image

Wojciech Wiewiorowski nieuwe Europese privacytoezichthouder

dinsdag 26 november 2019, 14:28 door Redactie, 4 reacties

De Pool Wojciech Wiewiorowski is de komende vijf jaar de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS), zo is vandaag bekendgemaakt. Hij volgt de Italiaan Giovanni Buttarelli op die afgelopen augustus op 62-jarige leeftijd in Italië overleed.

Wiewiorowski werd gekozen door het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper) en de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE) van het Europees Parlement, die de Pool de voorkeur gaf boven de Fransman Yann Padova en de Hongaar Endre Szabo. De EDPS is een onafhankelijke toezichthouder die ervoor moet zorgen dat Europese instellingen het recht op privacy en databescherming respecteren als ze persoonsgegevens verwerken of nieuw beleid opstellen.

Wiewiorowski vervulde na het overlijden van Buttarelli al de rol van plaatsvervangend EDPS. Vorige maand liet hij nog weten dat afspraken tussen grote softwarebedrijven en overheidsinstanties om de privacy van gebruikers te beschermen, zoals tussen de Nederlandse Rijksoverheid en Microsoft, ook voor burgers zouden moeten gelden. Begin deze maand stelde hij dat bij het bestrijden van misdaad en terrorisme grondrechten en privacywetgeving moeten worden gerespecteerd.

Reacties (4)
26-11-2019, 16:08 door Anoniem
Beste redactie, u bedoelt zeker EU privacytoezichthouder in plaats van Europese privacytoezichthouder???????
En dus enkel toezichthouder van het cohort aan EU en bijgevolg eventueel EEA gebeuren?
Dus exclusief niet EU-lid landen in Europa.
Er schijnen 51 Europese landen te zijn waarvan nogal een aantal dat geen EU lid is.

Kennelijk is onafhankelijk toezichthouder zijn binnen de EU geen makkelijke baan.
Verder heeft de EU ombudsman ook al uitspraken gedaan dat de Nederlandse overheid op punten te weinig bescherming voor de burger bood.
Maar hoeveel toezichthouders, waakhonden en nog meer heeft een EU nou echt nodig?
De Nederlandse regering past menig maal de subsidiriateit beginselen zoals de EU die tussen 1998 en 2003 al diverse malen nader heeft toegelicht anno 2019 nog steeds niet op alle vlakken toe.
Ik de niet in de laatste plaats omdat veel ambtenaren de EU eigenlijk niet interessant vinden, tenzij ze er iets ‘nuttigs’ mee kunnen bereiken.
26-11-2019, 17:31 door Anoniem
Hij heeft zijn naam alvast versleuteld zo te zien.
27-11-2019, 08:26 door Eric-Jan H te D
Moeten we hier vertrouwen in hebben met de teloorgang van de Poolse rechtsstaat in gedachten?
27-11-2019, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Beste redactie, u bedoelt zeker EU privacytoezichthouder in plaats van Europese privacytoezichthouder???????
De naam van de functie is European Data Protection Supervisor. Doet de EU het nu zelf ook fout?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.