Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie heeft vandaag het Cyberkompas gelanceerd, een tool die organisaties inzicht moet geven in de uitdagingen en ontwikkelingen waar ze de komende jaren mee te maken kunnen krijgen als het om cybersecurity gaat.
Het Cyberkompas geeft organisaties op basis van acht thema’s, zoals digitalisering, toename van wet- en regelgeving, afnemende rol van de mens en monopolisering in het digitale domein, inzicht over welke maatregelen er genomen kunnen worden om in de toekomst weerbaar te blijven.
"Een beperkt aantal grote marktpartijen domineert vrijwel de gehele digitale markt. Een kleine groep leveranciers levert diensten die in vrijwel alle ketens terugkomen", zo laat het NCSC in het Cyberkompas weten. Deze afhankelijkheid zet de weerbaarheid van organisaties onder druk, bijvoorbeeld als één van deze leveranciers met een cybersecurity-incident te maken krijgt.
Het NCSC verwacht ook dat incident response in de toekomst complexer zal worden, omdat niet alle informatie uit de keten real-time beschikbaar is. Daarnaast verschijnen er in de keten meer black boxes waarvan niet transparant is hoe ze werken, wat detectie van dreigingen lastiger maakt.
Een andere ontwikkeling waar organisaties bij stil moeten staan is de afnemende rol van de mens. "Er worden steeds meer geautomatiseerde beslissingen genomen in processen. Waar vroeger de mens een afweging maakte op basis van beschikbare informatie en eigen inzicht, wordt dat nu overgelaten aan kunstmatige intelligentie", stelt het NCSC.
De overheidsdienst verwacht dat automatisering het aantal door mensen veroorzaakte beveiligingsincidenten zal doen afnemen. Aan de andere kant zal het menselijk improvisatievermogen om besluiten van computers te betwisten mogelijk verminderen en kunnen mensen de beslissingen van kunstmatige intelligentie wantrouwen, wat uiteindelijk weerstand zal oproepen.
"Het kompas helpt om zwaartepunten te bepalen en na te denken over maatregelen die uw organisatie heeft genomen of in de toekomst zou moeten nemen om weerbaar te blijven", aldus het NCSC.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als werkgever in een gebied waar met gevoelige persoonsgegevens wordt gewerkt, zie ik mezelf verplicht om 2factor authenticatie ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.