weer jaren achter. Alles is nu toegankelijk en was dat al sinds 95.

Leg eens uit...
Sinds 1995 toegnakelijk voor de burger. Aan het loket zeker.
12-07-2019, 09:10 door Anoniem
Voor mijn gevoel zijn de mogelijkheden waar dit persbericht het met veel tamtam over heeft inderdaad gewoon een uitwerking van de artikelen 15 (Recht van Inzage), 16 (Recht op Rectificatie) en tot op zekere hoogte 20 (Recht op overdraagbaarheid van de gegevens) van de AVG (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=celex%3A32016R0679). Een recht dat ik met name bij de nogal snel delende overheid nogal sterk mis is artikel 19 (Kennisgevingsplicht inzake rectificatie of wissing van persoonsgegevens of verwerkingsbeperking), in het bijzonder waar het rectificatie betreft.

Wat ik wel als een positieve ontwikkeling zie is dat hier een organisatie is die blijkbaar voldoen aan de eisen die aan ze gesteld worden via de AVG als een uitdaging beginnen te zien. Natuurlijk, het is even slikken, onder anderen de mogelijkheid tot boetes conform artikel 84. Maar ten slotte smaakt het toch naar meer.
12-07-2019, 09:16 door Anoniem
Door karma4: Het gaat allemaal om gegevens waar de overheid eigenaar van is maar over een burger gaan.
In de context van het Nederlandse recht is het niet correct om over eigendom van data te spreken, eigendom is gereserveerd voor fysieke zaken. Er zijn wel allerlei andere regels waar data aan onderhevig zijn, van auteursrecht en databankenrecht tot de AVG voor persoonsgegevens, maar onder eigendomsrecht vallen gegevens niet. Als je gegevens ziet als eigendom van een persoon of organisatie loop je het gevaar dat je redeneert op basis van uitgangspunten die heel wankel kunnen blijken te zijn.
12-07-2019, 09:51 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4: Het gaat allemaal om gegevens waar de overheid eigenaar van is maar over een burger gaan.
In de context van het Nederlandse recht is het niet correct om over eigendom van data te spreken, eigendom is gereserveerd voor fysieke zaken. Er zijn wel allerlei andere regels waar data aan onderhevig zijn, van auteursrecht en databankenrecht tot de AVG voor persoonsgegevens, maar onder eigendomsrecht vallen gegevens niet. Als je gegevens ziet als eigendom van een persoon of organisatie loop je het gevaar dat je redeneert op basis van uitgangspunten die heel wankel kunnen blijken te zijn.
Daar heb je gelijk in. Neem de aanduidingen mijn.ing mijnoverheid medmij mijn.verzending mijn.pakket het schept de verwachting dat het eigendom bij de gebuiker dan wel de burgers zit.
Een bankrekeningnummer huur je met de betaaldienst maar het nummer is niet jouw eigendom. De betaalgegevens bij de betaaldienst zijn een gevolg van de dienst maar een eigendom is niet goed te bepalen omdat er vele betrokkenen zijn.

Je kunt de verwerkingen die over een persoon gaan aanwijzen met een verwerker en verwerkingsverantwoordelijke en verder gaat het niet. https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/gegevens/regie-op-gegevens/initiatieven/ kij bij de initiatieven en verbaas je er over dat er gevallen tussen zitten die er van uitgaan dat de burger de eigenaar van de gegevens is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.