Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Noscript blokkeert goed funktioneren Startpage zoek-engine

19-08-2018, 03:40 door Anoniem, 22 reacties
In Firefox heb ik o.a. Noscript-add-on (met maximale beveiliging ingesteld) en de Startpage openings-/zoek-pagina.

Sinds kort veroorzaakt Noscript dat Startpage soms/vaak niet goed funktioneert. Dan start Firefox op en hangt dan op het opstarten van de Startpage search-engine. Dit gebeurt ook als ik Google als startpagina instel.

Als ik de standaard Firefox opstart-pagina en search engine herstel, lijkt alles wel goed te gaan. Die is klaarblijkelijk standaard uitgesloten van Noscript-invloed.

De add-on Noscript uitzetten voorkomt dit probleem met Startpage en Google.
Dan is echter het "selling point" (=Noscript) van Firefox t.o.v. Chrome verdwenen.

Heeft iemand dit probleem ook ervaren, en weet iemand een oplossing?
Reacties (22)
19-08-2018, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem: In Firefox heb ik o.a. Noscript-add-on (met maximale beveiliging ingesteld) en de Startpage openings-/zoek-pagina.

Sinds kort veroorzaakt Noscript dat Startpage soms/vaak niet goed funktioneert. Dan start Firefox op en hangt dan op het opstarten van de Startpage search-engine. Dit gebeurt ook als ik Google als startpagina instel.

Als ik de standaard Firefox opstart-pagina en search engine herstel, lijkt alles wel goed te gaan. Die is klaarblijkelijk standaard uitgesloten van Noscript-invloed.

De add-on Noscript uitzetten voorkomt dit probleem met Startpage en Google.
Dan is echter het "selling point" (=Noscript) van Firefox t.o.v. Chrome verdwenen.

Heeft iemand dit probleem ook ervaren, en weet iemand een oplossing?
Chrome gebruiken?
Geen NoScript gebruiken?
Ticket aanmaken op FF forum?
Ticket aanmaken op NoScript forum?

Graag gedaan....
19-08-2018, 11:03 door Bitwiper
Door Anoniem: Heeft iemand dit probleem ook ervaren, en weet iemand een oplossing?
Nooit gezien, maar om privacy-, veiligheids- en andere redenen stel ik in Firefox (met o.a NoScript) altijd een blanco startpagina in. Wellicht is dit voor jou ook een oplossing?

Ik kan me voorstellen dat de combinatie van specifieke Firefox en NoScript versies (en wellicht andere plugins en specifieke instellingen) tijdens opstarten van beide tot "onvolkomenheden" leidt. En wellicht heb je daar minder last van als er niet meteen met specifieke sites van jouw keuze wordt gecommuniceerd (Nb. zowel NoScript als Firefox heb ik, met WireShark, "naar huis zien bellen" na opstarten, maar ik weet niet of dat nu nog zo is).
19-08-2018, 11:32 door Anoniem
Misschien uMatrix gebruiken ipv Noscript? Veel overzichtelijkter...
19-08-2018, 14:22 door Anoniem
- Kopieer de URL van de Startpage pagina
- Ga in Firefox naar het menu onderdeel Extra > Add-ons
- Klik bij Noscript op opties > Tab: toestemmingen per website
- Plak in de tekstbalk boven "Zoek of voeg een website toe:" de URL van de Startpage pagina.
- Klik op het grijze + teken helemaal rechts van de tekstbalk

- Klaar.
19-08-2018, 21:59 door Anoniem
Ik ben de topic starter.

Ik heb Startpage nu aan Noscript toegevoegd als een vertrouwde website. Hierna lijkt FF weer normaal te funktioneren.

Waarom dit nu nodig is, is mij nog steeds een raadsel. Op mijn andere PC heb ik dit probleem (nog) niet.

Dank voor de reakties met adviezen/oplossingen.
20-08-2018, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom dit nu nodig is, is mij nog steeds een raadsel. Op mijn andere PC heb ik dit probleem (nog) niet.
Computers en software zijn razend ingewikkeld, er gebeurt godsgruwelijk veel onder de motorkap om ogenschijnlijk simpele dingen voor elkaar te krijgen. Dit kan een bug in Firefox of NoScript zijn, en bugs worden door al die onderliggende complexiteit soms alleen bij heel specifieke configuraties getriggerd. Als het alleen misging bij het opstarten van Firefox (en niet als je die pagina later opriep) dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat er een softwarecomponentje geraakt werd dat nog niet helemaal klaar was met zich initialiseren. Op een andere computer kan het door verschillen in processorsnelheid, aantal processoren, de snelheid waarmee RAM-geheugen benaderd kan worden, noem maar op, zo uitvallen dat het daar nooit of maar uiterst zelden voordoet. De verklaring kan ook in een compleet andere hoek zitten. Als het geen bekend probleem is dat je op fora en in bugreports bij Mozilla terug kan vinden dan is het nattevingerwerk en kan niemand hier veel zinnigs zeggen over de werkelijke oorzaak. Je hebt gelukkig een manier om het probleem te omzeilen.

Wat zoeken betreft: overweeg eens om een apart zoekvakje in te stellen (dat kan via de voorkeuren onder "zoeken"). Dan kan je allerlei zoekmachines naast elkaar actief hebben (met één als default), en dat beperkt zich niet tot Google, Startpage en dergelijke, je kan ook direct in Wikipedia zoeken, in woordenboeken, OpenStreetmap, YouTube, ga zo maar door, je kan de zoekactie kiezen die het beste past bij waar je mee bezig bent, via een pulldown-menu waarin je ook websites die een zoek-plugin bieden meteen kan toevoegen (en dat zijn er veel). Ik selecteer bijvoorbeeld regelmatig (vaak meerdere keren per dag) een term in een pagina, sleep de selectie naar dat zoekvakje en kies Wikipedia of een woordenboek (Nederlands of Engels) om even na te kijken wat die term betekent. Het zoekresultaat opent in een nieuwe tab. Als dat je bevalt dan heb je geen boodschap meer aan een zoekmachine als startpagina, die wordt overbodig en zelfs omslachtig.
20-08-2018, 08:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben de topic starter.

Ik heb Startpage nu aan Noscript toegevoegd als een vertrouwde website. Hierna lijkt FF weer normaal te funktioneren.

Waarom dit nu nodig is, is mij nog steeds een raadsel. Op mijn andere PC heb ik dit probleem (nog) niet.

Dank voor de reakties met adviezen/oplossingen.

Hier anoniem gistern, 14:32 uur. Graag gedaan, en uh... soms is het rustgevender niet precies het naadje van de kous te willen weten. :-)

Het kan een opeenstapeling zijn van licht conflicterende code/bugs in alle software en zelfs hardware (ROM/Firmware) die het gevraagde proces in gang zet/houdt. Je geeft het zelf al aan: Op je andere PC heb je het probleem niet.
Denk maar zo: Zelfs voor IT'ers is het nog een opgave zoiets precies uit te dokteren.
20-08-2018, 16:55 door Anoniem
Dit lijkt een bug waar ik ook tegenaan loop. Soms bevriest mijn computer (voor 10~20 minuten), alleen al zodra ik met mijn muis over een tab ga. Zonder NoScript heb ik nergens last van.

Het lijkt me aan het nieuwe addon model van Mozilla te liggen, want NoScript werkte vroeger super snel/efficient.

Ik heb geen andere plugins actief, behalve (soms, als het nodig is,) video download helper.
20-08-2018, 22:32 door Anoniem
De ontwerper van NoScript Giorgio Maone kreeg het nooit voor elkaar om NoScript naar Google Chrome te "porten".
Hij kreeg gewoon geen voldoende toegang tot bepaalde lagere regionen van de propriety browsers. Dezelfde problematiek ging ook spelen toen Mozilla met Firefox dezelfde browser- en extensie-engines ging gebruiken als Google's Chrome. Dit gelijk met een aantal andere grotere browsers. Dat speelt hier op de achtergrond. Meer gelijkvormigheid, meer monopolie, minder innovatie, minder concurrentie. Protectie van mega-belangen versus vernieuwing.

Vandaar ook het advies voor een combinate van uBlock Origin en uMatrix, allebei van dezelfde developer hierboven in de draad. Sommigen grijpen nog naar totaal oplossingen als pi-hole bij voorbeeld.

Javascript blokkers zijn het enige en afdoende antwoord voor bestaande en nog te introduceren kwetsbaarheden met scripts in de browser. Aan de andere kant streven de Big Data Swappers, zoals Google etc. steeds meer blokkeringen te omzeilen, want hun core business is immers zoveel mogelijk van uw private data aan de hoogst biedenden te verkopen of dat nu commerciele instanties of veiligheidsdiensten zijn. U bent het product en deze gang van zaken houdt de infrastructuur onveilig.
20-08-2018, 23:16 door Anoniem
Ik ben de topic starter.

Ik heb nu ook eens op het forum van Noscript gezocht naar recente op-/aanmerkingen.

Ik vond een discussie met nogal wat recente meldingen dat er iets fout gaat. Er lijkt een verband te zijn met Decentraleyes. Echter Decentraleyes uitzetten had bij mij geen effekt op het probleem.

Een andere openingspagina instellen dan de FF-standaard (dus Startpage of Google) geeft alleen een werkende FF als na draaien van CCleaner+CCEnhancer (dan start FF 1x wel goed op met de andere startpagina) die startpagina in Noscript op vertrouwd wordt gezet.

Ik heb nu voor Chrome een scriptblokker gevonden met recente update en redelijk goede beoordeling: ScriptBlock. Die zal wel van mindere kwaliteit zijn dan Noscript, echter hij doet wel wat merkbaar goeds en geeft geen rariteiten (ik heb wel even de meegeleverde whitelist ge-delete-ted).
Voorlopig lijkt dus nu bij mij Chrome de veiligste en minst-problemen-gevende browser te zijn.
21-08-2018, 14:05 door Anoniem
Waarom geen privacy vriendelijke kloon van Google's Chrome zoals Iridium bijvoorbeeld?

Of Cliqz Internet browser een privacy vriendelijke op firefox gebaseerde browser, die geen geschiedenis opslaat,
of Brave browser, een afsplitsing van firefox door de uitvinder van javascript zelf gebouwd.

Chrome is een monopolistische complete tracking en monitoring bladermachine ten behoeve van Google en aanverwanten.
Als er al iets geblokkeerd wordt, betreft dat de algoritmen van de concurrenten van Google, als grote monopolist en ad-seller.

Hoe kun je de duivel nu met Beelzebub uit gaan drijven? Maar ja, we zitten inmiddels allemaal tussen een rots en een harde steen op het wereldwijde web.
22-08-2018, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: Een andere openingspagina instellen dan de FF-standaard (dus Startpage of Google) geeft alleen een werkende FF als na draaien van CCleaner+CCEnhancer (dan start FF 1x wel goed op met de andere startpagina) die startpagina in Noscript op vertrouwd wordt gezet.
Je kan een lege pagina instellen. Persoonlijk zie ik geen enkele reden om welke website dan ook te laden voordat ik daar nadrukkelijk voor gekozen heb.
23-08-2018, 15:05 door Anoniem
Persoonlijk zie ik geen enkele reden om welke website dan ook te laden voordat ik daar nadrukkelijk voor gekozen heb.

Lekker belangrijk. Geen antwoord op de vraag, en slechts een mening.
23-08-2018, 17:00 door Anoniem
Hier de topic-starter weer.

De truuk met het poetsen met CCleaner werkt niet meer om FF 1x goed op te starten.
Een alternatief is om Noscript even uit te zetten, dan FF opstarten, dat doet ie dan normaal goed, daarna Noscript weer aan zetten en dan de openstaande startpagina in Noscript op vertrouwd klikken.

Dan staat er bij mij onder de Noscript-lijst "Vertrouwd" 1 regel, die van Startpage. De bij de installatie van Noscript meegeleverde lijst van vertrouwde sites haal ik weg.

Echter ik heb nu het bovenstaande advies opgevolgd, als openings-pagina een lege pagina.
Hierdoor kan ik weer met een lege lijst "Vertrouwd" werken. Het ziet er wat spartaans uit, maar het lijkt weer een normaal werkende FF te geven.
23-08-2018, 19:42 door Anoniem
Door Anoniem: Hier de topic-starter weer.

De truuk met het poetsen met CCleaner werkt niet meer om FF 1x goed op te starten.
Een alternatief is om Noscript even uit te zetten, dan FF opstarten, dat doet ie dan normaal goed, daarna Noscript weer aan zetten en dan de openstaande startpagina in Noscript op vertrouwd klikken.

Dan staat er bij mij onder de Noscript-lijst "Vertrouwd" 1 regel, die van Startpage. De bij de installatie van Noscript meegeleverde lijst van vertrouwde sites haal ik weg.

Echter ik heb nu het bovenstaande advies opgevolgd, als openings-pagina een lege pagina.
Hierdoor kan ik weer met een lege lijst "Vertrouwd" werken. Het ziet er wat spartaans uit, maar het lijkt weer een normaal werkende FF te geven.

off topic...en misschien ook wat minder 'poetsen' met Ccleaner. Steek je licht naar eens op in de IT-sector en vraag wat zij vinden van al die digitale poetsmiddeltjes.
(Misschien is er wel iemand die daar een topic over wil beginnen in /dev/null - Overig)
end off topic
24-08-2018, 19:24 door Anoniem
Door Anoniem:

off topic...en misschien ook wat minder 'poetsen' met Ccleaner. Steek je licht naar eens op in de IT-sector en vraag wat zij vinden van al die digitale poetsmiddeltjes.
end off topic

CCleaner is problematisch, tenminste dat is mijn indruk:

https://www.security.nl/search?keywords=CCleaner
22-08-2019, 15:23 door Anoniem
JavaScriptblokkers zijn het enige en afdoende antwoord voor bestaande en nog te introduceren kwetsbaarheden met scripts in de browser. Aan de andere kant streven de Big DataSwappers, zoals Google etc. steeds meer blokkeringen te omzeilen, want hun business is immers zoveel mogelijk van uw private data aan de hoogst bedienden te verkopen of dat nu commerciële instanties of veiligheidsdiensten zijn.
22-08-2019, 17:35 door Spiff has left the building
Is iemand actief bezig threads van een jaar geleden weer wakker te schoppen, om te voorkomen dat ze na een jaar inactiviteit op slot gaan?
Zie ook deze twee:
https://www.security.nl/posting/573557/
https://www.security.nl/posting/575290/
22-08-2019, 18:29 door Bitwiper
@Spiff: de redactie zou er verstandig aan doen om, in plaats van dit soort crap-bijdragen door te laten (of zelf te schrijven voor wat "activiteit" wellicht?), meer actueel nieuws te plaatsen. Recentelijk heb ik o a. gemist:
- webmin backdoor
- miljoenen vingerafdrukken en andere biometrische gegevens samen met eigenaarinfo en logs in cloud opgeslagen en onbedoeld toegankelijk
- KNOB aanval

Nogal een zielige bedoening zo...
22-08-2019, 18:44 door Anoniem
Bitwiper,
Laat de redactie jou binnenhalen.
Ja, dat meen ik.
luntrus
23-08-2019, 21:34 door botbot - Bijgewerkt: 23-08-2019, 21:34
Door Anoniem: Ik ben de topic starter.

Ik heb Startpage nu aan Noscript toegevoegd als een vertrouwde website. Hierna lijkt FF weer normaal te funktioneren.

Waarom dit nu nodig is, is mij nog steeds een raadsel. Op mijn andere PC heb ik dit probleem (nog) niet.

Dank voor de reakties met adviezen/oplossingen.

Waar dat aan ligt geheel aan de implementatie van de betreffende sites. Dat valt zo dus niet te zeggen
23-08-2019, 21:41 door botbot
Door Anoniem: Waarom geen privacy vriendelijke kloon van Google's Chrome zoals Iridium bijvoorbeeld?

...
Hoe kun je de duivel nu met Beelzebub uit gaan drijven? Maar ja, we zitten inmiddels allemaal tussen een rots en een harde steen op het wereldwijde web.

Het is lastig om ze geheel te omzeilen, maar niet onmogelijk.
Zo gebruik ik Firefox, zoek op duckduckgo, gebruik geen email van Google, maar eigen mailserver, en maak gewoon een account aan op sites ipv "Aanmelden via Google" te gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.