image

Privacytoezichthouders bezorgd over Facebooks cryptomunt

maandag 5 augustus 2019, 17:28 door Redactie, 9 reacties

Privacytoezichthouders van over de gehele wereld maken zich zorgen over de privacygevolgen van Facebooks cryptomunt Libra, zo hebben ze vandaag in een gemeenschappelijke verklaring laten weten. In juni kondigde Facebook de eigen cryptomunt aan, die straks voor iedereen toegankelijk moet worden.

Beleidsmakers en financiële autoriteiten maakten al snel hun zorgen kenbaar en privacytoezichthouders van onder andere de Europese Unie, Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sluiten zich daar nu bij aan. "De risico's zijn niet beperkt tot financiële privacy, aangezien de betrokkenheid van Facebook en de data die het over honderden miljoenen gebruikers verzamelt aanvullende vragen met zich meebrengt", aldus de toezichthouders.

Die wijzen naar het verleden van Facebook waarin het geregeld op de vingers werd getikt vanwege de manier waarop het met de privacy van gebruikers en niet-gebruikers omging. De databeschermingsautoriteiten zeggen de economische en sociale voordelen van nieuwe technologieën te ondersteunen, maar merken op dat dit niet ten koste van de privacy van mensen mag gaan.

In het geval van Facebook en de nieuwe cryptomunt zijn veel details over de manier waarop er met gegevens zal worden omgegaan nog onduidelijk. "Gegeven de huidige plannen om Libra en Calibra snel uit te rollen zijn we verrast en bezorgd dat deze details niet beschikbaar zijn", aldus de toezichthouders in hun verklaring. Doordat Facebook bij het project betrokken is kan de cryptomunt snel groeien, waaronder in landen zonder privacywetgeving.

"Deze combinatie van grote hoeveelheden persoonlijke informatie met financiële informatie en cryptovaluta versterkt onze privacyzorgen over het ontwerp van het Libra-netwerk en de afspraken om data te delen", stellen de toezichthouders. Om de zorgen weg te nemen hebben ze Facebook en het Libra Network een reeks vragen over het implementeren van privacymaatregelen gesteld. Daarnaast verwachten de toezichthouders dat de partijen die bij de cryptomunt zijn betrokken zich aan de relevante privacywetten zullen houden (pdf).

Reacties (9)
05-08-2019, 17:41 door Anoniem
Facebook wordt er alleen maar rijker van en ik zie nieuwe wetten komen die zeer teleurstellend zullen zijn.
05-08-2019, 18:04 door Anoniem
ohja... sinds wanneer zijn overheden plots bezorgd over je privacy?

banken mogen sinds kort je 'nogal private' data over al je aankoopgegevens aan jan en alleman verkopen en geen overheid die daar blijkbaar mee zit.

en kom niet aanzetten met het kulverhaal dat dat alleen mag na toestemming want zoiets stoppen ze gewoon ergens ver weg in 84 pagina's met voorwaarden waar zelfs een doorsnee advocaat geen chocola van kan maken.
05-08-2019, 18:53 door Anoniem
Ach geen zorgen, via PSD2 komen straks jouw betaalgegevens -weliswaar via een omweg- toch gegarandeerd bij facebook inc. terecht.
05-08-2019, 21:04 door Anoniem
"Technologiebedrijven zijn zo machtig geworden dat interne en externe kritiek ze niet meer weerhoudt van het ontplooien van activiteiten die ten koste gaan van mensen. Ze wanen zich onaantastbaar. Het is het definitieve einde van Google’s nobele slogan uit de begintijd: ‘Don’t be evil’."

Gebrek aan ethisch besef bij Twitter, Google en Facebook is systeemrisico geworden
Big Tech, 3 augustus 2019

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/03/gebrek-aan-ethisch-besef-bij-twitter-google-en-facebook-is-systeemrisico-geworden-a3969006

Het sleutelwoord is hier systeemrisico.

Wat te verwachten is, is dat de heersende financiele machtselites en de geopolitieke orde ingrijpt als de ontwikkelingen rond de cryptocurrencies, zoals Facebook's Libra, hen de grond onder de voeten te heet doet worden. De staten in bezit van nuclaire wapens zullen nooit het muntrecht en belastinginning uit handen aan machtiger marktpartijen willen geven.

Wat we anders vroeg of laat zullen gaan beleven zal de deconfiture zijn van de zogenaamde "vrije markt", wat op zich al een deceptie is. Sinds de klassieke oudheid hebben koningen, keizers, en vele andere potentaten van de meest uiteenlopende pluimage, altijd de macht over de munt willen behouden. Dat zal met de Libra niet anders zijn.
06-08-2019, 08:49 door [Account Verwijderd]
De redactie zal wel weer trots op zichzelf zijn dat ze het woord cryptomunt misbruiken. Maar ach. Security.nl neem het niet zo nauw met de correctheid van een bericht. Laten we het niet over de koppen hebben... #Clickbait
06-08-2019, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: ohja... sinds wanneer zijn overheden plots bezorgd over je privacy?
Al jaren, ,mocht je dat nog niet door hebben.

banken mogen sinds kort je 'nogal private' data over al je aankoopgegevens aan jan en alleman verkopen en geen overheid die daar blijkbaar mee zit.
Nog meer grote onzin. Klopt helemaal niets van. Of je hebt een bron? Want bepaalde banken gebruikte dit alleen voor INTERNE producten (en dus niet Jan en alleman).
ING was er mee bezig, echter de ABNAMRO deed dit al, rabobank was er ook mee bezig.
En er werden meteen vragen gesteld in de tweede kamer. Dus precies het tegenovergestelde van wat jij nu beweerd.
PSD2 moet jij specifiek toestemming geven, en dit iedere zoveel maanden herhalen.

en kom niet aanzetten met het kulverhaal dat dat alleen mag na toestemming want zoiets stoppen ze gewoon ergens ver weg in 84 pagina's met voorwaarden waar zelfs een doorsnee advocaat geen chocola van kan maken.
Ik heb gek op chocola. Liefst witte. Dat is nuttigere informatie dan jouw hele post.
06-08-2019, 09:38 door Anoniem
HET IS GEEN CRYPTO CURRENCY! De blockchain is niet openbaar en censuur is nog steeds mogelijk. Het is net zoveel een crypto currency als de Amerikaanse Dollar dat is.
07-08-2019, 17:14 door Anoniem
Waarom blijven ze dit een cryptomunt noemen waar dit het absoluut niet is.
09-08-2019, 07:04 door Anoniem
Ik vermoed dat het bericht over de diefstal door N-Korea van cryptovaluta niet geheel toevallig nu weer in het nieuws verschijnt. .Zijn die vermoedens eigenlijk ooit wel bevestigd door de diverse platforms.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.