image

400 Amerikaanse dierenklinieken getroffen door ransomware

donderdag 21 november 2019, 13:30 door Redactie, 1 reacties

Systemen van vierhonderd Amerikaanse dierenklinieken zijn vorige maand met ransomware besmet geraakt, wat de dienstverlening aan klanten verstoorde. Het bedrijf achter de klinieken probeerde het incident zoveel mogelijk te verzwijgen, zo blijkt uit een memo die onder personeel werd verspreid.

De National Veterinary Associates (NVA) is een Amerikaans bedrijf dat 700 dierenklinieken in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland beheert. Eind oktober verscheen op Reddit het bericht dat 400 klinieken van de NVA getroffen waren door ransomware. Verschillende medewerkers van deze klinieken lieten weten dat ze geen toegang meer tot systemen hadden. De ransomware in kwestie was de Ryuk-ransomware, die bij eerdere gerichte aanvallen is ingezet.

Tegenover it-journalist Brian Krebs bevestigt de NVA de berichten op Reddit. Uit een gelekte memo blijkt echter dat de NVA zoveel mogelijk informatie over het incident onder de pet wilde houden. Medewerkers kregen instructies om de term "computerstoring" te gebruiken. Er mochten ook geen feiten over het incident worden gedeeld, alsmede het aantal getroffen klinieken.

Vanwege de infectie was het onder andere niet mogelijk voor huisdiereigenaren om online reserveringen te maken en moesten sommige klinieken met andere medische gegevens van hun patiënten werken, zo stelt een woordvoerster. De ransomware zou er niet voor hebben gezorgd dat zieke dieren niet werden behandeld. Een bron laat aan Krebs weten dat de aanvallers de Microsoft Active Directory en Exchange-servers wisten te infecteren en veel besmette klinieken toegang tot hun patiëntinformatiemanagementsysteem verloren. Deze klinieken konden geen zorg meer bieden, aldus de anonieme bron.

Vier weken na het incident hoopt de NVA volgende week helemaal hersteld te zijn. Het bedrijf wil niet zeggen of het het gevraagde losgeld heeft betaald voor het ontsleutelen van de bestanden. Ook is niet duidelijk gemaakt hoe de infectie zich heeft kunnen voordoen.

Image

Reacties (1)
22-11-2019, 07:24 door Anoniem
Dr Pol ook?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.