image

Politie pakt Utrechter op voor het ontwikkelen van malware

woensdag 17 juli 2019, 09:41 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft een 20-jarige man aangehouden op verdenking van het ontwikkelen en verkopen van malware. De man was op verschillende fora actief waar hij onder andere de macrobuilder Rubella verkocht voor een prijs variërend van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.

Een macrobuilder is een toolkit waarmee kwaadaardige macro's aan Microsoft Office-documenten worden toegevoegd. Zodra de ontvanger van het document ervoor kiest om macro's in te schakelen wordt er malware op het systeem geïnstalleerd. De politie kwam de man mede op het spoor dankzij onderzoek van twee bedrijven, waaronder het antivirusbedrijf McAfee.

De Utrechter werd aangehouden terwijl hij achter zijn computer zat, zo meldt het Openbaar Ministerie. Bij de verdachte zijn verder gegevens gevonden van tientallen creditcards en handleidingen over carding, het verkopen van gestolen creditcardgegevens. De jongeman had ook van duizenden sites toegangsgegevens in zijn bezit. Wat hij daarmee van plan was is niet bekend. Tevens bleek de man 20.000 euro aan cryptovaluta te bezitten die in beslag zijn genomen.

Reacties (2)
17-07-2019, 10:08 door Anoniem
Goed zo!
18-07-2019, 08:57 door Anoniem
Een macrobuilder is een toolkit waarmee kwaadaardige macro's aan Microsoft Office-documenten worden toegevoegd.

In sommige gevallen. Macrobuilder is ook standaard legitieme functionaliteit, binnen Office. Context matters.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.