image

Google verkrijgt en verwerkt gezondheidsdata miljoenen Amerikanen

dinsdag 12 november 2019, 12:25 door Redactie, 8 reacties

Google heeft van de Amerikaanse zorgaanbieder Ascension de gezondheidsgegevens van miljoenen Amerikanen ontvangen om te analyseren, zonder dat die hiervan op de hoogte zijn. Ascension beheert 150 ziekenhuizen en vijftig bejaardentehuizen in twintig Amerikaanse staten.

Door de overeenkomst tussen beide partijen kunnen de gegevens van alle Ascension-patiënten naar de Google-cloud worden geüpload om daar te worden verwerkt, zo meldt de New York Times. De samenwerking tussen Google en Ascension werd in juli al kort door het techbedrijf benoemd (pdf). Gisteren kwam de Wall Street Journal met een artikel waarin het meldde dat Google de data van miljoenen patiënten verzamelt, zonder dat die hiervan weten. Het gaat om namen, geboortedatum, diagnoses van artsen, behandelingen, laboratoriumuitslagen, volledige gezondheidsgeschiedenis en informatie over ziekenhuisopnames.

Zowel patiënten als artsen zijn niet over het project, met de naam Nightingale, geïnformeerd. Een bron laat aan de Wall Street Journal weten dat zeker 150 Google-medewerkers toegang tot de medische data hebben. Nadat het artikel van de krant verscheen kwamen Ascension en Google met een verklaring. Daarin stellen de partijen dat de samenwerking de ervaringen van patiënten, consumenten, zorgaanbieders en partners verbetert. Er wordt onder andere gekeken naar het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om de gezondheidsgegevens van patiënten te verwerken.

Zakenblad Forbes stelt op basis van bronnen dat Ascension-patiëntendossiers in de Google-cloud worden geplaatst, zodat de zorgaanbieder vervolgens eenvoudig binnen medische dossiers kan zoeken. Verschillende medewerkers van Ascension zouden hun zorgen hebben geuit over de privacy van patiënten en dat Google-medewerkers patiëntgegevens hebben gedownload, zo stelt de New York Times op basis van interne documenten.

De medewerkers maken zich ook zorgen of de Google-software die de patiëntgegevens verwerkt wel voldoet aan de Amerikaanse Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). Deze wet bepaalt hoe artsen, zorgaanbieders en hun zakelijke partners identificeerbare patiëntgegevens mogen verwerken. In hun verklaringen stellen Ascension en Google dat ze aan de wet voldoen.

Google is op meerdere vlakken bezig met het verkrijgen en verwerken van gezondheidsgerelateerde gegevens. Begin deze maand maakte het techbedrijf bekend dat het Fitbit voor 2,1 miljard dollar overneemt, aanbieder van de gelijknamige fitnesstracker die door miljoenen mensen wordt gebruikt.

Reacties (8)
12-11-2019, 13:35 door Anoniem
Big daaataaa ! Big daaataaa ! En Artificial Intelligence (AI) = More money $$$$ !
12-11-2019, 14:41 door Anoniem
Voor hun aan de top is alles geoorloofd, geen enkel moraal gevoel of wat dan ook zal hun tegen houden.Het enigste
wat hun bezighoud is geld binnen harken, hoe meer hoe beter, dit heeft niets meer maken met geld verdienen.

Het gaat allang niet meer om Google of FB, zowat ieder bedrijf dat de mogelijk heeft om gegevens te verkopen doet
hier aan mee.Als klant wordt je niets gevraagd.Volgens mij zijn dan ook de wetten Wbp en de AVG mislukt.

Het mooiste van alles is dat de gemiddelde burger stemt op partijen die hier geen enkel weerstand tegen bieden.

Ik vraag mij af of er nog wel iemand is die dit soort bedrijven een halt kan toe roepen, ik zelf geloof hier niet meer in.
Maar dat dit een keer gaat stoppen weet ik heel zeker, alleen op welke manier lijkt mij niet iets om mee te willen maken.
12-11-2019, 16:56 door Anoniem
In Nederland wordt Google ook 'gezondheidsdata' in de schoot geworpen. Willekeurig voorbeeld: https://www.menzis.nl/zorgvinder Menzis gebruikt dus Google Maps. Je zult daar maar op een oncologisch ziekenhuis zoeken en later bij Google een hypotheek zoeken. Wat doet dat met de getoonde zoekresultaten/advertenties?

Helemaal dat een grote groep Chrome gebruikers niet doorhebben dat ze standaard inloggen met hun Google-account.
Recentelijk (als test) Chrome geïnstalleerd op een mobiel device, je hoeft maar één ding te accepteren en hierna log je altijd automatisch in (wat zou de AP hier van vinden?)
12-11-2019, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: ... in (wat zou de AP hier van vinden?)

Je kunt ze altijd bellen, of hun website bezoeken.
12-11-2019, 18:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-11-2019, 18:19
Google heeft van de Amerikaanse zorgaanbieder Ascension de gezondheidsgegevens van miljoenen Amerikanen ontvangen om te analyseren, zonder dat die hiervan op de hoogte zijn. Ascension beheert 150 ziekenhuizen en vijftig bejaardentehuizen in twintig Amerikaanse staten.

Bij Google zijn en blijven het toch ook boefjes hè. Zomaar eventjes alle ziekenhuisgegevens ahum<<geanonimizeerd>>ahum van miljoenen hebben ze binnen. Bravo!
12-11-2019, 19:33 door Anoniem
Ja wat verwacht je anders
Boefjes uit een Elite helemaal niet zo ingenieus als wordt beschreven wel elitair narcistisch, bevoorrecht leugenachtig en semi crimineel.
Juist zoals Suikerman was hij nooit aan facebook begonnen had hij het nog altijd veel beter gehad als 99 % van de populatie.
Zelfs Bill Gates was nooit normaal en komt uit een elitaire klasse.
De schapen denken dat wij leven in een systeem van zogenaamde democratie en gelijkheid voor iedereen.
Dat is natuurlijk de grote leugen van de Google Boys moet je daarom de komende jaren niet veel goeds of verruimende verwachten behalve ongeziene gelegaliseerde spionage praktijken of gestolen opgekochte ideeen om zo de illusie van hun intelligentie hoog te houden.
14-11-2019, 14:10 door Anoniem
Dat is dan ook het probleem van privacy.
Alleen bij de zwakkeren wordt genormaliseerd dat privacy dood is.
Non-technici die niet de know-how hebben om aanpassingen te maken.
Mensen die het financieel zwaarder hebben en een aanlokkelijke korting op hun zorgverzekering kunnen krijgen.
Het zijn de zwakkeren in de samenleving waar de pijlen op gericht worden, want dat zijn ook de mensen die het minst protesteren.
19-11-2019, 10:24 door Anoniem
Wanneer gaan we dit bedrijf nu opsplitsen????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.