image

Schiphol start proef met monitoren van gedrag passagiers

vrijdag 29 november 2019, 18:16 door Redactie, 28 reacties

Schiphol start volgend jaar een proef waarbij het gedrag van passagiers via camera's en kunstmatige intelligentie wordt gemonitord en gebruikt voor het opstellen van een risicoprofiel. De test zal alleen met vrijwilligers en acteurs worden gehouden, zo meldt NRC vandaag.

De proef is onderdeel van een Europees project genaamd Tresspass. Camera's en kunstmatige intelligentie analyseren het gedrag van reizigers en bouwen zo een persoonlijk risicoprofiel op. Bij Tresspass is een consortium van 22 Europese partijen betrokken, waaronder Schiphol en de marechaussee. De camera's zullen afwijkend gedrag van passagiers op de luchthaven gaan monitoren.

De beoordeling van dit gedrag zal samen met andere gegevens worden gecombineerd tot een risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld of mensen met contant geld hebben afgerekend. "Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden", zegt Dimitris Kyriazanos van het Griekse onderzoeksinstituut Demokritos en mede-coördinator van het project.

De test op Schiphol vind plaats in november 2020. Het is daarmee de eerste testlocatie. Verdere experimenten staan gepland voor een grensovergang tussen Polen en Wit-Rusland en de internationale terminal van de haven in het Griekse Piraeus. Volgens Kyriazanos voldoet Tresspass aan de Europese privacywetgeving.

Reacties (28)
29-11-2019, 18:26 door Anoniem
Ahh fijn, kunnen wij dan ook de ras, politieke voorkeur en seksuele geaardheid achterhalen? Dan kunnen wij namelijk terug naar de jaren '40, want wij hebben er niets van geleerd.
29-11-2019, 18:32 door Anoniem
Ok maar hoeveel mensen rekenen hun ticket af op de luchthaven? Dat zal toch niet zo vaak voorkomen?
En als je wilt weten of iemand op de luchthaven een ticket koopt en hoe die dat afrekent dan heb je toch geen camera
nodig? Die info kun je gewoon uit de apparatuur bij de verkoopbalie halen.

Ik zou eerder gedacht hebben dat men in de gaten houdt of mensen lang rondhangen op plekken waar je dat niet zou
verwachten, dingen in de gaten houden, spullen ergens neerzetten en dan weglopen, etc. Dat is meer een taak voor
camera's.
29-11-2019, 18:52 door Anoniem
De laatste keer dat ik daar landde is alweer een paar jaar geleden. De veiligheidscontrole was dusdanig onbeschoft dat ik er daarna nooit meer terug ben geweest. Laat staan voor de gezelligheid. Als je me dus ook in 2020 niet ziet op de monitor, neem dat ook maar mee in de evaluatie.

Naast mij werd een Chinees uitgekafferd dat hij eens Engels moest gaan leren. En mij werd gevraagd of ik soms voor het eerst vloog (ik ben royal wing passagier geweest bij KLM en vlieg al meer dan 50 jaar).

Lekker de brave burger extra monitoren jongens, want die verkloot alles! Al jaren!
29-11-2019, 18:59 door Anoniem
"Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden"

Waarschijnlijk is dat waar. Wat is dit een slecht en goed voorbeeld.

Is dit criminalisering van mensen die met cash betalen?!
Wat is de volgende stap?
29-11-2019, 19:50 door Anoniem
Volgens mij gebeurdde dit in Engeland al in 2010.

Ook cashloos betalen was daar in de supermarkt in 2013 de norm.


Hoezo we niet meer over orwells 1984 kunnen spreken is me een raadsel. Hoe lang pikken we dit nog?
29-11-2019, 20:06 door Anoniem
Door Anoniem: "Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden"

Waarschijnlijk is dat waar. Wat is dit een slecht en goed voorbeeld.
Het is een goed voorbeeld van hoe dit soort mensen denken. Elk excuus om iemand verdacht te vinden is goed.

Bonuspunten en kudos van de baas als je dat als reden in kan zetten om iemand het leven zuur te maken, z'n vlucht te laten missen, noem maar op.

Nu nog met "vrijwillige acteurs", maar binnenkort met onvrijwillige reizigers. Dat maakt het net een beetje meer alsof ze het in het eggie aan het doen zijn.

Is dit criminalisering van mensen die met cash betalen?!
Wat is de volgende stap?
Verplicht naakt vliegen voor mensen die contant betalen.

Ze lopen hiermee achter want eigenlijk had ik toch wel verwacht dat iedereen nu toch wel al verplicht naakt moest vliegen, vanwege de terrorismeterreurterroristen. Nouja, mischien volgend jaar.
29-11-2019, 20:12 door Anoniem
Criminalisering van de gewone burger goed bezig zo just warming up
welcome to the new Google -era let s record everyone and everything
vermelden doen we pas achteraf
Gewone mensen zouden hier tegen moeten revolteren
29-11-2019, 21:13 door Anoniem
Door Anoniem: "Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden"

Waarschijnlijk is dat waar. Wat is dit een slecht en goed voorbeeld.

Is dit criminalisering van mensen die met cash betalen?!
Wat is de volgende stap?

Alle buitenlanders eruit is geen optie. Want als je goed terugzoekt dan zijn we allemaal van buitenlandse afkomst. Lullig maar waar.

Het is wel spijtig dat mensen die met cash betalen nog niet als verzetshelden worden gezien. Sinds ik me overdag niet meer laat naaien door banken heb ik 's avonds weer vaker zin. En wat is er nou beter voor een economie dan de volgende morgen gemotiveerd en ambitieus weer op te staan?
29-11-2019, 22:22 door Anoniem
De beoordeling van dit gedrag zal samen met andere gegevens worden gecombineerd tot een risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld of mensen met contant geld hebben afgerekend. "Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden", zegt Dimitris Kyriazanos van het Griekse onderzoeksinstituut Demokritos en mede-coördinator van het project.

En hoppa, daar zijn we weer.... Profielen maken op basis van aannames... Zelfs een klein kind weet dat je door de douane moet en dat je dan 'gedetecteerd' wordt.... Gelukkig kunnen we als burger nu eindelijk een profilering maken waar de grootste imbecielen werken en welke ideeën ze hebben om zo ieder risico op miskleunen en normale mensen treiteren snoeihard de kop in te drukken door deze imbecielen linea recta naar een gesloten inrichting af te voeren in een dwangbuis....

Ik heb gezegd...

=-{ The Preacher }-=
29-11-2019, 22:34 door Anoniem
Door Anoniem: Alle buitenlanders eruit is geen optie. Want als je goed terugzoekt dan zijn we allemaal van buitenlandse afkomst. Lullig maar waar.
Dat is een waardeloze redenering.

Zelfs in bv. Amerika dat aanelkaar hangt van meer en minder recente immigranten is er wel degelijk een thema dat het hele feest samenbindt, het gevoel "Amerikaan" te zijn, naar onze maatstaven soms tot op het hysterische af. Hier is dat gevoel, nouja het gevoel Nederlander te zijn, of dan tenminste Europeaan zoals de Eurofiele Eurocraten dat zo graag willen want individuele landjes zijn maar slecht enzo, ook wel aanwezig maar niet bij de grote groep recente import en hun kroost die voor de problemen zorgt. Die voelen zich allereerst iets heel anders, en hun voorgangers zeggen dat af en toe zelfs expliciet en zo dat wij het ook nog kunnen verstaan.

Zolang je met z'n allen samen iets doet gaat het allemaal prima. Zit er een groep tussen die iets heel anders wil en probeert de rest naar hun ideetjes om te buigen en de rest heeft daar geen zin in, dan gaat er iets schuren. Je kan best zeggen, als je hier wil zijn moet je toch wel een beetje met de rest meewerken of in ieder geval de rest niet expres tegen gaan zitten werken. Wij doen het hier zo, en daar voeg je je maar naar. Als niet, prima, maar doe jouw ding dan ergens anders. Bijvoorbeeld Denemarken doet het ook zo. Laatst in het nieuws "asielzoekers" die beledigd waren omdat er van ze verwacht werd dan ook Deens te worden. De idee, je aanpassen aan het gastland, ongeheurd!
30-11-2019, 01:45 door Anoniem
Klagen,klagen maar stemmen ho maar,
de helft van de nederlandse burgers gaat NIET naar de stembus.

Stemmen word alleen maar belangrijker in de toekomst.

NU-NL2019
30-11-2019, 09:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-11-2019, 10:12
Er zal mee geleefd moeten worden, dat dit gangbaar gaat worden in de naaste toekomst. Protesteren door motiveren vanuit de praktijk die in het verleden gangbaar was en wel voldeed is niet meer relevant. Bedenk maar eens hoeveel wij thuis geautomatiseerd doen om mee te draaien in het hedendaagse leven, Dat begint al op heel primitief niveau bij de WC spoeling... of loopt er nog iemand met een emmer water te zeulen om de toiletpot door te spoelen? Als je exact monitort hoeveel handelingen wij op dagelijkse basis niet meer zo arbeidsintensief deden als pakweg 50 jaar geleden ben je na een dag met stomheid geslagen.

In onze openbare ruimte is het niet anders. Dat is geen wereld op zich waar andere artificiële wetten gelden als thuis en daar komt bovenop dat in deze openbare ruimte mensen met heel diverse belangen, tot en met kwade bedoelingen aan toe, rondlopen.

Neem nu een winkel. Ooit, lang geleden hoefde het personeel alleen beducht te zijn voor winkeldieven en had zij geleerd door op bepaalde klanten te letten welke persoon zich zo gedroeg dat deze verdacht was. In de meeste gevallen pikten wij zo’n verdachte er na de kassa terecht uit, en kwamen er onbetaalde verpakte vleeswaren - als voorbeeld - tevoorschijn.

Critici op deze nieuwe vormen van detectietechniek leven naast de werkelijkheid en hebben geen benul van het feit dat zoals wij voor 50 jaar terug onze omgeving monitorden totaal ongeschikt/ontoereikend is geworden.

Het valt mij verder op in de reacties tot nu, dat er nog niet een vergelijking is gemaakt met China. Die vind ik ook helemaal niet relevant. In China gelden heel andere normen en waarden als hier die in de grondslag al bestaan uit: geen respect voor een ander menselijk leven... o.a. het gevolg van 3/4 eeuw communisme en vooral debet aan de periode daar van de zogenaamde 'culturele revolutie' tussen pakweg 1957-1963.
30-11-2019, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: Klagen,klagen maar stemmen ho maar,
de helft van de nederlandse burgers gaat NIET naar de stembus.

Die bewering wordt tegengesproken door de opkomstcijfers die je ziet bij verkiezingsuitslagen.
De enige uitzondering is de stemming voor het EU Parlement, en daar maakt het toch niet uit.
30-11-2019, 10:30 door Anoniem
Dus als je cash betaalt, dan ben je verdacht.
Mooi is dat...
30-11-2019, 10:59 door Anoniem
Stemmen word alleen maar belangrijker in de toekomst.
Ja dat is waar maar dan moeten ze toch wel eens beter gaan oriëteren, en zich eens gaan verdiepen in de politiek.
Een goed begin "kan" zijn als Arnold Karskens een nieuwe omroep kan beginnen, zodat we af zijn van die NOS propaganda.
30-11-2019, 11:00 door Anoniem
Door Anoniem: Ahh fijn, kunnen wij dan ook de ras, politieke voorkeur en seksuele geaardheid achterhalen? Dan kunnen wij namelijk terug naar de jaren '40, want wij hebben er niets van geleerd.
Eigen net zoals 9-11? Daar hebben we namelijk wel van geleerd.
30-11-2019, 11:08 door Anoniem
Door Anoniem: Klagen,klagen maar stemmen ho maar,
de helft van de nederlandse burgers gaat NIET naar de stembus.

Stemmen word alleen maar belangrijker in de toekomst.

NU-NL2019
Je weet dat ook meer dan 70% stemt voor de 2de kamer? Bijna zelfs 75% en met pieken naar 80%.
https://www.parlement.com/id/vh8lnhrp8wsz/opkomst_bij_tweede_kamerverkiezingen

Eerste kamer is wat lager, maar dit jaar ook boven de 50%.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/20/verkiezingsdag-overal-kan-gestemd-worden-voor-de-provinciale-staten-en-waterschappen-a3953875

Je snapt nu ook hoeveel feitelijke onzin je verkoopt?

Daarnaast kijken veel burgers veel verder en snappen oa waarom dit soort monitoring noodzakelijk is.
De partijen hoe vaak tegen zijn, schreeuwen vaak een hoop, maar komen zelfden met goede en mogelijke oplossingen. Nemen geen verantwoordelijkheid, en hebben dit vaak ook nog nooit hoeven doen. Of als het moeilijk wordt, lopen ze weg.
30-11-2019, 12:14 door Anoniem
?
Is dit een oproep aan onze pubers om nieuwe grenzen te onderzoeken?
Ik voel me ineens een stuk jonger..
30-11-2019, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Klagen,klagen maar stemmen ho maar,
de helft van de nederlandse burgers gaat NIET naar de stembus.
Die bewering wordt tegengesproken door de opkomstcijfers die je ziet bij verkiezingsuitslagen.
Ja wat is dat nu, een beetje zo'n leuke klaagsessie met feiten komen verstoren.

De enige uitzondering is de stemming voor het EU Parlement, en daar maakt het toch niet uit.
Daar maakt het zelfs niet uit wat de parlementariërs stemmen. Als er van buitenaf even een andere commissievoorzitster naarbinnengeschoven wordt, kunnen ze roepen wat ze willen, die nieuwe voorzitster komt er gewoon. Een beetje zoals Amsterdam zich een nieuwe burgemeester betrekt. Bonuspunten voor bekendstaan als slechtste minister van Duitsland. Alleen daarom al een waardig opvolgster van Koning Dronkelap.
30-11-2019, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ok maar hoeveel mensen rekenen hun ticket af op de luchthaven? Dat zal toch niet zo vaak voorkomen?
En als je wilt weten of iemand op de luchthaven een ticket koopt en hoe die dat afrekent dan heb je toch geen camera
nodig? Die info kun je gewoon uit de apparatuur bij de verkoopbalie halen.

Ik zou eerder gedacht hebben dat men in de gaten houdt of mensen lang rondhangen op plekken waar je dat niet zou
verwachten, dingen in de gaten houden, spullen ergens neerzetten en dan weglopen, etc. Dat is meer een taak voor
camera's.
Een ticket kopen op de luchthaven? Kan dat nog? Ik weet nog dat ik in 2001 elke maand naar Zwitserland af rees om mijn toenmalige vriendinnetje te bezoeken. Toen al was een ticket aan de balie kopen al een hele opgave en werd ik al verwezen naar het internet. Let wel: 2001! Achttien jaar later, en een ticket kopen aan een balie op Schiphol? Ik kan het bijna niet geloven....
30-11-2019, 14:11 door Anoniem
Critici op deze nieuwe vormen van detectietechniek leven naast de werkelijkheid en hebben geen benul van het feit dat zoals wij voor 50 jaar terug onze omgeving monitorden totaal ongeschikt/ontoereikend is geworden.

Het punt is niet het gebruik van nieuwe detectiesystemen. Het zit 'm in het feit dat men in principe iedereen als verdacht beschouwd tenzij men niet in een risicoprofiel valt na detectie van gedrag. En dan met name de drogreden waarom iemand wel eens een risico zou kunnen vormen zoals cash betalen ipv electronisch etc. Het is nog steeds niet ouderwets om te letten op iemand zijn lichaamstaal om te zien of iemand iets te verbergen heeft te ja of te nee. En daar moeten we weer mee leren te werken naast nieuwe opsporings- en detectietechniek.

=-{ The Preacher }-=
01-12-2019, 13:40 door Anoniem
Tja weer zo een syri profiel maar dan met camera's dat is inbreuk ook op menselijk gedrag,en zijn privacy.
Nou ik zou nooit mee doen aan zo een expiriment.
01-12-2019, 20:49 door Anoniem
De beoordeling van dit gedrag zal samen met andere gegevens worden gecombineerd tot een risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld of mensen met contant geld hebben afgerekend. "Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden", zegt Dimitris Kyriazanos van het Griekse onderzoeksinstituut Demokritos en mede-coördinator van het project.

Op een kwade dag trok iemand bij graafwerkzaamheden in Limburg een kabel van KPN kapot, waardoor een deel van de Limburgers zonder telefoon en ook zonder PIN kwam te zitten.

Winkelier: "Betaalt u even cash meneer"

Zo gezegd, zo gedaan. Gelukkig is in die periode niemand opgevallen door raar gedrag.... Oh, wacht!
02-12-2019, 08:25 door Anoniem
Weer zo’n fuck argument om privacy in te perken. Wordt er gek van
02-12-2019, 13:23 door Anoniem
Op Stansted gebeurde dit de vorige eeuw al.

Men had een gang, waar je door liep, met witte wanden, vanuit de binnenkant werd iedereen geobserveerd,
zonder dat je dit echt opviel. UK was immers nooit Schengen-territorium.

Ze willen eigenlijk nog niet zo graag bij het "Vierde Rijk" horen en geef ze eens ongelijk.

Dat is natuurlijk niet iets om binnen "Schengen" in te voeren,
maar nu Schiphol straks aan de buitengrens ligt m.b.t. het V.K.?

De "panopticum" methode is namelijk het meest doeltreffend.
Je "kunt" geobserveerd worden en die wetenschap is in de meeste gevallen al effectief genoeg.

In de uitwerking op het gedrag van de mogelijk geobserveerde dus, uitzonderingen daargelaten.
En alleen op die uitzonderlijken hoef je dan maar te letten.

#sockpuppet
02-12-2019, 14:45 door Anoniem
Het is te zot voor woorden, we geven miljarden uit aan security en reizigers pesten en nergens maar dan ook echt nergens iets is om die business case te rechtvaardigen. Gaan we gedrag monitoren terwijl de aantallen incidenten met "foute mensen" nagenoeg nul zijn. Er zijn meer vliegtuigen uit de lucht gevallen door fouten van mensen of mechanische gebreken en vergeet ook Boeing niet die willens en wetens een vliegtuig met fouten laat vliegen. (waarvan er dan ook gelijk 2 verongelukken) ga die mensen maar monitoren.

en voor ik het vergeet, is hier ook al genoemd dat algorithmen doorgaans een bias/vooroordeel bevatten van de makers....
02-12-2019, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ok maar hoeveel mensen rekenen hun ticket af op de luchthaven? Dat zal toch niet zo vaak voorkomen?
En als je wilt weten of iemand op de luchthaven een ticket koopt en hoe die dat afrekent dan heb je toch geen camera
nodig? Die info kun je gewoon uit de apparatuur bij de verkoopbalie halen.

Ik zou eerder gedacht hebben dat men in de gaten houdt of mensen lang rondhangen op plekken waar je dat niet zou
verwachten, dingen in de gaten houden, spullen ergens neerzetten en dan weglopen, etc. Dat is meer een taak voor
camera's.
Een ticket kopen op de luchthaven? Kan dat nog? Ik weet nog dat ik in 2001 elke maand naar Zwitserland af rees om mijn toenmalige vriendinnetje te bezoeken. Toen al was een ticket aan de balie kopen al een hele opgave en werd ik al verwezen naar het internet. Let wel: 2001! Achttien jaar later, en een ticket kopen aan een balie op Schiphol? Ik kan het bijna niet geloven....
Zwitserland is maar een klein stukje over land, daar heb je geen vliegtuig voor nodig.
04-12-2019, 17:47 door Anoniem
Ik ben, al zeg ik het zelf, een van de eerlijkste, ethische personen die er op de aardkloot rondloopt, zal nooit iets proberen te stelen of smokkelen, houd me altijd aan de snelheid, parkeer nooit fout, betaal bij de kassa teveel teruggegeven geld terug anders gaat het van het salaris af, sta nooit rood, dring nooit voor, neem nooit meer dan m'n portie, breng terug wat ik vind, en noem maar op. Ik ben voor werk humanitair medewerker, sta in dienst van de mensheid, vlieg sinds 1994 de hele wereld over waar noodhulp wordt gegeven en .... ik wordt 9 van de 10x op Schiphol door de douane gevraagd waar ik vandaan kom en of ze in m'n bagage mogen kijken. Of ik nu een driedelig pak aan heb, korte broek met sandalen, lang haar, kort haar, baard, met of zonder zonnebril, met of zonder ruimbagage, met of zonder familie reizend ... mij pikken ze er altijd uit. Op straat ziet niemand me ooit staan, maar op Schiphol steek ik er blijkbaar uit als een vlag op een modderschuit. Inderdaad misschien tijd om 'profiling' door algoritmes te gaan uitvoeren, want de menselijke profilers bakken er niks van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.