image

Ceo-fraude kost Japans mediaconcern Nikkei 26,4 miljoen euro

maandag 4 november 2019, 17:05 door Redactie, 1 reacties

Het Japanse mediaconcern Nikkei, onder meer eigenaar van de Financial Times, heeft in september omgerekend 26,4 miljoen euro naar ceo-frauders overgemaakt. Dat heeft het bedrijf in een persbericht bekendgemaakt. Volgens het bedrijf ontving een medewerker van Nikkei America in september "frauduleuze instructies" van een derde partij, die zich voordeed als een directeur van Nikkei.

De medewerker maakte het geld over naar de oplichter. Niet veel later ontdekte Nikkei America dat het was opgelicht. Er is een onderzoek naar het incident ingesteld en de schade is bij de autoriteiten in de Verenigde Staten en Hong Kong gemeld. Ook probeert het mediaconcern het overgemaakte geld terug te krijgen. Verdere details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Een Europese dochteronderneming van de Toyota Boshoku Corporation, een Japanse fabrikant van auto-onderdelen en onderdeel van de Toyota Group, werd in augustus via ceo-fraude voor 34 miljoen euro bestolen. In september liet de FBI nog weten dat criminelen de afgelopen jaren via ceo-fraude 26 miljard dollar hebben buitgemaakt.

Reacties (1)
05-11-2019, 12:01 door Anoniem
Een belangrijk aspect van het probleem is dat lagere medewerkers verzoeken van "de CEO" niet in twijfel durven te trekken omdat het de grootste klootzak in de pikorde van het bedrijf is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.