image

EFF uit zorgen over nieuwe datingdienst van Facebook

maandag 9 september 2019, 14:31 door Redactie, 1 reacties

Facebook lanceerde vorige week een nieuwe datingdienst in de Verenigde Staten en negentien andere landen, maar volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF moeten gebruikers gezien het verleden van de sociale netwerksite op hun hoede zijn. De afgelopen jaren kreeg Facebook met tal van schandalen en datalekken te maken.

Vorige week werd er nog een database met de telefoonnummers van 419 miljoen Facebookgebruikers op het web ontdekt. "De afgelopen jaren heeft het bedrijf de hoeveelheid data die het verzamelt uitgebreid - ondanks dat het duidelijker dan ooit is dat het niet met die gevoelige informatie te vertrouwen is", zegt Jason Kelley van de EFF. Volgens Kelley is Facebook Dating een nieuwe manier voor het bedrijf om data over gebruikers te verzamelen.

Gebruikers zouden echter behoorlijk wanhopig moeten zijn als ze een bedrijf met Facebooks verleden inzicht hun liefdesleven willen geven, merkt Kelley op. "Met een nieuwe dienst zoals Dating die Facebook toegang tot zeer gevoelige informatie geeft over ons liefdesleven, zoals op welke vrienden we verliefd zijn, wat we zoeken in een partner en waar we ze ontmoeten, zouden gebruikers zeer alert moeten zijn dat het bedrijf deze privégegevens blijft misbruiken zoals het de afgelopen jaren altijd al met gebruikersgegevens heeft gedaan."

Kelley merkt op dat Facebook op dit moment nog niet aan de datingdienst probeert te verdienen, maar dat het bedrijf afhankelijk is van advertentie-inkomsten. Betaald door adverteerders die toegang willen tot de data die Facebook verzamelt. Een datingprofiel zou allerlei waardevolle informatie voor adverteerders bevatten. "Sommige van die informatie zal zeker beschikbaar komen voor derde partijen in hun zoektocht naar meer gedetailleerde data over potentiële doelwitten", gaat Kelley verder.

Zo zou Facebook informatie van het datingprofiel met het gebruikersprofiel kunnen combineren. "Het is lastig voor te stellen dat het bedrijf de mogelijkheid opgeeft om de jaren aan data die het van gebruikers heeft toe te voegen aan de nieuwe data die het over hun dating verzamelt", waarschuwt Kelley. De EFF stelt dan ook dat de datingdienst één grote rode vlag is. Facebook Dating komt begin volgend jaar naar Europa.

Reacties (1)
11-09-2019, 09:11 door Anoniem
Aan de andere kant is het voor de mensen die serieus op zoek zijn misschien wel weer goed dat een grote partij als facebook dit gaat doen. Aangezien nu op de meeste dating sites vrouwen vooral lastig gevallen worden door mannen (vaak ook in relatie) met oneerbare voorstellen en die dating sites hier niets aan doen omdat eraan verdiend wordt. Ik denk dat facebook wel algoritmes kan schrijven die dit soort figuren gaan weren voor de mensen die echt iets serieus willen. Als facebook het goed aanpakt kan het heel groot worden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.