image

Weinig .nl-domeinnamen beveiligd met registry lock

vrijdag 8 november 2019, 10:26 door Redactie, 3 reacties

Van de ruim 5,8 miljoen domeinnamen eindigend op .nl maken er slechts zo'n 150 gebruik van een registry lock, zo meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert. Een registry lock voorkomt dat domeinnaamgegevens zomaar zijn aan te passen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanpassen van de houder of nameservers of het verhuizen van de domeinnaam. De houder van het domein moet de betreffende registry akkoord geven voor een aanpassing en zelfs de hoster of registrar kan de mutatie niet zelfstandig doorvoeren. "De tijdsinvestering en vertraging op mutaties die het bevestigen met zich meebrengt maakt dat de nadelen voor de meeste domeinen groter zijn dan de voordelen", zo laat de SIDN weten, dat zelf ook een registry lock-service aanbiedt.

De Stichting stelt verder dat registry locks controversieel in de sector zijn. "Als een registrar een registry lock verkoopt, verkoopt hij dus ook bescherming tegen een hack op zijn eigen systemen, wat natuurlijk vragen oproept over de beveiliging daarvan." Daarnaast zou het legitimeren van de houder tijdrovend zijn en ervoor zorgen dat een lock meestal extra geld kost.

Met de komst van digitale identiteiten zoals eHerkenning zou dit proces echter eenvoudiger worden en zijn domeinnaamhouders die een registry lock aanvragen zonder papierwerk te identificeren. "Het is daarom niet verwonderlijk dat diverse landen in Brussel aankondigden een registry lock te introduceren of hun bestaande diensten verder uit te bouwen", aldus de SIDN.

Eerder dit jaar adviseerde Cisco nog het gebruik van registry locks nadat verschillende organisaties het slachtoffer van dns-hijacking waren geworden, waarbij dns-instellingen van domeinnamen waren aangepast zodat vertrouwelijk verkeer kon worden onderschept.

Reacties (3)
08-11-2019, 12:28 door Anoniem
Haast niemand biedt een registry lock aan. Maar het zou sowieso simpeler zijn als wijzigingen standaard met een smsje en/of emailtje bevestigd moeten worden.

Overigens kan je bij .eu domeinen de verhuiscode opvragen bij eurid met alleen maar toegang tot het email adres Dat is ook super onveilig.
08-11-2019, 16:00 door Anoniem
Kan zelf mijn domeingegevens al niet veranderen (voor de slimmeriken; de mogelijkheid is er), laat staan dat 'n ander het wel zou lukken.
09-11-2019, 16:18 door marcod
Correcte url hier:

https://www.sidn.nl/nieuws-en-blogs/registry-locks-veel-potentieel-maar-nog-weinig-vraag
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.