image

Politiekorps Maastricht erkent fout in FaceApp-advies

woensdag 24 juli 2019, 13:17 door Redactie, 4 reacties

Het politiekorps van Maastricht erkent dat het foute informatie heeft verstrekt in het FaceApp-advies dat het afgelopen zondag op Facebook gaf. In het advies werd gesteld dat FaceApp een product van een Russisch bedrijf is en daar de Europese privacywetgeving niet van toepassing is.

Vervolgens werd aangeraden om FaceApp van de telefoon te verwijderen. In een nieuw Facebookbericht stelt het politiekorps dat het volgers met de waarschuwing digitaal bewust wilde maken. Een deel van de informatie klopte echter niet. "Omdat FaceApp persoonsgegevens van gebruikers verwerkt die zich in de EU bevinden wordt voldaan aan de vereisten van artikel 3 lid 2 AVG. Dit betekent dat de AVG van toepassing is op FaceApp, ondanks dat dit bedrijf in Rusland gevestigd is/zou zijn", zo laat het korps in een update weten.

Afsluitend stelt het politiekorps dat gebruikers zich altijd vooraf moeten informeren over de apps die ze willen installeren of gebruiken. Ter aanvulling wordt gewezen naar een artikel van de Autoriteit Persoonsgegevens over de mogelijke risico's die het installeren van een app met zich kan meebrengen.

Reacties (4)
24-07-2019, 13:58 door Anoniem
Nu lijkt de hele waarschuwing veel minder erg, terwijl je alsnog een foto van jezelf (met waarschijnlijk gegevens zoals je naam, leeftijd, etc.) afstaat aan een Russische dienst. Zal uiteindelijk ook totaal niet gebruikt worden door de Russen om een mooie database samen te stellen met persoonsgegevens en gezichtsherkenning enzo /S
25-07-2019, 08:09 door spatieman
man,man..
nee, als facebook dit deed was het wel prima, want is dan toch leuk zeggen ze dan.
maar omdat het een "oostblok land" is, is het meteen oeioei.
25-07-2019, 09:43 door Anoniem
Echt onzinnig. Elders stond te lezen dat agenten wel apps mogen installeren op de diensttelefoon maar dat bij risico deze dan ook weer weggehaald kunnen worden. Ondertussen hebben wijkteams de vrijheid dingen te delen op social media. Klinkt als een behoorlijk duaal beleid. Ik weet natuurlijk niet of het klopt allemaal maar dit is in Maasticht begonnen. Lijkt me vreemd dat daarna pas de centrale ICT organisatie in beweging kwam. Dit hoor je toch continue te controleren of liever: vooraf blokkeren.
Dit zien we vaker; defensie had de hardloop app die geheime bases lekte door de route te volgen. Volgens mij moet je gewoon veel strikter inzitten. En daarnaast: inderdaad de opmerking hiervoor. Nu buitelen we over elkaar hen en gut gut gut het kan toch niet maar ondertussen hebben we wel Facebook en bijvoorbeeld Microsoft met Windows 10. Ooit afgevraagd wat daar allemaal op de werkplek aan data richting de VS gaat? niet te filmen.
25-07-2019, 11:15 door Anoniem
Het probleem ligt elders; de incompetentie is gelegen in de juridische onkunde van (een gedeelte van) het Nederlandse politiekorps. Het is algemeen bekend - althans dat zou het moeten zijn - dat de AVG op basis van de Europese verordening 2016/679 -altijd van toepassing is zodra de GEBRUIKERS zich binnen het grondgebied van de EU bevinden. Waar de partij zit die de persoonsgegevens verwerkt is niet relevant. Het is onbegrijpelijk dat het korps daarmee kennelijk niet bekend is en daarom onjuiste informatie verstrekt en dat het aanvankelijk ook niemand bij het politiekorps opvalt dat er iets niet klopt. Dat zegt iets over het niveau van het politiekorps.
Overigens is de genoemde ANG-verordening niet op de politie van toepassing. Er geldt daarvoor een aparte richtlijn 2016/680. Hopelijk is de politie daarmee bekend !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.