image

Adware-apps in Play Store miljoenen keren gedownload

donderdag 7 november 2019, 14:59 door Redactie, 1 reacties

Opnieuw hebben onderzoekers adware-apps in de Play Store ontdekt die miljoenen keren waren gedownload voordat ze door Google werden verwijderd. Het ging in totaal om 49 apps die door onderzoekers van antivirusbedrijf Trend Micro werden gevonden.

De apps waren vermomd als games en camera-apps en haalden allerlei trucs uit om niet gevonden en verwijderd te worden. Eenmaal actief toont de adware allerlei (fullscreen) advertenties. Deze advertenties, die om de paar minuten en bij het ontgrendelen van het toestel verschijnen, zijn niet op de normale manier te sluiten, maar alleen via de terug- of homeknop. De apps verbergen ook hun eigen icoon op het homescherm.

Wel wordt er een snelkoppeling naar de adware geplaatst met het icoon van Google Chrome. Zodra gebruikers op het icoon klikken wordt er een advertentiepagina geladen en verschijnen er nog meer snelkoppelingen op het scherm. Door gebruik te maken van de StartForgroundService blijft de adware actief, ook al is de gebruiker er niet mee bezig. De kwaadaardige functies van de adware worden daarna pas na lange tijd actief, mogelijk om zo controle door Google te omzeilen.

Volgens Trend Micro is het tonen van advertenties en continu actief zijn niet alleen vervelend, maar zorgt het er ook voor dat de batterij sneller leeg raakt. Na te zijn ingelicht door de onderzoekers verwijderde Google de 49 apps uit de Play Store, die op dat moment al meer dan 3 miljoen keer waren gedownload.

Image

Reacties (1)
08-11-2019, 10:09 door Anoniem
google moet gewoon net als apple, vooraf apps door iets laten controleren,. mensen, of een AI, maar de huidige setup werkt gewoon NIET
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.