image

Slachtoffers helpdeskfraude voor 10 miljoen dollar opgelicht

vrijdag 20 september 2019, 14:50 door Redactie, 3 reacties

In de Verenigde Staten zijn twee personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het oplichten van meer dan 7500 mensen in de VS en Canada voor een bedrag van meer dan 10 miljoen dollar. Dat meldt het Amerikaanse openbaar ministerie.

Volgens de aanklacht maakten de twee verdachten onderdeel uit van een bende die mensen via helpdeskfraude, in het Engels bekend als tech support scam, probeerden op te lichten. Slachtoffers kregen op de computer een pop-up te zien dat er malware op het systeem was aangetroffen. Vervolgens werd er een telefoonnummer getoond dat slachtoffers moesten bellen om het probleem te verhelpen. Dit nummer was van de oplichters die slachtoffers voor zogenaamde computerhulp lieten betalen.

Afhankelijk van de "dienst" die slachtoffers aanschaften moest er een bedrag tot wel duizend dollar worden betaald. Slachtoffers gaven de oplichters toegang tot hun computer, waarna die een scan met een gratis antivirustool op het systeem uitvoerden. Met name ouderen zouden door de bende zijn opgelicht. De twee verdachten zijn aangeklaagd voor "wire fraud" en samenzwering om wire fraud te plegen. Op beide aanklachten staat een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar.

Reacties (3)
20-09-2019, 17:42 door Anoniem
Misschien lijkt het in de ogen van sommigen slim, maar het is in feite een laffe bedoening gelet op het type slachtoffers dat erin trapt. En misschien zouden hun ouders moeten worden aangeklaagd, want een slechte opvoeding ligt vaak ten grondslag aan dergelijk gedrag.
21-09-2019, 23:48 door botbot - Bijgewerkt: 21-09-2019, 23:52
klein dingetje: de aanklacht is dat ze de mensen hebben opgelicht, niet probeerden op te lichten. Er zijn of 7500 slachtoffers en 10 miljoen verdwenen dollars.

Verder wat meer on topic: dit soort mensen mogen ze van mij minstens voor een jaar of 40 opsluiten. En met de hedendaagse vooruitgang in technologie, mag er wat meer aandacht besteed worden aan het onderwijzen van ouderen over hoe ze om moeten gaan met dit soort dingen.

Toen ineens, noem eens wat, de auto, meer in gebruik kwam en mensen niet bekend waren met het fenomeen automobielen op straat en dat leidde tot verkeersslachtoffers, toen zijn we toch ook maatregelen gaan nemen? En aangezien de ontwikkelingen best snel gaan, lijkt het me niet verstandig om alleen te vertrouwen op onderwijs op scholen tenzij we het gewoon af willen wachten tot alle oudjes dood zijn en het probleem zich daar niet meer voor doet.
24-09-2019, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien lijkt het in de ogen van sommigen slim, maar het is in feite een laffe bedoening gelet op het type slachtoffers dat erin trapt. En misschien zouden hun ouders moeten worden aangeklaagd, want een slechte opvoeding ligt vaak ten grondslag aan dergelijk gedrag.

Eens. Wijzen naar de slachtoffers als sufferds mag dan soms een beetje gerechtvaardigd zijn, de daders zitten qua niveau natuurlijk onder het type dat kleuters schopt omdat die niks terug kunnen doen en bejaarden berooft omdat je die makkelijk tegen de grond slaat.
Bewondering voor dergelijke lowlifes kan ik dan ook niet hebben. Het is niet moeilijk om iemand te beroven die goed van vertrouwen is. Graag dergelijke daders voor lange tijd uit de maatschappij verwijderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.