image

Onderminister VS: end-to-end-encryptie zorgt voor wetteloze plekken

maandag 7 oktober 2019, 11:37 door Redactie, 33 reacties

End-to-end-encryptie en andere vormen van versleuteling die ervoor zorgen dat justitie geen toegang tot data kan krijgen zorgen voor wetteloze plekken waar criminelen vrij spel hebben, zo stelde de Amerikaanse onderminister van Justitie Jeffrey Rosen tijdens de Lawful Access Summit in Washington D.C.

"De titel van de bijeenkomst is "wetteloze plekken", en dat is precies waar 'warrant-proof' encryptie voor zorgt: afgebakende gebieden in de digitale wereld waar het licht van het toezicht van het justitiële systeem niet kan doordringen", aldus Rosen. Volgens de onderminister zou niemand het accepteren dat er in de fysieke wereld plekken zijn waar justitie niet kan komen, terwijl dit wel het geval in digitale wereld is.

Rosen ging verder door te stellen dat hij niet suggereert dat encryptie moet worden verzwakt of dat er backdoors moeten worden geïmplementeerd. Toch is dat precies waar de onderminister om vraagt. Rosen wil dat end-to-end-ecryptie wordt afgeschaft. Aanbieders van chatplatformen zouden namelijk altijd in staat moeten zijn om de berichten van hun gebruikers in te zien, zo liet hij weten. De onderminister merkte op dat dit nu al voor traditionele telecomproviders geldt en stelde vervolgens de vraag waarom er voor techbedrijven andere regels zouden moeten gelden.

"Simpel gezegd voorkomt end-to-end-encryptie dat veel onderzoeken zelfs kunnen starten, en zorgt ervoor dat veel slachtoffers niet worden gevonden. Sommige bedrijven hebben de privacy van hun gebruikers boven de veiligheid van hun gebruikers geplaatst", ging Rosen verder. De onderminister merkte op dat de Amerikaanse samenleving moet beseffen wat er op het spel staat. "Als onze pogingen om de virtuele wereld veiliger te maken ervoor zorgen dat we in de fysieke wereld kwetsbaarder zijn, dan moet die beslissing een geïnformeerde zijn."

Afsluitend liet de onderminister weten dat iemand voorstander van privacy en burgervrijheden kan zijn, maar het tegelijkertijd niet kan bevatten waarom techplatformen 'warrant-proof' plekken aan kindermisbruikers en terroristen bieden, zelfs wanneer een rechter een bevel heeft afgegeven dat aan het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet voldoet. "Waarom kunnen we geen regime hebben waar cybersecurity en encryptie compatibel zijn met rechtmatige toegang wanneer een rechter een huiszoekingsbevel heeft afgegeven?", besloot Rosen zijn speech. Eerder stuurden de Amerikaanse, Britse en Australische overheid een brief aan Facebook waarin werd opgeroepen om geen end-to-end-encryptie uit te rollen.

Reacties (33)
07-10-2019, 11:41 door Anoniem
Ayup, de VS gaat vol in de aanval op encryptie, terwijl ze a) weten dat ze er vooral de brave burgers mee pakken en b) ook al weten dat "we" dat helemaal niet willen, gezien de lessen van de clipper chip.
07-10-2019, 11:45 door Anoniem
Lone Wolves gebruiken geen end-to-end encryptie. Helemaal veilig krijg je het nooit.
07-10-2019, 11:56 door Anoniem
Jabber dabba doo
07-10-2019, 12:13 door Anoniem
Volgens de onderminister zou niemand het accepteren dat er in de fysieke wereld plekken zijn waar justitie niet kan komen...
Nee, maar die zijn er wel. Niet zozeer waar justitie nooit niet kan komen, maar wel waar ze op bepaalde momenten niet kunnen komen. En dat ligt puur aan de beschikbare capaciteit. Conclusie, de onderminister gebruikt een drogreden en daardoor vervalt zijn verdere betoog.
07-10-2019, 12:14 door Anoniem
De onderminister merkte op dat de Amerikaanse samenleving moet beseffen wat er op het spel staat.
Hij heeft 'm wel door. Als 'we' nu toegeven, graait hij er weer lustig op los ipv. aan z'n werk te gaan.
kindermisbruikers en terroristen bieden
Kijk, daar is-ie weer. Hij wordt wel oud hoor Rosen. En gaat nog steeds niet op.
07-10-2019, 12:23 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ayup, de VS gaat vol in de aanval op encryptie, terwijl ze a) weten dat ze er vooral de brave burgers mee pakken en b) ook al weten dat "we" dat helemaal niet willen, gezien de lessen van de clipper chip.

Ach, sinds de bergen leugens die allemaal zijn verteld gedurende de Afghanistan / Irak oorlog gaat het "down the hill". Het probleem is dat ze simpelweg niet meer te vertrouwen zijn. Ik bedoel, wie vertrouwt nog een Amerikaanse overheidsinstantie of politicus? Niemand toch? En dat is een probleem dat alleen de Amerikanen zelf kunnen oplossen. En wat wij kunnen doen is blijven wantrouwig te zijn.
07-10-2019, 13:04 door Anoniem
En dat dan in handen van een overheid die een overeenkomst heeft met de Saoedies voor het leveren van honderden miljarden aan wapentuig. End-to-end encryptie is nog het laatste beetje beveiliging wat men wil afbreken met als argument de bekende paniekthemas rond terrorisme etc..

https://en.wikipedia.org/wiki/2017_United_States%E2%80%93Saudi_Arabia_arms_deal
07-10-2019, 13:58 door Anoniem
Het zorgt ook voor veilige plekken. Wanneer je werkte met vertrouwelijke gegevens, zoals persoonsgegevens. Het maakt de kans dat je data door kwaadwillenden onderschept wordt kleiner. Daardoor werkt het net zo goed tegen ''wetteloosheid''. Ik mag bepaalde gegevens niet eens versturen, zonder gebruik te maken van encryptie.
07-10-2019, 14:01 door Anoniem
Lone Wolves gebruiken geen end-to-end encryptie. Helemaal veilig krijg je het nooit.

Bagger argument (ben geen voorstander van het verbod, en er zijn heel veel positieve use cases). Roep je ook dat de politie geen telefoons hoeven af te tappen, omdat sommige criminelen geen telefoon gebruiken en/of alleen werken ?

Kennelijk hoef je criminele netwerken niet in kaart te brengen, omdat niet iedere crimineel in een netwerk zit. Als ik jouw gedachtengang volg.
07-10-2019, 14:45 door Anoniem
Encryptie zorgt alleen voor veilig transport van data. Transport is geen verwerking en dus kan er nooit criminaliteit plaatsvinden door de communicatie (het kan slechts criminaliteit op een andere plaats aantonen). Er is dus altijd een andere (fysieke) plek waar de criminaliteit zijn oorsprong heeft. Daar kunnen ze nog steeds bij.
07-10-2019, 15:04 door Anoniem
Zal wel. Internetproviders mogen tegenwoordig je harvesten en die gegevens doorverkopen maar als iedereen VPN gaat gebruiken (waar ook actief toe opgeroepen wordt in de VS) dan valt er geen droog brood te verdienen aan die data en via vriendjespolitiek en lobbyen zullen de providers de politiek maar moeten aanzetten om hier iets aan te doen.
07-10-2019, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Volgens de onderminister zou niemand het accepteren dat er in de fysieke wereld plekken zijn waar justitie niet kan komen...
Nee, maar die zijn er wel. Niet zozeer waar justitie nooit niet kan komen, maar wel waar ze op bepaalde momenten niet kunnen komen. En dat ligt puur aan de beschikbare capaciteit. Conclusie, de onderminister gebruikt een drogreden en daardoor vervalt zijn verdere betoog.

Maar als justitie de prioriteit aanpast kunnen ze in de fysieke wereld wel bij de plekken die ze anders gemist zouden hebben. En dat gaat niet lukken in de encrypted digitale wereld.

Conclusie: je gebruikt een drogreden en daardoor vervalt je verdere betoog.
07-10-2019, 15:10 door Anoniem
Politici hier doen bijna alles wat Amerika wil.

Ja maar : dankzij Amerika zijn wij geen Duitsland.
Wacht even : dankzij Nederland bestaat Amerika.
07-10-2019, 15:19 door Anoniem
Als het % us$ dat gebruikt wordt door criminelen/terroristen/pedofielen hoger is dan % aan internet verkeer dat ze gebruiken. Gaan ze dan de dollar afschaffen? Wordt nog grappiger als je dat toepast op het wegennet. Hier rijden pedofielen vaak, laten we deze weg maar verwijderen.
07-10-2019, 15:44 door Anoniem
Tja men kan best mensen met kwade bedoelingen opsporen,maar je ze moeten er gewoon wat voor doen. Net als dat wij voor onze centen moeten werken.
07-10-2019, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: Jabber dabba doo

De uitroep: "Yabba Dabba Doo", van Scrappy-Doo, het neefje van Scooby-Doo. De enige echte Ghost Busters.

https://en.wikipedia.org/wiki/Scoobie_doo
07-10-2019, 17:37 door Anoniem
M.a.w.: we mogen niet meer in een afgelegen hoekje waar niemand anders het hoort een vertrouwelijk gesprek met elkaar
voeren. Er moet altijd een politie-agent meeluisteren, want o wee we zouden het eens over criminele zaken kunnen hebben. Want bij Rosen zijn we allemaal een potentiële crimineel.
Zeg, wordt het dan eigenlijk niet eens tijd om bij elke burger huiszoeking te doen? Want je weet immers maar nooit.
Ho wacht, dat kost natuurlijk teveel moeite.
Maar omdat het in de ICT gemakkelijk en discreet kan, gebeurt het daar opeens wel.
Dat heet volgens mij "met twee maten meten".
07-10-2019, 19:23 door Anoniem
Als Rosen en zijn baas Barr echt wat aan kinderporno willen doen, moeten zij digitale camera's verbieden. ????
07-10-2019, 19:34 door Anoniem
Wat een kromme vergelijkingen. Ik kan in het echte leven toch rustig een ommetje op de hei maken en kletsen zonder afgeluisterd te worden. Waarom mag ik dat online niet? Waarom moet daar mijn hele leven opgenomen en terugspeelbaar zijn?
07-10-2019, 21:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Jabber dabba doo

De uitroep: "Yabba Dabba Doo", van Scrappy-Doo, het neefje van Scooby-Doo. De enige echte Ghost Busters.

https://en.wikipedia.org/wiki/Scoobie_doo

Historisch besef ontbreekt: het was de uitroep van Fred Flintstone. Dateert van bijna 60 jaar geleden. https://historiek.net/vijftig-jaar-qyabba-dabba-dooq/9161/
07-10-2019, 22:08 door Anoniem
Volgens mij houdt de Amerikaanse wet gewoon op bij de Amerikaanse grens. Ik vraag me soms af of er genoeg Amerikanen zijn die zich dat beseffen. En Britten ook.
07-10-2019, 23:31 door Anoniem
Ik bedoel, wie vertrouwt nog een Amerikaanse overheidsinstantie of politicus?
Je kunt voor 'Amerikaanse' ook net zo goed 'Nederlandse' schrijven.
Is het immer de EU niet die dicteert hoe we iets moeten doen, dan lopen ze wel braaf mee met de amerikanen die iets heeeeeel belangrijk vinden. Swift affaire, iemand?
08-10-2019, 07:17 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Historisch besef ontbreekt: het was de uitroep van Fred Flintstone. Dateert van bijna 60 jaar geleden. https://historiek.net/vijftig-jaar-qyabba-dabba-dooq/9161/

Historisch besef ontbreekt bij de makers van de Flintstones. Mensen hebben nooit tegelijkertijd met dinosaurussen op de wereld geleefd.

https://www.metronieuws.nl/niet-gebruiken/extra/2015/04/13-weet-het-zeker-mens-leefde-samen-met-dinosaurus
08-10-2019, 08:35 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een kromme vergelijkingen. Ik kan in het echte leven toch rustig een ommetje op de hei maken en kletsen zonder afgeluisterd te worden. Waarom mag ik dat online niet? Waarom moet daar mijn hele leven opgenomen en terugspeelbaar zijn?
Je hebt 1984 blijkbaar niet gelezen. Daarom moet het terugspeelbaar zijn.
08-10-2019, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Lone Wolves gebruiken geen end-to-end encryptie. Helemaal veilig krijg je het nooit.

Bagger argument (ben geen voorstander van het verbod, en er zijn heel veel positieve use cases). Roep je ook dat de politie geen telefoons hoeven af te tappen, omdat sommige criminelen geen telefoon gebruiken en/of alleen werken ?

Kennelijk hoef je criminele netwerken niet in kaart te brengen, omdat niet iedere crimineel in een netwerk zit. Als ik jouw gedachtengang volg.

Het ironische hier is, dat je de terroristische netwerken nog steeds prima in kaart kan brengen met end-to-end encryptie. Zelfs beter, want je kan aan het protocol zien dat het 'netwerk' allemaal protocol X gebruikt. Tenzij het netwerk dus uit één of nul personen bestaat.

Maar ik ben geen voorstander van het afschaffen van de politie omdat je toch nooit alle boeven pakt. In een politie staat of politie dictatuur wil ik dan ook weer niet wonen ;-)
08-10-2019, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem: Jabber dabba doo
Jabber is inderdaad het antwoord, gewoon zelf iets in elkaar programmeren. Ook bij de criminelen zijn er handige jongens die dit vast kunnen.
08-10-2019, 11:07 door Anoniem
Sterker: zelfs zonder end-2-end encryptie krijg je wetteloze plekken.

Anders zou de misdaad vóór end-2-end immers niet hebben bestaan.
08-10-2019, 17:05 door Anoniem
Door Superuser:
Door Anoniem: Historisch besef ontbreekt: het was de uitroep van Fred Flintstone. Dateert van bijna 60 jaar geleden. https://historiek.net/vijftig-jaar-qyabba-dabba-dooq/9161/

Historisch besef ontbreekt bij de makers van de Flintstones. Mensen hebben nooit tegelijkertijd met dinosaurussen op de wereld geleefd.

Historisch besef ontbrak ook bij de makers van IronChat, gebaseerd op XMPP, alias Jabber. De makers van IronChat cryptophone dachten daarmee snel rijk te worden, maar ze vielen door de mand:

"Door het kraken van de encryptie kon de politie 24 uur per dag en 7 dagen per week live met 258.000 chatberichten meekijken. In de berichten werd onder andere gesproken over de handel in drugs, wapens en geld."

https://www.security.nl/posting/586026/Politie+kraakt+versleutelde+chatberichten+van+criminelen

Omdat de criminelen, waar ze hun "Blackbox Security" aan leverden, nog openstaande rekeningen met ze te vereffenen hebben, moeten de makers van IronChat nu nog steeds achter hun rug kijken. Waren ze er maar nooit aan begonnen.
08-10-2019, 20:02 door Anoniem
Je maakt het dan wel makkelijker voor de Cloud Hopper staatshackers. Nog meer innovateve kennis naar China.
Of iedereen in laten loggen, zodat je daarna overal te volgen bent.
Als vee met een oormerk.
#sockpuppet
09-10-2019, 00:39 door Anoniem
Door Anoniem: Politici hier doen bijna alles wat Amerika wil.

Ja maar : dankzij Amerika zijn wij geen Duitsland.
Wacht even : dankzij Nederland bestaat Amerika.

Was Columbus een Nederlander?
09-10-2019, 13:04 door Anoniem
De BlackBox security developers zitten dus nog steeds in angst en beven
en zeker met de kerst met de gordijnen dicht en het licht uit, roerloos en zonder geluid te maken,
bang voor de eigen schaduw, rillend als een rietje.

Ja het leven van een malcode fasciliteur gaat normaliter niet over rozen.
Moet je er maar niet aan beginnen, want wie roeiboten losmaakt, die ....kan de bal verwachten.
Dit om maar eens twee gezegden goed te verhaspelen.
Zo zat het met hun codenamelijk ook. ;)

J.O.
10-10-2019, 15:56 door Anoniem
Het internet is volledig naar de kloten
12-10-2019, 22:12 door Anoniem
Door Anoniem:Ik kan in het echte leven toch rustig een ommetje op de hei maken en kletsen zonder afgeluisterd te worden.
Alleen als jullie beide jullie telefoon thuis laten. Dat is natuurlijk op zich al erg verdacht, maar ongemerkt meeluisteren is dan wat lastiger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.