image

Office Depot betaalt 900.000 dollar voor nepviruswaarschuwing

vrijdag 15 november 2019, 09:54 door Redactie, 3 reacties

Kantoorartikelenleverancier Office Depot zal de Amerikaanse staat Washington 900.000 dollar betalen wegens nepviruswaarschuwingen die het aan inwoners liet zien. Office Depot maakte gebruik van het programma "PC Health Check" dat gebruikers liet geloven dat hun pc met malware was besmet.

Eerder stelde de Amerikaanse toezichthouder FTC dat PC Health Check misleidende software was. Gebruikers werden aan het begin van het programma vier vragen gesteld, namelijk of de computer traag was, er voor virussen werd gewaarschuwd, de computer geregeld crashte en of pop-ups of andere problemen ervoor zorgden dat gebruikers niet konden browsen. Zodra gebruikers op één van deze vragen "ja" antwoordden vond PC Health Check altijd symptomen van malware, ook al waren er geen problemen aanwezig.

Het programma liet vervolgens een knop met aanbevelingen zien waarin gebruikers werden aangemoedigd om de reparatiediensten van Office Depot af te nemen, waarvoor honderden dollars moesten worden betaald. Binnen Office Depot werd ook over de software geklaagd. Sommige medewerkers wilden niet tegenover klanten liegen, zo blijkt uit verklaringen. Toch bleef Office Depot het programma adverteren om zo inkomsten te genereren. Zo werd de software van 2012 tot 2016 alleen in de staat Washington aan naar schatting 14.000 mensen aangeboden.

Eerder trof Office Depot al een nationale schikking van 25 miljoen dollar met de FTC. Washington heeft nu als enige Amerikaanse staat ook een schikking met het bedrijf getroffen. De 900.000 dollar die Office Depot zal betalen gaat uiteindelijk naar de slachtoffers. Daarnaast mag de kantoorartikelenleverancier geen misleidende programma's meer gebruiken om reparatiediensten aan te bieden en moet het de eigen softwareleveranciers controleren dat die zich niet met misleidende zaken bezighouden.

Image

Reacties (3)
15-11-2019, 09:59 door Anoniem
Lekker voor deze oplichters. Klassiek is deze, maar beter dat ze nu op de vingers zijn getikt !
Jammer genoeg trappen heel veel mensen in dit soort oplichting, en kopen ze een product of dienst voor niets dus.

#sockpuppet
15-11-2019, 12:24 door Briolet
Door Anoniem: Jammer genoeg trappen heel veel mensen in dit soort oplichting, en kopen ze een product of dienst voor niets dus.

Het blijft lastig waar de grens ligt bij oplichting. Vroeger werd je op de TV dood gegooid met berichten dat een gewoon wasmiddel je was niet schoon maakt, maar als je het merk x gebruikt, wordt je was wel schoon. Alleen was dat 'gewone' wasmiddel waarmee vergeleken werd, een product dat eigenlijk al niemand gebruikte.

Hier werd je dus ook een probleem aangepraat dat je niet had. Dit is misschien net iets minder nadrukkelijk een oplichting, maar een deel van de 'reguliere' reclame vind ik ook oplichting. Misleiding vind ik ook een vorm van oplichting.
17-11-2019, 13:54 door Anoniem
Slik...wij nemen al jaren kantoorartikelen af van hen. Zij zijn vergeleken met andere aanbieders van deze materialen best concurrerend.
Verder - dus niet in vergelijking met anderen; daar heb ik geen ervaring mee - verloopt verzending en facturatie altijd correct.

Ik vind dit alles gezien onze contacten met hen heel confronterend en had nooit het idee dat zij zich zouden verlagen tot ordinaire spoof met - uiteraard - als doel: geld binnenharken van goedgelovige klanten.

Dat zij daarvoor nu moeten boeten is dus terecht.

Of het voor mij aanleiding is om hun op te zeggen als onze leverancier? Ik deel niet zo de 'volkswijsheid' eens een dief altijd een dief, maar ik krijg door dit negatieve nieuws wel een behoorlijk ambivalent gevoel bij hen.

Jammer hoor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.