image

Virtuele agent Wout ontvangt tachtig meldingen van cybercrime

maandag 4 november 2019, 12:20 door Redactie, 6 reacties

De virtuele agent Wout heeft in een maand tijd tachtig meldingen over cybercrime ontvangen. Wout is een chatbot die al eerder werd ingezet om vuurwerk- en geluidsoverlast te melden. Vorige maand startte de politie een nieuw experiment met de chatbot waarbij ook slachtoffers van ransomware en helpdeskfraude melding kunnen doen.

"Een mooi begin, steeds meer mensen weten Wout te vinden", zegt operationeel expert cybercrime Martin Steffens, die meehielp met het ontwikkelen van de virtuele agent. De politie stelt dat mensen graag op een andere manier in contact willen komen met de politie dan alleen via de telefoon of op een politiebureau. "Zeker bij incidenten op het gebied van cybercrime blijkt dat mensen schroom ervaren om hier melding van te doen. Juist bij dit soort zaken zijn meldingen van belang om zo een goed beeld te krijgen van de problematiek", aldus de politie.

Naast de meldingen van helpdeskfraude en ransomware ontving Wout in korte tijd ook elf meldingen van sms-phishing, waarbij criminelen via een sms-bericht persoonlijke informatie proberen te ontfutselen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om sms-phishing bijt Wout te melden. De politie besloot vanwege het aantal meldingen op Twitter een waarschuwing over sms-phishing te geven.

Tegelijkertijd met de proef om cybercrime te melden draait er momenteel ook een proef voor het melden van geluidsoverlast in Zwolle en Rotterdam IJsselmonde. De afgelopen weken zijn Den Haag, Hengelo en Maastricht daar aan toegevoegd. De pilot met Wout loopt nog tot 1 december, daarna wordt gekeken naar een vervolg. Als de proef een succes blijkt te zijn zal politie dit communicatiekanaal in de toekomst naast andere kanalen inzetten.

Image

Reacties (6)
04-11-2019, 12:38 door Anoniem
Ik schud moedeloos mijn hoofd en ga door met mijn werk.
Als die pareltjes die er elke dag weer bijkomen in de maatschappij moeten tenslotte hun hand kunnen ophouden.
04-11-2019, 12:59 door Anoniem
Wout... wat een naam! De politie heeft humor!
04-11-2019, 15:16 door Anoniem
Wij zeiden vroeger altijd WOUTEN om de politie te beledigen... nou gebruiken ze ook nog echt de naam WOUT...

KONING!!!
04-11-2019, 17:17 door Anoniem
En al die meldingen worden netjes opgeslagen in een database.

En vervolgens ... wordt er niets gedaan!

Het is een tool van het CBS, zodat ze zelf niet meer de metingen hoeven te doen.
04-11-2019, 18:38 door Anoniem
Wout is geen AI maar een slap keuzemenu met 3 subopties die uiteindelijk naar 09008844 verwijen

M.a.w. de politie is opgelicht door een ICT firma.

Dit is gewoon hetzelfde als een telefoonkeuzemenu (kies 1 voor...) uiteindelijk krijg je gewoon een operator aan de lijn.

Question everything!
05-11-2019, 11:53 door Anoniem
Echt wat moet ik nog meer zeggen over zogenaamde intelligente chatbots. Ik verval altijd in het spasme om zulke stomme vragen te stellen zodat ik wordt doorverwezen naar een levend wezen die wel begrijpt wat ik wil (maar soms ook niet). Omdat ding zoals hierboven gemeld altijd een soort keuzemenu is. AI ha ha ha
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.