image

Facebook betaalt boete voor Cambridge Analytica-schandaal

woensdag 30 oktober 2019, 12:34 door Redactie, 24 reacties

Facebook zal een boete van 500.000 pond die de Britse privacytoezichthouder ICO eind vorig jaar wegens het Cambridge Analytica-schandaal oplegde betalen, maar erkent geen aansprakelijkheid. Dat zijn beide partijen met elkaar overeengekomen, zo heeft de ICO vandaag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van het schandaal met Cambridge Analytica stelde de Britse privacytoezichthouder ICO een onderzoek in. Daaruit bleek dat Facebook tussen 2007 en 2014 de persoonlijke gegevens van gebruikers onterecht verwerkte. Ontwikkelaars die applicaties voor het Facebookplatform ontwikkelden kregen namelijk toegang tot de informatie van gebruikers, zonder dat hier duidelijke toestemming voor hadden gegeven. Ook kregen app-ontwikkelaars toegang tot gegevens van gebruikers die hun app niet hadden gedownload, maar bevriend waren met mensen die dit wel hadden gedaan.

Facebook ging volgens de ICO ook de fout in met het beveiligen van persoonlijke informatie omdat het apps en ontwikkelaars op het eigen platform niet voldoende controleerde. Zodoende kon onderzoeksbedrijf GSR de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers downloaden en vervolgens met Cambridge Analytica delen. Zelfs nadat in december 2015 het misbruik van de data was ontdekt deed Facebook niet genoeg om ervoor te zorgen dat de partijen die deze gegevens in handen hadden die ook verwijderden, aldus de Britse toezichthouder.

Aangezien de overtredingen voor de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) plaatsvonden kon de ICO zich alleen op de Britse privacywetgeving van 1998 beroepen. Deze wetgeving maakt het mogelijk om een maximale boete van maximaal 500.000 pond op te leggen, wat de toezichthouder ook deed. Facebook ging vervolgens tegen de boete in beroep.

Het tribunaal dat het beroep behandelde stelde dat de ICO de documenten waarop het de boete had gebaseerd openbaar moest maken. De toezichthouder ging weer tegen die beslissing in beroep. Facebook en de ICO zijn nu overeengekomen dat ze beiden hun beroep intrekken. Facebook betaalt de opgelegde boete, maar bekent geen aansprakelijkheid in relatie tot de boete. De boete gaat daarnaast niet naar de ICO, maar naar de Britse schatkist. Beide partijen zijn naar eigen zeggen positief over de schikking.

Reacties (24)
30-10-2019, 13:01 door Anoniem
Hahahahhaha,

Via een simpele quiz op facebook vergaarde Cambridge Analytical (persoonlijke) data van miljoenen mensen, en ze komen er vanaf met een boete van 500.000 pond.

Wat een lachertje. En die data? Verwijderd?
30-10-2019, 13:55 door Anoniem
Geen aansprakelijkheid erkennen is geld neerleggen om er maar zo snel mogelijk vanaf te zijn. Men spreekt geen intentie uit te verbeteren en spreekt bijna expliciet te intentie uit dat niet te doen. Zo heeft het middel eigenlijk heel weinig zin.
30-10-2019, 14:07 door Anoniem
Lucratieve handel! Om nationale verkiezingen te manipuleren kost je maar een half miljoen. Die je er gemakkelijk weer uit haalt met advertentie inkomsten. Al zeker als je de politieke partijen tegen elkaar opjaagt om vooral meer te adverteren bij je. Met de zelfde trukendoos.

En al die politici en partijen trappen er nog in ook.

Zo zet je de wetten en de wereld naar je hand. En kun je gelijk groter gaan wonen. Dus.
30-10-2019, 14:21 door Anoniem
Als ze het kunnen betalen... Dan was de boete te laag...
30-10-2019, 14:26 door Anoniem
<sarcasme mode>
Pfff daar zal FB om wakker liggen zeg. Dat zal ze leren om alle vergaarde data van FB gebruikers vrij te geven/op straat te gooien
</sarcasme mode>

500.000 boete voor de blootstelling van de data van 87 miljoen gebruikers oftewel 0,005 cent per gebruiker. Aan de andere kant posten FB gebruikers deze data vrijwillig. Dat er nog mensen zijn die het vrijwillig gebruiken....
30-10-2019, 14:43 door Anoniem
"Beide partijen zijn naar eigen zeggen positief over de schikking."

Right. Dat kan alleen maar betekeken dat Facebook, ondanks dat ze natuurlijk geheel onschuldig is en geen aansprakelijkheid erkent (....) de situatie toch erger had ingeschat.

Ik zou anders echt niet weten hoe je anders positief kan zijn over een half miljoen boete .....

Dit zaakje stinkt (nog steeds ...)

DDK
30-10-2019, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: Via een simpele quiz op facebook vergaarde Cambridge Analytical (persoonlijke) data van miljoenen mensen, en ze komen er vanaf met een boete van 500.000 pond.
De overtredingen waren begaan in de periode voor de GDPR inging, en daardoor vallen ze onder wetgeving uit 1998. Onder de GDPR zijn veel hogere boetes mogelijk.
30-10-2019, 15:46 door Anoniem
Door Anoniem: Hahahahhaha,

Via een simpele quiz op facebook vergaarde Cambridge Analytical (persoonlijke) data van miljoenen mensen, en ze komen er vanaf met een boete van 500.000 pond.

Wat een lachertje. En die data? Verwijderd?

Wel lezen he:

Aangezien de overtredingen voor de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) plaatsvonden kon de ICO zich alleen op de Britse privacywetgeving van 1998 beroepen. Deze wetgeving maakt het mogelijk om een maximale boete van maximaal 500.000 pond op te leggen, wat de toezichthouder ook deed.
30-10-2019, 16:43 door Anoniem
Door Anoniem: Hahahahhaha,

Via een simpele quiz op facebook vergaarde Cambridge Analytical (persoonlijke) data van miljoenen mensen, en ze komen er vanaf met een boete van 500.000 pond.

Wat een lachertje. En die data? Verwijderd?

Het enige wat kans van slagen heeft tegen dit soort overtredingen is de bestuurders vervolgen en celstraffen opleggen.
Verder lachen al die grote bedrijven alle overheden in hun gezicht uit.
30-10-2019, 18:20 door Anoniem
500 000 pond belachelijk zo n bedrag
Als ik dit lees opeens zakt mijn vertrouwen in the forces that be weer een hele hoop.

Ik sluit me aan bij onderstaande.
Het enigste wat kans van slagen heeft tegen dit soort overtredingen is de bestuurders vervolgen en deze celstraffen opleggen.
Helaas pindakaas gaat niet gebeuren niet in dit corrupte kapitalistisch systeem waar alles een prijs heeft.
30-10-2019, 18:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hahahahhaha,

Via een simpele quiz op facebook vergaarde Cambridge Analytical (persoonlijke) data van miljoenen mensen, en ze komen er vanaf met een boete van 500.000 pond.

Wat een lachertje. En die data? Verwijderd?

Het enige wat kans van slagen heeft tegen dit soort overtredingen is de bestuurders vervolgen en celstraffen opleggen.
Verder lachen al die grote bedrijven alle overheden in hun gezicht uit.

Daarmee kun je ze ook als staatsgevaarlijk definiëren. Want het is vaak maar een paar procentjes verschil om uit te maken wie morgen de overheid is! Het verschil met journalistiek en pers is dat dat een oud en gedegen vak is. Waar ook verantwoording over afgelegd kan worden. Die nieuwe IT bedrijven hebben dat oude vak al goed om zeep geholpen. En doen nu lachend haha het werkt dus waarom zou het niet mogen. Volkomen gewetenloos. En vooral met de eigen belangen in het achterhoofd. Ze komen voorwendsels te kort om hun maatschappelijk belang te tonen. Want dat hebben ze ook niet. Ze zijn er niet om jouw leven leuker te maken. Ze zijn er om hun leven leuker te maken. Ten koste van alles. Wat er met jou als individu gebeurt kan ze niks schelen. Dat merk je vooral als je ze probeert te bereiken. Ook als je John de Mol heet en een dikke bankrekening hebt. Dan is het ook val es lekker dood.
30-10-2019, 19:08 door Anoniem
Nu snap ik opeens waarom de AP in Nederland geen poot uitsteekt richting facebook, het is compleet zinloos. Dat past dan weer wel goed bij de AP zelf.
30-10-2019, 20:29 door Anoniem
Inderdaad opsluiten die Zuckerberg volgende keer als hij aankomt in de Europese Unie.
Ik zou het helemaal fantastisch same shit voor die heren van Google juist hetzelfde verhaal.
Alleen zal dat nooit gebeuren daar zullen al die lobby biljoenen mooi voor zorgen
Het merendeel van onze media zijn ook onder controle
Deze mensen zullen nooit bestrafd worden voor hun daden geraken overal mee weg
justice for all it does not exist
30-10-2019, 21:16 door Anoniem
Door Anoniem: Nu snap ik opeens waarom de AP in Nederland geen poot uitsteekt richting facebook, het is compleet zinloos. Dat past dan weer wel goed bij de AP zelf.

De AP is allemaal civielrechtelijk. Daat komen in principe enkel boetes uit en daar los je niks mee op. Daar kun je dan enkel een paar kilometer begonias mee kopen om langs een snelweg te poten.

Er moeten wat zaken komen waar gewoon gevangenisstraf op staat. Het staatsbestuur en de vrije meningsgaring ondermijnen is niet genoeg daarvoor? Er mogen wat dingetjes overgeheveld naar het strafrecht. Het volume criterium lijkt me daar zeer geschikt voor. De traffic die ze hebben en het marktaandeel. De significante invloed-teller op het openbare leven en de vrije marktwerking. Kom je daar boven en je blijft stommetje spelen en de telefoon niet opnemen, gewoon de petoet in.

Boetes helpen niet. Enkel de angst om opgesloten te worden zal werken als bleekmiddel op een doucheputje.
30-10-2019, 22:46 door Anoniem
En als het "omdraait" hebben ze het helemaal niet zien aankomen.
Maar dat komt ook nooit van onderaf, wel van bovenaf geleid.
Net zoals destijds de invloed van de Franse libertijnse Loge voor de Franse Revolutie,
heel anders dus als de Schotse Ritus, die meer conservatief van aard is.

Dus voor "onderop" zal het niet uit moeten maken of je nou door de hond of de kat gebeten wordt.
Gebeten worden we toch.

Interessant is alleen, maar het punt waarop het niet verder kan, zoals het gaat, nl. als de wal het schip gaat keren.

Maar vaak zijn zaken helemaal niet zo, zoals ze gepresenteerd worden.
Brexit een manier om nog meer profijt weg te sluizen uit het VK dan onder EU toezicht zou kunnen bestaan.
Kortom City belangen dus. Het dient dus een doel, maar niet het doel, dat iedereen aanneemt dat het dienen zou.

Facebook heeft ook niet het eeuwige leven, net als de stoomtrein.
Alle imperiale rijken op aarde kwamen ten val na een bestaan van zo rond de 250 jaar,
of het nu het Perziche Rijk was, het Antieke Rome of het VK, waar de zon nooit onderging.
Zeg dus nooit nooit. Een heel wijs besluit.

Oh, 250 jaar facebook, ik moet er niet aan denken ;)

#sockpuppet
31-10-2019, 07:55 door Anoniem
Door Anoniem: 500 000 pond belachelijk zo n bedrag
Als ik dit lees opeens zakt mijn vertrouwen in the forces that be weer een hele hoop.

Ik sluit me aan bij onderstaande.
Het enigste wat kans van slagen heeft tegen dit soort overtredingen is de bestuurders vervolgen en deze celstraffen opleggen.
Helaas pindakaas gaat niet gebeuren niet in dit corrupte kapitalistisch systeem waar alles een prijs heeft.

Ahh "dit corrupte kapitalistische systeem"... Zonder dat kapitalistische systeem was dit inderdaad niet gebeurd. Dan was er geen facebook. En geen Google, en had internet nog steeds een DARPA-net project geweest dat misschien tussen een paar universiteitjes gebruikt was geweest om met 2400baud modempjes ascii bestandjes rond te pompen. Dat kapitalisme heeft namelijk wel voor 95% van de innovatie gezorgd.
31-10-2019, 10:07 door Anoniem
"Facebook gebruikers kunnen geen aanspraak maken op privacy"

Aflevering van VPRO Tegenlicht over Surveillance kapitalisme
https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/27-10-2019/VPWON_1295417
31-10-2019, 12:47 door Anoniem
Ga dood FeestBoek, deze boete is echt weer een ''wegkomer''. Een boete om het extra nog een keer voor te doen, want ach we hebben de winst er al DIK EN DUBBEL uitgehaald.

Dit nieuwsbericht alleen al is een schandaal!
Die Britse privacytoezichthouder ICO, mogen ze ook wel eens op de vingers tikken om wat strenger te worden. 500.000 is te weinig... Hier zie waarom;

"Facebook now serves 2.37 billion monthly active users"

Boete: 500.000 pond
Aantal actieve FB gebruikers: 1.370.000.000
De rekensom: 500.000 / 1.370.000.000 = 3,64963503649635e-4 = 0.0003649635 pond.

Iedereen zijn privacy van FeestBoek is dan maar 0.00036 pond waard oftewel 0,00042 euro.
Daarom is deze lage boete een zeer groot schandaal !!!

Ik herhaal uw privacy is 0,00042 euro waard !!!!! FeestBoek geeft dus echt 0.0% om uw privacy...

Deze wetgeving maakt het mogelijk om een maximale boete van maximaal 500.000 pond op te leggen, wat de toezichthouder ook deed. Facebook ging vervolgens tegen de boete in beroep.
31-10-2019, 16:15 door Anoniem
Jullie klagen hier allemaal, maar hebben waarschijnlijk allemaal een Facebook account. :")
01-11-2019, 07:39 door Anoniem
Ik heb geen Facebook account en nooit gehad ook.
Ik vind een AH kaart al erg.
Want dan wordt alles al gekoppeld.

Zonder Facebook account, heb je het via kennissen toch al.
Laat je cellphone eens thuis. Vluchten kan anders niet meer.

Heb je wat erop, waar je zelf achter staat, heb je groot kans dat het "neergehaald"wordt op last van ....
Ik bedoel natuurlijk niets van aanbelang, maar toch.
Leuk vrij EU toch? Succes ermee.

J.O.
01-11-2019, 08:42 door Anoniem
Door Anoniem: Als ze het kunnen betalen... Dan was de boete te laag...
Wat moeten ze dan betalen? 200 miljard boete?
01-11-2019, 10:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als ze het kunnen betalen... Dan was de boete te laag...
Wat moeten ze dan betalen? 200 miljard boete?

In dergelijke gevallen is het zinloos om een geld boete op te leggen gezien de diepe zakken van oa Facebook. Als je Facebook wil straffen zal je ze op een andere manier in de portomonee moeten pakken door bijv. bandbreedte naar en van Facebook af te knijpen of (tijdelijk) facebook.net blokkeren zodat de like buttons het niet meer doen.

Niet dat zoiets ooit gaat gebeuren maar dan lijden ze wel pijn. Een boete maakt geen indruk.
01-11-2019, 18:37 door Anoniem
Het allerergst is dat Facebook geen schuld hoeft te bekennen. De rechtbank had een veroordeling tegenover Facebook moeten uitspreken. Want ik zou zo graag de term meervoudig veroordeeld in elke zin waarin facebook's naam voorkomt - willen gebruiken.
02-11-2019, 00:00 door Anoniem
Door Anoniem: Het allerergst is dat Facebook geen schuld hoeft te bekennen. De rechtbank had een veroordeling tegenover Facebook moeten uitspreken. Want ik zou zo graag de term meervoudig veroordeeld in elke zin waarin facebook's naam voorkomt - willen gebruiken.

Exact. Dat vond ik ook zo schokkend te horen in die VPRO Tegenlicht docu dat een advocaat van Facebook de rechtbank vertelde dat Facebook gebruikers geen privacy hoeven te verwachten.

Op het moment dat je gebruik maakt van de dienst die Facebook aanbiedt (maar dat geldt ook voor Google) ga je automatisch akkoord met de voorwaarden (die niemand helemaal leest) en in het geval van Google claimen ze zelfs copyright op alle gegevens die die dienst verwerkt.

Zeer verwerpelijk. Maar aangezien het gros van de mensen verslaafd is aan dergelijke diensten zie ik in ieder geval op de korte termijn er geen verandering in komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.