image

Facebook moet van rechter malafide bitcoin-advertenties weren

maandag 11 november 2019, 16:51 door Redactie, 10 reacties

Facebook moet nepadvertenties waarin mediaondernemer John de Mol Bitcoins en andere cryptovaluta aanprijst van het eigen platform weren, zo heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald. Ook moet de sociale netwerksite de identiteit van de partijen achter de advertenties aan De Mol verstrekken.

Sinds oktober 2018 verschenen op Facebook en Instagram advertenties waarin het leek alsof De Mol en andere bekende Nederlanders reclame maakten voor het investeren in Bitcoins en andere cryptovaluta. Het ging om malafide advertenties die zonder toestemming van De Mol en andere betrokkenen waren gemaakt. Daarnaast werden mensen die op de advertenties ingingen en geld overmaakten opgelicht. Op deze manier zijn slachtoffers voor tenminste 1,7 miljoen euro gedupeerd, aldus de rechtbank.

De Mol liet de advertenties door Facebook verwijderen en spande daarna een procedure aan om te verbieden dat Facebook de nepadvertenties nog langer zou toelaten. Tevens eiste hij van Facebook de gegevens van de adverteerders en dat die voor altijd van Facebook en Instagram zouden worden verbannen. Facebook gaf hier geen gehoor aan. Het techbedrijf zegt al veel tegen nepadvertenties te doen en stelt dat verdergaande acties niet verplicht kunnen worden gesteld, en het ook niet is toegestaan en technisch bovendien niet mogelijk is.

De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee en stelt De Mol grotendeels in het gelijk. "Het argument van Facebook dat het slechts een neutraal doorgeefluik van informatie is en daarom überhaupt niet verplicht kan worden gesteld om op te treden, gaat in dit geval niet op. Daarvoor speelt het bedrijf ten aanzien van advertenties, die het primaire verdienmodel van Facebook vormen, een te actieve rol", aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank heeft Facebook actief beleid over welke advertenties wel en niet op Facebook en Instagram verschijnen. Er zijn daarnaast geen wettelijke bepalingen die Facebook verhinderen om meer tegen nepadvertenties te doen. De eis van De Mol is verder zo specifiek, dat er geen sprake van een wettelijk verboden algemeen filterverbod is. Verder zijn de advertenties nadat Facebook die verwijderde nauwelijks teruggekomen, wat laat zien dat er technisch actiever kan worden opgetreden.

De rechter oordeelde dat Facebook niet is verplicht om de adverteerders voor altijd te weren. Die eis is volgens de voorzieningenrechter te verstrekkend. Wanneer Facebook de uitspraak niet opvolgt kan het een dwangsom van maximaal 1,1 miljoen euro opgelegd krijgen. Zo moet het techbedrijf binnen zeven dagen na betekening van het vonnis gebruiksgegevens en betaalgegevens van de adverteerders aan De Mol verstrekken.

Reacties (10)
11-11-2019, 17:33 door Anoniem
Dus 1.1 miljoen dokken en we gaan weer vrolijk verder.
11-11-2019, 18:24 door Anoniem
Kijk zo zie ik het graag! Niet-kunners die moet je keihard aanpakken, als het echt waar is dat ze niets kunnen dan moeten
ze maar stoppen met hun dienst en het overlaten aan anderen die het wel kunnen. "wij kunnen niet" dat mag nooit een
reden zijn om maar weg te komen met dit soort dingen.
11-11-2019, 20:09 door Anoniem
Door Anoniem: Kijk zo zie ik het graag! Niet-kunners die moet je keihard aanpakken, als het echt waar is dat ze niets kunnen dan moeten
ze maar stoppen met hun dienst en het overlaten aan anderen die het wel kunnen. "wij kunnen niet" dat mag nooit een
reden zijn om maar weg te komen met dit soort dingen.
Geen kwestie van niet kunnen, meer een kwestie van het brengt geld op dus vinden we we vrijwel alles goed
11-11-2019, 21:07 door Anoniem
Als ik Zuck was dan zou ik eens een zonnebankje pakken, een andere kapper zoeken en op spraakles gaan. Want het is geen vertoning voor de baas en eigenaar van alle identiteiten der hele wereld.
11-11-2019, 21:40 door Anoniem
Zo moet het techbedrijf binnen zeven dagen na betekening van het vonnis gebruiksgegevens en betaalgegevens van de adverteerders aan De Mol verstrekken.

Zou leuk zijn wanneer het een Nederlander betreft en meneer de Mol hem civielrechtelijk helemaal financieel uitkleedt.
(note: niet dat ik denk dat met bovenstaande gegevens deze persoon gevonden gaat worden c.q. facebook inc. gegevens gaat verstrekken)

Dit niet zozeer voor het aantasten van de heer de Mol (kijk naar bijvoorbeeld 8ball Music BV, dan heb je je eigen naam sowieso al verziekt, oké het is ook niet bijster slim als je daar tekent), maar meer om het geld uitgeven aan adverteren op facebook. Iedereen die dit doet zou keihard gestraft moeten worden.
12-11-2019, 08:32 door Anoniem
Te zwakke straf, hoe groot is de doelgroep geweest? Heel groot, geld is inmiddels dus al lang weer terug verdiend.
12-11-2019, 09:01 door DDK
Door Anoniem: Als ik Zuck was dan zou ik eens een zonnebankje pakken, een andere kapper zoeken en op spraakles gaan. Want het is geen vertoning voor de baas en eigenaar van alle identiteiten der hele wereld.

En als Zuck daar mee klaar is wordt het tijd voor vakantie, een (heel lang) ZEN momentje en een flinke draai om zijn oren door iemand die hem pijnlijk duidelijk kan maken dat hij niet boven de wet staat...

DDK

PS wel jammer dat de uitspraak blijkbaar alleen opgaat voor meneer de Mol en niet al die andere bekende Nederlanders die hetzelfde lot ondergaan. Ook dit onderdeel van de uitspraak maakt het allemaal wat minder erg voor FB : "De rechter oordeelde dat Facebook niet is verplicht om de adverteerders voor altijd te weren"
12-11-2019, 15:28 door Anoniem
Dat kunnen ze met gezichtsherkenning bepalen, makkie voor hun tog ?
12-11-2019, 19:44 door Anoniem
Dus politieke advertenties mag wel grootschalige manipulatie van de massa cambridge analytica whatever allemaal geen probleem en hier komt de volgende afleidingstool
12-11-2019, 23:19 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik Zuck was dan zou ik eens een zonnebankje pakken, een andere kapper zoeken en op spraakles gaan. Want het is geen vertoning voor de baas en eigenaar van alle identiteiten der hele wereld.

Als hij facebookers 'dumb fucks' noemt in een interview. Lijkt me wel duidelijk waar hij wel en niet aan hecht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.