image

Adobe kondigt einde support Acrobat en Reader 2015 aan

dinsdag 19 november 2019, 11:04 door Redactie, 5 reacties

Volgend jaar april zal Adobe stoppen met het ondersteunen van de pdf-lezers Acrobat 2015 en Reader 2015, zo heeft het softwarebedrijf in een blogposting aangekondigd. Beveiligingslekken in de programma's zullen dan niet meer worden verholpen.

"Je kunt Acrobat 2015 en Reader 2015 blijven gebruiken, maar Adobe biedt geen updates meer om bestaande bugs en beveiligingsproblemen te verhelpen. Vanwege dit wordt ten zeerste aangeraden om naar de laatste versies van Adobe Acrobat DC en Adobe Acrobat Reader DC te updaten", aldus de aankondiging. Gebruikers weten zo dat ze beveiligingsupdates blijven ontvangen. Ook de technische ondersteuning van beide pdf-lezers wordt op 7 april 2020 gestopt.

De afgelopen jaren zijn er meer dan drieduizend beveiligingslekken in Adobe Acrobat ontdekt, zo blijkt uit cijfers van CVE-Details. Dit jaar staat de teller al op 441 kwetsbaarheden. Vorige maand werden er bij de laatste updateronde nog 67 beveiligingslekken gepatcht.

Reacties (5)
19-11-2019, 12:15 door Anoniem
Toch typisch dat zo'n relatief simpele taak als "plaatje van een pagina laten zien" in de handen van Adobe uitgroeit tot net zo'n probleemfestijn als hun flash plugin.

Op zich lijkt het redelijk dat ze dan maar de handjes in de luch gooien en roepen dat iedereen maar moet upgraden. Tenminste, dat is de gebruikelijke aanpak in de eye-cee-tea. Maar kijk eens naar de opvolger. Ik heb "acrobat reader dc" er binnen een paar uur weer gefrustreerd uitgegooid, en want die paar uur bleek ik te moeten vullen met (netjes gedocumenteerde, dat wel) registry settings opsnorren nadat de applicatie zelf de settings niet liet veranderen en de extra binnen te halen "wizard" die daar speciaal voor is (waarom is dat nu weer apart?) het ook al niet kon.

Dus wat mij betreft geen adobe software meer. Hou maar op, ik haal mijn pdf-lezer wel ergens anders.
19-11-2019, 12:40 door Anoniem
Adobe Reader 2015 is wordt aangeboden als "classic track", statische versie zoals versie 11, alleen security updates.
Adobe Reader DC is "continuous track", krijgt ook feature upgrades, dus zit je altijd op de laatste versie.

Nergens zie ik vermeld dat er in de "classic track" ook nog Adobe Reader 2017 wordt aangeboden.
Deze verloopt niet in support.
Dus als vervanger van 2015 zou deze ook een mogelijkheid zijn...
19-11-2019, 16:35 door Anoniem
Door Anoniem:Dus wat mij betreft geen adobe software meer. Hou maar op, ik haal mijn pdf-lezer wel ergens anders.

Want die is wel “veilig”? Hoe weet je dat?
20-11-2019, 20:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Dus wat mij betreft geen adobe software meer. Hou maar op, ik haal mijn pdf-lezer wel ergens anders.
Want die is wel “veilig”? Hoe weet je dat?
Dat weet ik niet. Maar mijn favoriete pdf-lezer (xpdf, ik zie dat er een windowsversie van is, die ook maar eens proberen) ondersteunt bijvoorbeeld geen javascript of flash in pdf-bestanden, en is daarmee niet vatbaar voor gedoe met die twee. Ook zit er geen niet-tot-slecht-uit-te-schakelen auto-update of allerlei cloud-hype-gedoe ingebouwd. Dus ik schat het risico op gedoe daarmee lager in. En er zit geen bedrijf omheen dat mij desperaat in hun betaalde gehypede workflows wil duwen. Dat scheelt ook.

(Er is een fork die sneller is, maar ik heb toch liever xpdf, want als mijn pdfjes daarin vlot werken, werken ze overal vlot.)
20-11-2019, 20:46 door Anoniem
Volgens mij hebben ze toch ook geen support op alle nieuwere versies vanaf 2015???
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.