image

Versleutelde maildienst ProtonMail maakt iOS-app open source

donderdag 31 oktober 2019, 12:23 door Redactie, 3 reacties

Aanbieder van versleutelde e-mail ProtonMail heeft besloten de broncode van de iOS-app open source te maken. Ook heeft de provider informatie gedeeld over het beveiligingsmodel van de iOS-app, met welke aanvallen er rekening is gehouden en hoe gegevens op het besturingssysteem worden beveiligd.

Volgens ProtonMail is er een toename van door landen gesponsorde aanvallen op iOS, waarbij ook ProtonMail-gebruikers het doelwit waren. Door de broncode van de app open source te maken wil de mailprovider het vertrouwen onder gebruikers vergroten. "Open source biedt transparantie en aansprakelijkheid", zegt Ben Wolford van ProtonMail. Daarnaast moet het open source maken van de code, die op GitHub is te vinden, voor nieuwe innovaties zorgen.

Aansluitend geeft ProtonMail in de uitleg van het beveiligingsmodel verschillende tips voor iOS-gebruikers. Zo wordt aangeraden om van TouchID, FaceID of pinbescherming in de app-instellingen gebruik te maken. Op deze manier kan de AppKey-bescherming van de ProtonMail-app worden gebruikt. Deze beveiliging versleutelt alle lokale data met een lokale sleutel genaamd AppKey, die volgens ProtonMail niet op een locatie wordt opgeslagen waar die te compromitteren is.

Bij elke start van de app wordt de AppKey-ciphertext die in de Keychain is opgeslagen ontsleuteld en in het appgeheugen geplaatst voordat andere app-processen iets kunnen. Pas als de gebruiker met zijn pincode, TouchID of FaceID inlogt wordt de app functioneel. Zonder deze authenticatie kan de app geen lokale data benaderen en weet niet van welke gebruiker er data van de server moet worden opgevraagd.

Tevens wordt iOS-gebruikers aangeraden de laatste updates voor hun toestel te installeren, een lange alfanumerieke passcode in te stellen, geen onbekende configuratieprofielen of rootcertificaten te installeren en geen links of bijlagen van onbekende afzenders te openen. Later dit jaar wil ProtonMail ook de Android-app open soruce maken.

Reacties (3)
31-10-2019, 13:34 door Anoniem
Niet Open Source op de iOS store van Apple aangezien dat niet mag van Apple.
31-10-2019, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem: Niet Open Source op de iOS store van Apple aangezien dat niet mag van Apple.
waar staat dat dan precies ?
01-11-2019, 12:07 door botbot
Door Anoniem:
Door Anoniem: Niet Open Source op de iOS store van Apple aangezien dat niet mag van Apple.
waar staat dat dan precies ?

Oude link, weet niet of dit nog geld, maar het staat iig nog op de FSF site: https://www.fsf.org/news/2010-05-app-store-compliance
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.