image

ICO: Britse politie moet noodzaak gezichtsherkenning bewijzen

donderdag 31 oktober 2019, 15:43 door Redactie, 3 reacties

In hoeverre moet een samenleving toestaan dat politie de privacy van burgers vermindert om hen te beschermen? Die vraag was het startpunt voor een onderzoek van de Britse privacytoezichthouder ICO naar het gebruik van live gezichtsherkenning door Britse politiekorpsen.

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: de Britse politie moet gas terugnemen bij de uitrol van live gezichtsherkenning en de noodzaak van de technologie eerst bewijzen, aldus de toezichthouder. Volgens Informatiecommissaris Elizabeth Denham zorgen huidige wetgeving, afspraken en werkwijzes niet voor de ethische en juridische aanpak om de risico' van live gezichtsherkenning tegen te gaan.

Bij live gezichtsherkenning worden live beelden van personen met een database van afbeeldingen vergeleken. Denham stelt dat er niet eerder een dergelijke invasieve technologie is geweest. De toezichthouder maakt zich dan ook zorgen. Er gelden wel regels voor de inzet van live gezichtsherkenning, maar Denham vindt dat politie in elke situatie concreet bewijs moet aantonen dat het gebruik van de technologie echt noodzakelijk is.

De Informatiecommissaris roept de Britse overheid daarom op om het gebruik van live gezichtsherkenning aan banden te leggen. "Dit is noodzakelijk om politie en het publiek voldoende kennis te geven over wanneer en hoe politie live gezichtsherkenning in openbare ruimtes kan gebruiken."

Afsluitend waarschuwt ze politie om voorzichtig te zijn met nieuwe en opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie. "Het is goed dat politie nieuwe technieken verkent om ons te beschermen. Maar vanuit mijn rol als toezichthouder moet ik erop toezien dat iedereen die op dit vlak werkt even stopt en zich volledig aan de Britse privacywetgeving houdt", aldus Denham. Wanneer indringende technologieën namelijk te snel worden uitgerold kan dit zowel het vertrouwen in de technologie als politie ondermijnen, merkt ze op.

Reacties (3)
31-10-2019, 18:05 door karma4 - Bijgewerkt: 31-10-2019, 18:06
De stoommachine tegenhouden omdat de trekschuiteigenaren een verdienprobleem hebben.
Londen hangt al vol met camera's de onderbouwing is eenvoudig het te vaak optredend wangedrag.

Wangedrag is behoorlijk privacyschendi ik Dach dat de ico voor privacy was.
01-11-2019, 11:37 door Anoniem
Door karma4: De stoommachine tegenhouden omdat de trekschuiteigenaren een verdienprobleem hebben.
Londen hangt al vol met camera's de onderbouwing is eenvoudig het te vaak optredend wangedrag.

Wangedrag is behoorlijk privacyschendi ik Dach dat de ico voor privacy was.

Je geeft zelf perfect aan hoe de noodzaak niet onderbouwd kan worden. Al die camera's hebben niet geleid tot vermindering van het te vaak optredend wangedrag. Meer camera's leiden niet tot meer veiligheid. Londen hangt al vol en toch is er geen verbetering. Daarmee lijkt de kans dat gezichtsherkenning dit wel zou doen nihil.

Daarnaast betekent privacy altijd opzij schuiven voor wangedrag dat er geen privacy meer overblijft. De goeden lijden onder de kwaden, maar als de goeden ook nog eens onder de goeden lijden is het einde zoek.
01-11-2019, 11:43 door Anoniem
Door karma4:Wangedrag is behoorlijk privacyschendi ik Dach dat de ico voor privacy was.

Hoezo is wangedrag "behoorlijk privacyschendend"? Wat mij betreft klopt die stelling niet.

Daarentegen, op elke hoek van de straat meerdere camera's hebben hangen die het publiek in de gaten houden is wel degelijk per definitie privacy schendend. Maar misschien kan jij er nog eentje in de slaapkamer gebruiken; ik verwacht dat je toch niks te verbergen hebt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.