image

Politie: aangifte van cybercrime moet eenvoudiger worden

woensdag 17 juli 2019, 15:53 door Redactie, 8 reacties

Het moet eenvoudiger worden voor slachtoffers van cybercrime om aangifte te doen, zo stelt de politie naar aanleiding van onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit het onderzoek blijkt dat de meeste slachtoffers van cybercrime helemaal geen aangifte doen.

Volgens het CBS werd vorig jaar 1,8 procent van de Nederlandse internetgebruikers het slachtoffer van "hacken". Het gaat dan bijvoorbeeld om het inbreken op e-mailaccounts. Minder dan 3 procent van de slachtoffers deed echter aangifte bij de politie. Slachtoffers doen geen aangifte omdat ze denken dat dit niet helpt, het niet belangrijk genoeg was of het niet mogelijk was, maar ook op aanraden van de politie werd van aangifte afgezien.

"De inzichten die dit onderzoek oplevert, zijn een waardevolle aanvulling op onze informatiepositie. Die is voor een belangrijk deel gebaseerd op de aangiftes die worden gedaan. En dat doet lang niet iedereen, blijkt ook uit dit onderzoek", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie. "Het onderstreept dat we ons dus moeten blijven richten op het verlagen van de drempel en het verruimen van de mogelijkheden om aangifte te doen."

Van der Plas merkt op dat de politie internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van cybercrime mogelijk gaat maken. "Daar wordt nu hard aan gewerkt", aldus de programmadirecteur. Vorige maand werd bekend dat slachtoffers van ransomware en helpdeskfraude straks online aangifte bij de politie kunnen doen.

Image

Reacties (8)
17-07-2019, 16:00 door Anoniem
pff als er geen botten uitsteken komen ze al niet meer voor verkeersongevallen, zelfs niet als de tegenpartij een bezopen oekrainse is die meteen roept "disxreminazie". wanneer er ingebroken wordt en je kunt zelfs de kentekenplaat doorgeven van de bulgaarse mercedes C180 die uit je tuin weg rijdt is het 'klick tuut tuut". als je vriendin verkracht wordt wordt zij door de molen gehaald en verhoord als een crimineel terwijl die ashole gewoon vrij blijft rondlopen en niet eens op de koffie wordt gevraagd. maar als opa straks op de link klikt van "u heeft 12000 euro gestort gekregen op uw bankrekening" dan gaan we actie ondernemen?
17-07-2019, 17:49 door DLans
Door Anoniem: pff als er geen botten uitsteken komen ze al niet meer voor verkeersongevallen, zelfs niet als de tegenpartij een bezopen oekrainse is die meteen roept "disxreminazie". wanneer er ingebroken wordt en je kunt zelfs de kentekenplaat doorgeven van de bulgaarse mercedes C180 die uit je tuin weg rijdt is het 'klick tuut tuut". als je vriendin verkracht wordt wordt zij door de molen gehaald en verhoord als een crimineel terwijl die ashole gewoon vrij blijft rondlopen en niet eens op de koffie wordt gevraagd. maar als opa straks op de link klikt van "u heeft 12000 euro gestort gekregen op uw bankrekening" dan gaan we actie ondernemen?

Wat een onzin, direct je eerste opmerking al. Bij een ongeval met letsel komen ze ALTIJD op locatie. Ik ben laatst betrokken geweest bij een ongeval waarbij een mevrouw kleine verwondingen had (wel bloeddende), 3 politiewagens en een ambulance. Er werd ook direct onderzoek vericht want de verzekering wil al die informatie ook hebben, de politie maakt oa tekeningen van de situatie, ondervraagt alle betrokkenen etc.. Daar wordt heel een dossier van opgezet, waarna je die informatie ook telefonisch bij de politie kunt opvragen. Werkt prima.

En hoewel er waarschijnlijk (veel) ruimte is voor verbetering heb ik het idee dat je zo'n "roverheid" type bent door maar van alles te roepen.
17-07-2019, 18:19 door Anoniem
Aangifte is gewoon een veel te zwaar middel, dan moet er op allerlei manieren informatie aan geplakt worden en identiteit
moet geverifieerd worden, geen wonder dat mensen dan afhaken.

Als men nou een soort "meldpunt" zou maken waar je informatie heen kunt sturen mbt ondervonden hackpogingen en
andere cybercrime dan konden ze daarmee aan de slag en tegen de tijd dat er een verdachte in beeld komt kan men
altijd nog om aangifte verzoeken. Meestal is dat toch niet het geval, en om alleen statistieken bij te houden of informatie
te verzamelen over wat er zoal geprobeerd wordt heb je geen aangiftes nodig.
17-07-2019, 19:18 door Anoniem
Laten we die aangifte digitaal gaan doen. Dat werkt vast veel en veel sneller!
17-07-2019, 20:53 door Anoniem
Wat is voor mij of de maatschappij het verschil met dat ik géén aangifte doe? Een aangifte kost me de nodige tijd en moeite. Het kan daarbij ook nog stres opleveren. Voor mij persoonlijk is het beter mijn verlies te nemen en door te gaan met mijn leven.

De dader wordt hoogstwaarschijnlijk toch niet gepakt, want de politie laat dit soort zaken meestal liggen. Mocht de dader wel worden gepakt dan wordt hij/zij niet of nauwelijks gestraft. Van een kale kip kun je niet plukken dus mijn geld zie ik toch nooit meer terug. De kans is groot dat de dader weer in herhaling valt en dan begint het hele circus weer opnieuw.. De maatschappij schiet er dus ook weinig mee op.
18-07-2019, 09:13 door Anoniem
pff als er geen botten uitsteken komen ze al niet meer voor verkeersongevallen

Volslagen onzin.
18-07-2019, 09:15 door Anoniem
Wat is voor mij of de maatschappij het verschil met dat ik géén aangifte doe? Een aangifte kost me de nodige tijd en moeite. Het kan daarbij ook nog stres opleveren. Voor mij persoonlijk is het beter mijn verlies te nemen en door te gaan met mijn leven.

De dader wordt hoogstwaarschijnlijk toch niet gepakt, want de politie laat dit soort zaken meestal liggen.

Indien je geen aangifte doet, weet je in ieder geval 100% zeker dat er niets zal gebeuren (en dan is er ook geen reden om te klagen). Naast de vraag wat de politie ermee doet, is aangifte doen verzekeringstechnisch ook vaak nodig.
18-07-2019, 09:16 door Anoniem
Laten we die aangifte digitaal gaan doen. Dat werkt vast veel en veel sneller!

Is al lang en breed (ook) digitaal. Politie website m.b.t. cybercrime geeft ook duidelijk aan dat je het beste de aangifte online kan doen. Zodat deze terecht komt bij teams die er wat mee kunnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.