image

Celstraffen voor oplichting via Facebook en Marktplaats

maandag 4 november 2019, 16:06 door Redactie, 0 reacties

De rechtbank Rotterdam heeft vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 203 dagen wegens oplichting via internet. Op Facebook en Marktplaats boden de vier voetbalkaarten, concertkaarten en andere producten aan zonder die te leveren.

Meer dan veertig mensen zouden op deze manier zijn opgelicht. Volgens het OM werkten de mannen nauw samen. De één benaderde potentiële slachtoffers via de website, de ander regelde een katvanger die zijn bankrekening beschikbaar stelde en de derde pinde vervolgens het geld. De officier van justitie had gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist.

De rechtbank legde veel lagere straffen op. De zwaarste straf die de rechter opgelegde, is een gevangenisstraf van 203 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. De rechter oordeelde dat veel minder feiten bewezen zijn dan waarvoor de verdachten zijn aangeklaagd, waaronder deelname aan een criminele organisatie. Verder hield de rechtbank rekening met de leeftijd van de verdachten. In twee gevallen werd het sanctierecht voor minderjarigen toegepast.

Wel besloot de rechter een groot aantal vorderingen van benadeelde partijen toe te wijzen. Verder heeft de rechtbank in drie van de zaken de vorderingen van het Openbaar Ministerie tot betaling van wederrechtelijk verkregen voordeel integraal (en in twee gevallen om technische redenen verhoogd) toegewezen. Volgens de rechter hebben de mannen met hun handelen schade toegebracht aan het vertrouwen in het kopen en verkopen van producten via Marktplaats.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.