image

Dekker: overheid moet terughoudend zijn met aanprijzen commerciële apps

vrijdag 1 november 2019, 11:12 door Redactie, 7 reacties

De overheid moet apps die door bedrijven zijn ontwikkeld niet zomaar aanprijzen omdat dit burgers op het verkeerde been kan zetten, zo heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming laten weten naar aanleiding van Kamervragen over de beveiliging en privacy van buurtapp Nextdoor.

Via Nextdoor kunnen gebruikers met mensen in hun buurt berichten uitwisselen. Het bleek echter eenvoudig om toegang tot buurtgroepen te krijgen en zo uitgewisselde berichten te bekijken of dat buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn, zo liet televisieprogramma Radar begin september zien. Nextdoor verklaarde dat het maatregelen genomen had waardoor de methode die Radar gebruikte niet meer werkt. PvdA-Kamerlid Moorlag wilde naar aanleiding van de uitzending opheldering van minister Dekker.

Zo vroeg Moorlag of de minister het ermee eens is dat overheid, waaronder gemeenten en politie, terughoudend moet zijn om deze app en gelijkaardige apps aan te bevelen of onder de aandacht te brengen. "De overheid past terughoudendheid als het gaat om het aanbevelen van applicaties die ontwikkeld zijn door private partijen. De overheid dient bijvoorbeeld te voorkomen dat bij burgers ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat een applicatie diens zaken, en in het verlengde daarvan, diens privacybescherming op orde heeft", antwoordt Dekker.

Het PvdA-Kamerlid wilde ook weten of er aangifte tegen de Nextdoor-app is gedaan. Dat blijkt op basis van het politieregistratiesysteem inderdaad het geval te zijn. "De aangiftes hebben betrekking op verschillende vormen van fraude, zoals identiteitsfraude. Indien er voldoende opsporingsindicaties zijn, kan worden besloten om naar aanleiding van een aangifte een strafrechtelijk onderzoek te starten", stelt de minister.

Afsluitend vroeg Moorlag of de minister buurtapps kent waarbij geen informatie of data aan commerciële partijen wordt doorgespeeld en die wel besloten en goed beschermd zijn tegen inmenging van mogelijk kwaadwillende anderen. Indien Dekker niet met dergelijke apps bekend is moest de minister laten weten of hij bereid is om ervoor te zorgen dat een dergelijke betrouwbare app er wel komt. Dekker ziet het echter niet als zijn taak om naar dergelijke apps onderzoek te laten doen.

Reacties (7)
01-11-2019, 11:40 door Anoniem
Ondertusssen staan overal door de gemeenten geplaatste borden met "WhatsApp Buurtpreventie". Vanaf de stedelijke buitenwijken tot in gehuchten diep in de provincie. Gratis reclame voor Facebook, op kosten van de gemeenschap.
01-11-2019, 14:00 door [Account Verwijderd]
01-11-2019, 14:26 door Anoniem
En de NS (is ook overheid) heeft geen contactformulier meer op de site, wil je snel geholpen worden moet je commerciële diensten van derden, Facebook of Twitter gebruiken (op hun chat reageren ze niet, die overigens ook via een onbetrouwbare derde partij verloopt) gebruiken. Ze hebben werkelijk geen idee wat voor 'n privacyschending dit oplevert.
01-11-2019, 14:26 door Anoniem
Door Kili Manjaro: hef dit dan ook meteen even op: https://www.rijksoverheid.nl/contact/whatsapp-rijksoverheid
Is in mijn ogen geen aanprijzing van whatsapp, maar een mogelijkheid voor wie whatsapp toch al gebruikt
en er dus kennelijk geen problemen mee heeft.

G.B. ("Geitje Bèh")
02-11-2019, 10:48 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: En de NS (is ook overheid) heeft geen contactformulier meer op de site, wil je snel geholpen worden moet je commerciële diensten van derden, Facebook of Twitter gebruiken (op hun chat reageren ze niet, die overigens ook via een onbetrouwbare derde partij verloopt) gebruiken. Ze hebben werkelijk geen idee wat voor 'n privacyschending dit oplevert.

Alles gaat via een commerciële dienst. Email, post, telefoon, voip, en internet in het algemeen. En tegenwoordig hoort Social media ook in dat rijtje thuis.

Wat wel veranderd is, is dat je bij, bijvoorbeeld, email keuze vrijheid hebt bij de te kiezen provider. Dat is er niet bij een Facebook of Twitter.
02-11-2019, 22:08 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ondertussen staan overal door de gemeenten geplaatste borden met "WhatsApp Buurtpreventie". Vanaf de stedelijke buitenwijken tot in gehuchten diep in de provincie. Gratis reclame voor Facebook, op kosten van de gemeenschap.

Niet alleen gratis reclame. Ze verliezen iedereen met verstand want als je dat hebt, heb je geen whatsapp geïnstalleerd. Dus jou buurt beveiliging hangt af van een stelletje zaadjes die geen ENKEL gevoel voor privacy hebben. Weet niet of dat nou zo geweldig is... Ik doe in ieder geval niet mee en dat terwijl ik dat op zich best zou willen.

Maar dus niet op deze manier. Never nooit niet zolang dat op Sukkelberg's geldmachine draait.
03-11-2019, 13:59 door Anoniem
Ik doe in ieder geval niet mee en dat terwijl ik dat op zich best zou willen.
Maar dus niet op deze manier. Never nooit niet zolang dat op Sukkelberg's geldmachine draait.
Ik vind dit ook, ze maken wel apps voor digid maar apps voor buurtpreventie dat kan niet.
Ik bedoel wel apps die spyware vrij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.