image

Minister gaat risico's cryptomunt Facebook onderzoeken

vrijdag 30 augustus 2019, 16:02 door Redactie, 15 reacties

Minister Hoekstra van Financiën heeft een onderzoek aangekondigd naar de mogelijke risico's van Facebooks cryptomunt Libra. Dat laat de minister in antwoorden op vragen van de PvdA en SP weten. Facebook kondigde Libra afgelopen juni aan.

Libra kan straks via verschillende cryptobeurzen worden gekocht en verkocht. Vervolgens kunnen gebruikers de munt via een speciale app naar andere gebruikers overmaken. SP-Kamerlid Alkaya wilde van Hoekstra weten of Facebook een vergunning nodig heeft om Libra in Nederland aan te bieden en wat de minister van de cryptomunt vindt. Ook vroeg het Kamerlid of kan worden uitgesloten dat Facebook met Libra "too big to fail" wordt.

Hoekstra laat weten dat hij het op voorhand niet onwenselijk vindt dat bedrijven innoveren in het betalingsverkeer. Wel moet er goed gekeken worden naar de risico's die deze innovaties meebrengen, aldus de minister. De komende tijd zal hij samen met de toezichthouders bekijken of, en zo ja, welke activiteiten van de Libra vergunningplichtig zijn. "Hierbij zal ik tevens de effecten en mogelijke risico’s van de komst van de Libra onderzoeken", merkt Hoekstra op. Als blijkt dat er grote risico's kunnen ontstaan zal er naar mogelijke maatregelen worden gekeken, waaronder het aanpassen van wetgeving of vergunningseisen.

SP-Kamerlid Alkaya wilde ook weten of onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) het mogelijk is om de persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers te koppelen aan financiële gegevens en welke gevolgen dit voor de privacy zal hebben. "Libra heeft een statement over privacy gepubliceerd. Hieruit is echter niet op te maken welke data wel en niet gedeeld worden met externe partijen", antwoordt de minister (pdf).

Aangezien Libra een andere entiteit is dan Facebook mogen gegevens tussen beide partijen alleen worden uitgewisseld als er wordt voldaan aan rechtmatigheid, behoorlijkheid, transparantie, doelbinding, minimale gegevensverwerking en de juistheid, beperking van opslag en integriteit en vertrouwelijkheid van persoonsgegevens, gaat de minister verder.

PvdA-Kamerlid Nijboer vroeg Hoekstra in hoeverre hij Facebook een digitale munt als Libra toevertrouwt, aangezien het bedrijf in het verleden allerlei privacybeloftes voor commercieel gewin heeft gebroken. "Ongeacht welk bedrijf het initiatief neemt moet er goed gekeken worden naar de risico’s die deze innovaties meebrengen, antwoordt de minister. "Het is uiteindelijk aan gebruikers zelf om te besluiten of zij een aanbieder van dergelijke diensten vertrouwen." (pdf)

Reacties (15)
30-08-2019, 16:37 door SPer
Het valt me op dat privacy plots een issue wordt als onze regering er op de een of andere manier last van kan krijgen.

Er zijn in Nederland legio issues (daklozen, criminaliteit, voedselbanken, medicijnprijzen enz. ) die naar mijn mening stukken belangrijk dan de cryptomunt van facebook. Maar ja hiermee kun je jezelf profileren.......
30-08-2019, 16:51 door Anoniem
@ SPer:

Ik denk dat dat hele cryptomunt gedoe ook een gevaar kan worden: denk maar dat het een methode is om crimineel geld heen en weer te sluizen en wat dus via de belastingen niet meer ten goede komt aan: daklozen,voedselbanken,medicijnprijzen.
Dat moet jou als "SPer"wel aanspreken niet?
Dus in die zin is het wel goed dat men onderzoekt.
Alleen: zal dit wel diepgaand gebeuren?
30-08-2019, 17:02 door Anoniem
Door SPer: Het valt me op dat privacy plots een issue wordt als onze regering er op de een of andere manier last van kan krijgen.

Er zijn in Nederland legio issues (daklozen, criminaliteit, voedselbanken, medicijnprijzen enz. ) die naar mijn mening stukken belangrijk dan de cryptomunt van facebook. Maar ja hiermee kun je jezelf profileren.......

De overheid is hier ook mee bezig, de problemen die beschrijft zijn stukken complexer en kost ook veel meer geld en tijd dan het oplossen van zulke issues.
Issues die je snel kunt oplossen is het ook handig dat je deze dan snel oplost.
30-08-2019, 22:06 door Anoniem
Cryptomunt? Libra is een hoop, maar een cryptomunt zeer zeker niet.
31-08-2019, 08:33 door Anoniem
Zo lang het de belastinggaarder niet in de weg zit
en het elitaire monopolie, is Bitcoin bijvoorbeeld handig
bij het financieren van zwarte projekten door veiligheidsdiensten.

Dat het ook de cybercrimineel geen windeieren legt,
is mooi meegenomen. Komt het grote publiek in zicht,
?al het afgelopen zijn met crypto, dan komt algo
"and the clamps will come down for good".
Lyra is een afleidingsprojekt om zaken in beeld te brengen.

Jodocus Oyevaer
31-08-2019, 09:46 door Anoniem
Er zijn in Nederland legio issues (daklozen, criminaliteit, voedselbanken, medicijnprijzen enz. ) die naar mijn mening stukken belangrijk dan de cryptomunt van facebook. Maar ja hiermee kun je jezelf profileren.......

Waarom houdt de overheid zich bezig met onderwerp A, en niet onderwerp B, C, D en E ? Whataboutism. Verder zijn de genoemde zaken ook onderwerpen, waar de overheid zich mee bezig houdt.

Nog iets te melden over het onderwerp, waarover het hier gaat ?
31-08-2019, 10:41 door Anoniem
Ze krijgen Facebook nooit zo ver dat ?e niet hun eigen regels blijven stellen. Het verhaal is alleen voor de buhne. Niemand wil Facebook echt aanpakken, ook niet vanwege lyra. Of het zou me hogelijk verbazen.
J.O.
31-08-2019, 10:44 door Anoniem
De bal wordt teruggelegd bij de eindgebruikers.
31-08-2019, 13:29 door Anoniem
Ik voorzie dat veel Facebook gebruikers Lyra met open armen gaan ontvangen zonder problemen. Betalingsverkeer wordt gedeeld met facebook en dus ook derden. Deze mensen zullen dat allemaal geen probleem vinden. Deze zelfde mensen zullen wel hard schreeuwen dat als banken dit zelfde willen doen dat dat niet mag en schande schreeuwen. Ik ben benieuwd hoe veel macht Facebook dadelijk heeft en dat we er nooit meer vanaf kunnen komen.
31-08-2019, 14:07 door Anoniem
Om in deze tijd nog te moeten gaan discussieren over de risico's van cryptovaluta lijkt mij nogal haaks staan op het feit dat regeren altijd een kwestie van vooruitkijken is - de ontwikkelingen zijn wellicht een fractie vlotter gegaan dan menig politicus had kunnen bevroeden, maar dan nog zou je kunnen stellen dat dit kwesties die ruim van tevoren al zijn overdacht - net zo goed als er in 1973 al een degelijk protocol was uitgewerkt voor het verwerken van persoonsgebonden danwel privacy-gevoelige data en de overheid blijkbaar meer toekomst zag in het te grabbel gooien van de Nederlandse reputatie als kenniseconomie en als pionier in het datacommunicatie-gebeuren. Zonder degelijk versleutelde verbindingen is het net zo lastig om aan te tonen dat welke verbinding dan ook daadwerkelijk met een computer van de overheid plaatsvindt, maar ik krijg de indruk dat de overheid sowieso elke vorm van betrouwbare datacommunicatie aan de wilgen heeft gehangen sinds politici middels Twitter communiceren en men ook voor incidentjes zoals met diginotar niet eens de moeite neemt om te doen alsof geschonden vertrouwen, al dan niet terecht, de moeite van het terugwinnen waard is. Dystopische SF verhalen waren bedoeld als waarschuwing, niet als inspiratiebron om nu naar terug te grijpen om het beleid af te kijken dat toendertijd nog fictieve shit teweeg kon brengen. Cryptovaluta en elke techniek die betrouwbare authenticatie of identificatie van welke aard dan ook mogelijk maakt is, gezien het beleid van de Nederlandse overheid over de afgelopen decennia, een gebied geworden waar zij niks zinnigs meer over zeggen kan, zonder op lachspieren te werken. Helaas.
31-08-2019, 19:39 door roevka
Gaat er gewoon komen. De politiek zal eerder Bitcoin zelf verbieden. Liever controle door een bedrijf om zo nog iets van greep te hebben (denken ze) dan een totaal onafhankelijk munt. Totaal van de gekke dat elk land zich maar uitlevert aan die datagraaiers.
01-09-2019, 11:53 door Anoniem
Het zou me niets verbazen als er al afspraken zijn gemaakt met M.Z. dienaangaande. Er gebeurt letterlijk niets bij toeval.
Geloof me maar.
#sockpuppet
01-09-2019, 19:48 door EKTB
Zo, wat kost dat onderzoek wel niet? Gewoon verbieden die Facebook coin, opgerot d'r mee.
01-09-2019, 22:53 door Anoniem
Facebook's aanval op de systeembanken is ook een gevaar voor crypto coins en de blockchain. Het doel is data over alles dat mensen kopen en al hun financiele activiteiten. Facebook, wordt het niet te almachtig?
#sockpuppet
02-09-2019, 12:06 door Reinder
Door SPer: Het valt me op dat privacy plots een issue wordt als onze regering er op de een of andere manier last van kan krijgen.

Er zijn in Nederland legio issues (daklozen, criminaliteit, voedselbanken, medicijnprijzen enz. ) die naar mijn mening stukken belangrijk dan de cryptomunt van facebook. Maar ja hiermee kun je jezelf profileren.......

Aan die andere zaken wordt natuurlijk ook wel gewerkt, maar in essentie heb je wel gelijk, voor de meeste kamerleden (en de overheid in het algemeen) is privacy vooral iets wat alleen beperkend mag zijn voor -met name- Amerikaanse bedrijven, maar niet voor de overheid zelf. Je zou willen dat er half zoveel vragen worden gesteld over SyRI, PNR, ANPR en noem al die drie- en vierletterige acroniemen maar op. Maar goed, dat is de staat he, en als je privacy wil tegen de staat dan ben je vrijwel per definitie een crimineel die iets te verbergen heeft want de staat is helemaal geweldig en alles wat die doet is absoluut fantastisch, en als je daar anders over denkt dan ben je een subversief element of verward, aldus het gros van onze kamerleden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.