image

IPhone-gebruikers die 112 bellen voortaan sneller gelokaliseerd

maandag 23 september 2019, 10:20 door Redactie, 28 reacties

Eigenaren van een iPhone die de nieuwste versie van iOS hebben geïnstalleerd en 112 bellen kunnen voortaan ook sneller worden gelokaliseerd. De toestellen versturen tijdens het 112-gesprek namelijk automatisch de locatiegegevens van de beller naar de centralist die op dat moment aan de lijn is.

Dit wordt gedaan via Advanced Mobile Location (AML), een techniek die via iOS 13 voor iPhones beschikbaar is gekomen, zo laat het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag weten. De technologie wordt sinds maart van dit jaar al door Android-toestellen ondersteund. Bij het bellen van 112 krijgt de centralist de locatie en mobiele gegevens van de beller te zien. De locatie wordt bepaald door de locatie van de zendmast waarmee de mobiele telefoon is verbonden.

Wanneer 112 wordt gebeld met een smartphone die AML ondersteunt, worden ook wifi, gps en andere sensoren gebruikt om de locatie te berekenen. Deze locatie wordt vervolgens automatisch via één of meer gratis sms-berichten aan de centralist doorgegeven. De technologie werkt ook als locatievoorzieningen op de telefoon staan uitgeschakeld.

AML werkt alleen bij het bellen van 112. De technologie heeft 5 tot 20 seconden nodig om iemands locatie te bepalen. In het sms-bericht dat de centralist ontvangt staan standaard de coördinaten van de beller, het tijdstip van het berekenen van de locatie, het telefoonnummer, het IMEI-nummer van de telefoon en het IMSI-nummer van de simkaart. Na het gesprek schakelt AML zichzelf uit.

"Meestal berekent AML heel precies waar u bent. De locatie die wordt doorgestuurd, is dezelfde als die u ziet op een kaart op uw telefoon (bv. Google Maps). Soms kan AML minder precies berekenen waar u bent, bijvoorbeeld als u ergens binnen bent of op een plek zonder wifi in de buurt. Daarom staat in het sms-bericht hoe betrouwbaar de berekening is. De centralist kan zien hoe betrouwbaar de locatie is", aldus de politie, die toevoegt dat het niet mogelijk is om AML uit te schakelen of te verwijderen in telefoons die het ondersteunen (pdf).

Reacties (28)
23-09-2019, 10:46 door Anoniem
Kom maar op met het privacy gezanik!
23-09-2019, 11:21 door Anoniem
Wachten op de 'onthulling' dat dit 'feature' ook stilletjes zonder 112-belletje is aan te schakelen door 'zekere instanties'.

Mooie techniek hoor, maar uiteindelijk moet je best wel veel mensen die je nooit ontmoet hebt op hun mooie blauwe ogen vertrouwen dat dit speeltje echt alleen doet wat ze zeggen dat het doet en helemaal nevernooitniet egwaar (ook) nog iets anders. Dat je zelf steeds minder te zeggen krijgt over de telefoon waarvan je dacht dat'ie de jouwe was maakt het natuurlijk alleen maar mooier.
23-09-2019, 12:05 door Anoniem
Wachten op de 'onthulling' dat dit 'feature' ook stilletjes zonder 112-belletje is aan te schakelen door 'zekere instanties'.

Alsof opsporingsinstanties nog niet de mogelijkheid hebben om lokatie gegevens te krijgen van toestellen die ze in de gaten houden. Waar het hier om gaat zijn toestellen die ze *niet* in de gaten houden, snel kunnen traceren, wanneer deze 112 bellen. Lijkt me nuttig, want 112 bel je in noodsituaties. Waarbij je altijd een minder gewenst scenario kunt verzinnen.
23-09-2019, 12:08 door [Account Verwijderd]
Prima vooruitgang.
Ik heb geen smartphone echter dit is van groot nut voor mensen die een enkelvoudig ongeval overkomt; nog net bij machte zijn 112 te bellen maar door hun verwondingen al snel niet meer coherent kunnen antwoorden op vragen van de centralist; maar nog wel kunnen melden dat zij er ernstig aan toe zijn.
Bijvoorbeeld: 67% van de fietsongevallen betreft enkelvoudige ongevallen waarbij je als slachtoffer maar moet afwachten of omstanders je staan te filmen (weerzinwekkende realiteit) of 112 aan het bellen zijn.

https://www.google.nl/url?q=https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2017/12/07/bijlage-3-onderzoek-veiligheidnl-fietsongevallen-in-nederland/bijlage-3-onderzoek-veiligheidnl-fietsongevallen-in-nederland.pdf
(pagina 23)
23-09-2019, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem: Wachten op de 'onthulling' dat dit 'feature' ook stilletjes zonder 112-belletje is aan te schakelen door 'zekere instanties'.
Het wordt gedaan via de leverancier, dus Apple of Google. Het is dus niet even aan te zetten.

Mooie techniek hoor, maar uiteindelijk moet je best wel veel mensen die je nooit ontmoet hebt op hun mooie blauwe ogen vertrouwen dat dit speeltje echt alleen doet wat ze zeggen dat het doet en helemaal nevernooitniet egwaar (ook) nog iets anders. Dat je zelf steeds minder te zeggen krijgt over de telefoon waarvan je dacht dat'ie de jouwe was maakt het natuurlijk alleen maar mooier.
Tja, zeikers heb je altijd. Maar dit red wel leven, mocht je dit nog niet weten.
23-09-2019, 12:15 door PietdeVries
Het lijkt hier soms net alsof het duistere broertje van Cruijff rondwaart: bij elke technologische vooruitgang is er hier altijd wel iemand die er een enorm probleem in ziet. Of zoals Cruijff's broertje zou zeggen: bij elk voordeel verzin ik een nadeel...
23-09-2019, 12:22 door Anoniem
De overheid en andere hackers kunnen dat al lang via Simjacker.

Bron: https://thehackernews.com/2019/09/simjacker-mobile-hacking.html
23-09-2019, 12:37 door Anoniem
Door PietdeVries: Het lijkt hier soms net alsof het duistere broertje van Cruijff rondwaart: bij elke technologische vooruitgang is er hier altijd wel iemand die er een enorm probleem in ziet. Of zoals Cruijff's broertje zou zeggen: bij elk voordeel verzin ik een nadeel...
Het lijkt net zo goed wel of we met z'n allen heel hard vooruitrennen om het vooruitrennen zonder op te letten wat daar dan de gevolgen van zijn. En dan is iemand die af en toe roept "hebben jullie hier ook aan gedacht?" best een voordeel, ook al doet'ie dat zwartgallig. En daar bovendien meer steekhoudend punt bij heeft dan jij.

We hebben zo vaak gezien dat allerlei techniek werd geintroduceerd met allerlei beloftes die vervolgens niet waar bleken en niets waard bleken ook nog. Zoals die gluurscanners die "echt heus waar niet eens zouden kunnen opslaan", en vervolgens bleken ze dat niet alleen te kunnen opslaan, maar dat ook te doen, en niet eens af en toe wat "voor debuggen" ofzo, nee, gewoon alles en iedereen en dat nooit te wissen. Dat kun je maar een paar keer doen en dan raak je je geloofwaardigheid kwijt.

En zeg nou zelf, hoe zat het ookalweer met de politie hier te lande die tristan's PDFjes "kwijtraakten", nog geen deuk in een pakje ICT-boter kunnen slaan, zelfs de wisknop van de tapmachine "niet konden vinden", en noem maar op. Wil ik dat zo'n bende volautomatisch allerlei data extra krijgt (IMSI, IMEI, weet ik het wat nog meer) die eigenlijk nul te maken heeft met een hulproep? Want wat motten ze daar nou weer mee?

Lokatie is alles wat ze weten moeten, want dat is waar 112 voor is: "kom hier, nu, snel! HELP!"

Ik denk dus dat het terecht en nuttig is om kanttekeningen te plaatsen bij elke nieuwe technische truuk die in de markt gezet wordt door machthebbers. In casu, waarom willen ze meer dan alleen het strikt noodzakelijke? Dit uitleggen met een sluitende en redelijke overweging is wel het minste dat ik verwacht.
23-09-2019, 13:24 door Anoniem
Een reden te meer om geen smartfoon te hebben. En geen telefoon met Wifi. En geen telefoon met GPS.
Net zo goed als met een EPD: het risico is vele, vele malen groter dan de potentiële winst.

Ik heb het inmiddels meer dan 50 jaar gered zonder (behoefte aan een) telefoon die mensen die ik niet ken gaat vertellen waar ik ben. Ik neem het risico voor de komende 30...
23-09-2019, 13:31 door Anoniem
Ze kunnen al in je iPhone... Dit is dus niet meteen een "backdoor". Apple is tegenwoordig zelfs slechter beveiligd dan Android. Dat dus.

Wie zegt er trouwens dat Apple geen data doet verhandelen en wel te vertrouwen valt?? Voor al deze theorieën zijn geen harde bewijzen beschikbaar dus zet uw aluminium hoedje maar alvast op..
23-09-2019, 13:38 door Anoniem
Zou AML ook werken wanneer je op jouw mobiel via VoIP belt? Vanaf een vastnummer of dat je een vastnummer als afzender meestuurt.
23-09-2019, 14:10 door Briolet
Door Anoniem: Zou AML ook werken wanneer je op jouw mobiel via VoIP belt? Vanaf een vastnummer of dat je een vastnummer als afzender meestuurt.

112 werkt ook zonder sim kaart, dus ga er maar vanuit dat dit nummer buiten de VoIP omgeving opgebouwd wordt. Verder maakt het afzender nummer niets uit, want er wordt een sms met de data naar de 112 centrale gestuurd. Het is dus niet iets waar de centrale naar toe moet bellen.

Ik heb geen smartphone echter dit is van groot nut voor mensen die een enkelvoudig ongeval overkomt; nog net bij machte zijn 112 te bellen maar door hun verwondingen al snel niet meer coherent kunnen antwoorden op vragen van de centralist;

Ook als je zelf niets meer kunt zeggen, kan er altijd nog een voorbijganger zonder telefoon zijn die via jouw telefoon 112 kan bellen. 112 is ook te bellen vanaf een vergrendelde telefoon.

Bij Android kun je zelfs noodadressen uit je telefoonboek opgeven die te zien zijn zonder de telefoon te ontgrendelen. Dan kan een voorbijganger ook jouw thuisfront inlichten. Deze nood adressen moet je wel bewust vooraf activeren. Of deze feature ook op een iPhone zit weet ik niet.
23-09-2019, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ze kunnen al in je iPhone... Dit is dus niet meteen een "backdoor". Apple is tegenwoordig zelfs slechter beveiligd dan Android.

Tranen biggelen over mijn wangen, vooral zo doorgaan dat maakt heel mijn dag goed.
23-09-2019, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem: Kom maar op met het privacy gezanik!

Andere lezers met een ongenuanceerde stellingname trachten te provoceren is natuurlijk veel eenvoudiger, dan jezelf goed te informeren, nietwaar? Echt heel volwassen. Wanneer leer je jezelf en anderen eens serieus te nemen?

In Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat voor jou heeft.

https://kiosk.decorrespondent.nl/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek

Een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag.
23-09-2019, 16:25 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Zou AML ook werken wanneer je op jouw mobiel via VoIP belt? Vanaf een vastnummer of dat je een vastnummer als afzender meestuurt.

112 werkt ook zonder sim kaart, dus ga er maar vanuit dat dit nummer buiten de VoIP omgeving opgebouwd wordt.

Volgens mij worden 112 gesprekken zonder SIM kaart tegenwoordig niet meer afgehandeld of komen helemaal achteraan
in de wachtrij. Sommige ouders geven hun oude telefoon aan kun kinderen (SIM kaart zit nu in de nieuwe) en ze werden
bij 112 helemaal gek van die telefoontjes van die kinderen (dat is dan het enige wat ze kunnen bellen).
23-09-2019, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem: Een reden te meer om geen smartfoon te hebben. En geen telefoon met Wifi. En geen telefoon met GPS.
Net zo goed als met een EPD: het risico is vele, vele malen groter dan de potentiële winst.
Een mening maakt het nog geen feit. Beide redden levens en is tegenwoordig eigenlijk noodzakelijk. Als het fout gaat begint iedereen ook weer vragen te stellen.
Je redenen slaan ook helemaal nergens op, afgezien je misschien
Hopelijk, mocht je ooit 112 nodig hebben, dat ze direct de juiste locatie hebben.

Ik heb het inmiddels meer dan 50 jaar gered zonder (behoefte aan een) telefoon die mensen die ik niet ken gaat vertellen waar ik ben. Ik neem het risico voor de komende 30...
De afgelopen 50 jaar hadden we ook niet echt van dit soort diensten of mogelijkheden. Bedenk je eens hoeveel levens dit misschien had kunnen besparen?
112 bel je ook niet om met iemand kennis te maken, die bel je met een hele specifieke redenen. Juiste locatie kan daarbij van levens belang zijn. Zeker als je zelf er niet helemaal bij bent, of als iemand anders die niet bekend is, de locatie moet doorgeven.
Ik hoop alleen dat jij dat nooit zelf hoeft te ondervinden, of als jij niemand noodhulp moet verlenen.
23-09-2019, 17:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kom maar op met het privacy gezanik!

Andere lezers met een ongenuanceerde stellingname trachten te provoceren is natuurlijk veel eenvoudiger, dan jezelf goed te informeren, nietwaar? Echt heel volwassen. Wanneer leer je jezelf en anderen eens serieus te nemen?

In Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat voor jou heeft.

https://kiosk.decorrespondent.nl/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek

Een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag.
Iemand op DIT forum serieus nemen?
23-09-2019, 17:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kom maar op met het privacy gezanik!

Andere lezers met een ongenuanceerde stellingname trachten te provoceren is natuurlijk veel eenvoudiger, dan jezelf goed te informeren, nietwaar? Echt heel volwassen. Wanneer leer je jezelf en anderen eens serieus te nemen?

In Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat voor jou heeft.

https://kiosk.decorrespondent.nl/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek

Een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag.
Dit is SPAM! Dit forum is niet reclame!!!
23-09-2019, 20:57 door Anoniem
Door PietdeVries: Het lijkt hier soms net alsof het duistere broertje van Cruijff rondwaart: bij elke technologische vooruitgang is er hier altijd wel iemand die er een enorm probleem in ziet. Of zoals Cruijff's broertje zou zeggen: bij elk voordeel verzin ik een nadeel...
Tja, dat kan je verwachten op een security forum.
Die zoeken de gaten op in de nieuwe ontwikkelingen, waar anderen gewoon de ogen sluiten.
23-09-2019, 22:01 door Anoniem
Voor alle haters... Google eens op stealth sms.
23-09-2019, 22:21 door Anoniem
Net zo goed als met een EPD: het risico is vele, vele malen groter dan de potentiële winst.
Een mening maakt het nog geen feit.[/quote]Voorlopig deel ik die mening volledig!
Beide redden levens en is tegenwoordig eigenlijk noodzakelijk.
Waarom is dat noodzakelijk? Leuk als je een bekende gebreken hebt die wellicht van belang kunnen zijn. Als je die niet hebt, is het ook niet van belang!
Als het fout gaat begint iedereen ook weer vragen te stellen.
Kijk, daar komt de aap uit de mouw. DAAR gaat het dus om. Niet in het belang vaan mij (of in het algemeen: de patient!
De afgelopen 50 jaar hadden we ook niet echt van dit soort diensten of mogelijkheden. Bedenk je eens hoeveel levens dit misschien had kunnen besparen?
In die paar keer dat ik iets met blauwe lampen nodig had, kon ik ze ook prima vertellen waar. En inderdaad, niet voor mijzelf. Ook hier weer: het ging altijd prima zonder. Ik kan niet anders dan het er mee eens zijn dat het weer een 'opgedrongen' stuk functionaliteit is waar maar een paar mensen op zitten te wachten.

Ik weet ook niet hoe het met jou is, maar ik WEET waar ik ben. Dat kan ik dus gewoon vertellen. Daar heb ik geen GPS voor nodig - zoals een enkel normaal functionerend mens (oh, wacht... de DOMDOM verslaafden die alleen maar op het schermpie kijken... Die misschien. Darwin award?) :)
24-09-2019, 07:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kom maar op met het privacy gezanik!

Andere lezers met een ongenuanceerde stellingname trachten te provoceren is natuurlijk veel eenvoudiger, dan jezelf goed te informeren, nietwaar? Echt heel volwassen. Wanneer leer je jezelf en anderen eens serieus te nemen?

In Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat voor jou heeft.

https://kiosk.decorrespondent.nl/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek

Een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag.
Iemand op DIT forum serieus nemen?

hmmmm, geef je nou met deze reactie aan dat je jezelf niet serieus neemt ?
24-09-2019, 08:39 door spatieman
toch wel een opt-in optie he?
24-09-2019, 09:25 door Briolet
Door spatieman: toch wel een opt-in optie he?

Lezen is blijkbaar een grote kunst en sommigen stranden voor het einde.
24-09-2019, 10:36 door [Account Verwijderd]
Door spatieman: toch wel een opt-in optie he?

Opt-in? Neen.
En waarom zou deze functie opt-in moeten zijn?
Ga je het auditorium hier nu wijsmaken dat jij 112 zou bellen zonder de locatie waar je 112 voor belt kenbaar te maken?
Ofwel: Als jij getuige bent van een ongeval en belt naar 112 vindt je het dus disproportioneel dat je op de vraag wáár het ongeval heeft plaatsgevonden een antwoord geeft, want - OEI - je telefoon geeft jouw locatie prijs.....
MOORD! VUUR! BRAND! PRIVACY BREACH!

Mogelijke slachtoffers van calamiteiten mogen dan de hemel prijzen dat jij niet als enige getuige bent van het ongeval dat hen overkomt want dan kunnen zij letterlijk doodbloeden.
24-09-2019, 11:09 door Anoniem
dat je op de vraag wáár het ongeval heeft plaatsgevonden een antwoord geeft, want - OEI - je telefoon geeft jouw locatie prijs.....
DAAR gaat het dus fout. IK geef die locatie wel als IK dat van belang vindt. Voor 112 ligt dat voor de hand. Kwestie van tijd dat boven water komt dat meer eh 'goedwillende Roverheidsdiensten' dit in de achtergrond blijken te kunnen - en uiteraard al jaaaaaaaaren gebruiken.
24-09-2019, 23:07 door Anoniem
Ik vraag me af hoe ze dat doen want als je 112 vanaf mobiel belt komt je altijd in de centrale in driebergen terecht die je dan handmatig doorschakelt naar de meldkamer van de veiligheidsregio waar je zegt te zijn. Zolang dat niet opgelost is heeft een sms naar 112 weinig zin.
25-09-2019, 20:46 door Anoniem
Door Anoniem:
dat je op de vraag wáár het ongeval heeft plaatsgevonden een antwoord geeft, want - OEI - je telefoon geeft jouw locatie prijs.....
DAAR gaat het dus fout. IK geef die locatie wel als IK dat van belang vindt. Voor 112 ligt dat voor de hand. Kwestie van tijd dat boven water komt dat meer eh 'goedwillende Roverheidsdiensten' dit in de achtergrond blijken te kunnen - en uiteraard al jaaaaaaaaren gebruiken.


Snap je nu totaal niet dat bellen met 112 zinloos is zonder opgave van de locatie vanwaar je belt, gesteld dat je belt vanaf de geografische locatie van de calamiteit ??
In jouw geval bel je dus ook wel eens zo voor de leut met 112 want waarom zou je toch naar 112 bellen zonder je locatie te noemen, anoniem willen blijven, anders dan 112 lastig vallen 'voor de grap'. Dat zeg je feitelijk met locatie noemen alleen als JIJ dat van belang vindt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.