image

VS klaagt duo aan voor diefstal cryptovaluta via sim-swapping

vrijdag 15 november 2019, 14:30 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren twee mannen opgepakt en aangeklaagd voor het stelen van cryptovaluta via sim-swapping. De twee zouden naar verluidt 550.000 dollar hebben buitgemaakt of hebben geprobeerd dit bedrag te stelen, zo meldt het Amerikaanse openbaar ministerie.

Zeker tien mensen zijn slachtoffer van de twee mannen geworden. Volgens de aanklacht had het duo het voorzien op bestuurders van cryptobedrijven en andere personen waarvan ze dachten dat die veel cryptovaluta zouden bezitten. Ook personen met waardevolle socialmedianamen waren het doelwit van de twee. Om accounts te kapen en cryptovaluta te stelen maakten de mannen onder andere gebruik van sim-swapping.

Bij sim-swapping belt een oplichter de provider van het slachtoffer op en overtuigt een medewerker om het mobiele nummer van het slachtoffer over te zetten naar een andere simkaart, die reeds in het bezit is van de oplichter. Zodoende kan de oplichter toegang tot allerlei accounts van het slachtoffer krijgen. Bijvoorbeeld door het aanvragen van wachtwoordresets of het opvragen van authenticatiecodes.

Eén van de mannen wist toegang tot het Coinbase-account van een slachtoffer te krijgen dat 200.000 dollar aan cryptovaluta bevatte, maar het lukte niet om het geld te stelen. Wel lukte het om het Facebookaccount van een ander slachtoffer over te nemen. Vervolgens wisten de verdachten of hun handlangers zich voor te doen als deze persoon en zo een contact van het slachtoffer te overtuigen om 100.000 dollar aan cryptovaluta over te maken.

Bij een ander slachtoffer werd er 165.000 dollar aan cryptovaluta gestolen nadat de private key van zijn cryptowallet in het overgenomen Gmail-account werd aangetroffen. Drie andere slachtoffers raakten bij elkaar 65.000 dollar aan cryptovaluta kwijt nadat hun accounts via sim-swapping waren gecompromitteerd.

Image

Reacties (1)
15-11-2019, 22:20 door Anoniem
Ik dacht heel even dat de VS ruzie had met onze Dienst Uitvoering Onderwijs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.