image

ACCC start rechtszaak tegen Google over gebruik locatiedata

dinsdag 29 oktober 2019, 14:25 door Redactie, 2 reacties

De Australische toezichthouder ACCC is een rechtszaak tegen Google gestart over het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens van Androidgebruikers. Volgens de toezichthouder heeft Google de data op misleidende wijze verkregen en de Australische consumentenwetgeving geschonden (pdf).

Androidgebruikers zouden zijn misleid bij het aanmaken van een Google-account voor hun telefoon of tablet, of wanneer gebruikers later hun accountinstellingen wilden wijzigen, aldus de ACCC. Vanaf maart 2017 kregen gebruikers bij de instelling "Web & App Activiteit" en vanaf mei 2018 bij de instelling "Locatiegeschiedenis" tekst te zien dat locatiegegevens alleen door Google werden verzameld en gebruikt voor het gebruik van Google-diensten.

"Google meldde niet dat de data door Google voor verschillende andere doeleinden kon worden gebruikt die niets met het gebruik van Googles diensten door de gebruiker te maken hadden", zo stelt de toezichthouder. Zodoende konden gebruikers geen geïnformeerde keuze maken over het delen van hun persoonlijke locatiegegeven met Google, voegt ACCC-voorzitter Rod Sims toe. Zo werden locatiegegevens ook voor advertentiedoeleinden gebruikt.

De ACCC stelt verder dat gebruikers werden misleid via de opties Web & App Activiteit en Locatiegeschiedenis. De standaardinstelling voor Google-accounts is dat de Locatiegeschiedenis staat uitgeschakeld en Web & App Activiteit is ingeschakeld. Wanneer de Locatiegeschiedenis aan staat worden persoonlijke gegevens over de locatie van de gebruiker door Google verzameld en opgeslagen. Zelfs wanneer Locatiegeschiedenis staat uitgeschakeld blijkt Google via Web & App Activiteit informatie over de locatie van de gebruiker op te slaan.

Volgens de toezichthouder heeft Google niet duidelijk aan gebruikers gecommuniceerd dat ze beide opties moeten uitschakelen om te voorkomen dat er locatiegegevens worden verzameld. "We willen zware boetes en we willen dat Google mensen laat weten wat er gaande is, zodat mensen beter weten welke data wordt verzameld en waar het voor wordt gebruikt", aldus Sims. Daarnaast wil de toezichthouder dat Google met het verzamelen van gegevens op deze manier stopt.

Vorig jaar diende de Consumentenbond over het verzamelen van locatiedata via Web & App Activiteit een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens in.

Image

Reacties (2)
29-10-2019, 16:26 door Anoniem
Nou, geen schijn van kans, natuurlijk.... Dat staan 'De Autoriteiten' niet toe.
Maar een aantal organisaties zijn het tenminste aan het proberen.
29-10-2019, 20:45 door Anoniem
Leuk om te lezen je zou haast gaan geloven dat er iets gaat veranderen.
Helaas pindakaas
1984 on steroids that s what it is maar de schaapjes klagen niet zij lopen mee met de boze grote data wolf.
Gaat mooi niets veranderen. Daar zullen de lobby biljoenen van monopolist Google wel voor zorgen.
Zij weten precies wie zij moeten omkopen.
Kunnen ze mooi verder gaan met de grootste spionage operatie in de geschiedenis van de mensheid
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.