image

Europese databeschermingsautoriteit Buttarelli overleden

vrijdag 23 augustus 2019, 09:04 door Redactie, 6 reacties

De Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) Giovanni Buttarelli is afgelopen dinsdag op 62-jarige leeftijd in Italië overleden. Buttarelli werd in 2014 de European Data Protection Supervisor, nadat hij de rol van de Nederlander Peter Hustinx overnam, die de instantie tien jaar leidde.

De Europese databeschermingsautoriteit is een onafhankelijke toezichthouder die ervoor moet zorgen dat Europese instellingen het recht op privacy en databescherming respecteren als ze persoonsgegevens verwerken of nieuw beleid opstellen. "Giovanni heeft zichzelf een waardig leider getoond die privacy en security combineerde", aldus Udo Helmbrecht, hoofd van het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA).

Eind vorig jaar sprak Buttarelli zich nog fel uit tegen het voorstel van de Europese Commissie om vingerafdrukken op identiteitskaarten te verplichten. Er zou geen voldoende rechtvaardiging zijn om twee soorten biometrische gegevens te verwerken en op te slaan en het zou een vergaande impact voor de 370 miljoen EU-burgers hebben. Onlangs maakten verschillende privacytoezichthouders via de EDPS nog hun zorgen kenbaar over de Libra-cryptomunt van Facebook. Buttarelli wordt zaterdag in het Italiaanse Frascati begraven.

Reacties (6)
23-08-2019, 09:31 door Anoniem
"Privacy nu ook officieel dood in de EU, zaterdag begraven."

Ja ja dat is niet wat er staat. Te makkelijk om het niet te zeggen. Feit is dat de EU als geheel en de lidstaten individueel nog een lange, lange weg te gaan hebben wat betreft privacy en databescherming.
23-08-2019, 11:08 door Anoniem
Het lijkt me een verkeerde vertaling? De toezichthouder is overleden, niet de autoriteit. https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Toezichthouder_voor_gegevensbescherming
23-08-2019, 12:44 door Anoniem
Misschien kun je beter naar de Engelse wiki kijken: Giovanni Buttarelli is the European Data Protection Supervisor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Buttarelli
24-08-2019, 07:36 door Anoniem
Door Anoniem: Het lijkt me een verkeerde vertaling? De toezichthouder is overleden, niet de autoriteit.
Klopt. De autoriteit was reeds doos...
25-08-2019, 10:30 door Anoniem
Ziekte of hartaanval? Werken in de IT binnen Europa is tegenwoordig een heuse uitdaging. Het wespenest dacht ik achter me gelaten te hebben na mijn werk in o.a. Syrie maar Nederland begint steeds meer op die landen te lijken al is het niet te zien voor het ongetrainde oog. Hier gaat alles wat meer stilletjes.
27-08-2019, 12:45 door Anoniem
RIP oude held. wij zijn enorm benieuwd welke jonge sneuzel het hele verhaaltje nu gaat oppakken en we zullen zien of die zich laat beïnvloeden of over zich heen laat lopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.