image

BOVAG wil verbod op kopen van auto's met contant geld

maandag 2 december 2019, 10:20 door Redactie, 29 reacties

Autobrancheorganisatie BOVAG wil dat er een verbod komt op het kopen van auto's met contant geld bij autobedrijven en dealers. In juli kwamen minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met het plan om contante betalingen vanaf 3.000 euro te verbieden.

Tevens willen de bewindslieden het 500-eurobiljet gaan afschaffen. "Het gebruik van contant geld brengt verhoogde risico’s op witwassen met zich. Contant geld is moeilijk traceerbaar en daarom aantrekkelijk om de herkomst van crimineel vermogen te verhullen", zo laat het plan van Hoekstra en Grapperhaus weten. Vandaag wordt het wetsvoorstel om contante aankopen van boven de 3.000 euro te verbieden aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Bedrijven moeten op dit moment aankopen van 10.000 euro melden en de klant identificeren. Voor BOVAG gaat het plan van Hoekstra en Grapperhaus niet ver genoeg. "We willen als BOVAG graag de mogelijkheid bespreken om cashbetalingen bij handel van auto's helemaal achterwege te laten en louter naar bankbetalingen over te gaan", laat de organisatie aan RTL Nieuws weten. Met de maatregel zouden "rotte appels" uit de markt moeten verdwijnen.

Het plan om contante betalingen te verbieden geldt niet voor particulieren die producten op bijvoorbeeld Marktplaats aanbieden. Detailhandel Nederland heeft dan ook vragen over hoe effectief de maatregel zal zijn.

Reacties (29)
02-12-2019, 10:53 door Anoniem
Oh ik heb ook wel eens een auto contant betaald bij de dealer. Maar dat was in 1991, dus ik denk dat ik nu dan wel van
die blaam gezuiverd ben?
In die tijd kocht ik nog zo eens in de 4 jaar een nieuwe auto. Bij de vorige auto was ik er tegenaan gelopen dat mijn
overschrijving die ik eerder gedaan had kennelijk nog niet binnen was en daardoor ging men moeilijk doen, dus ik dacht
dat moet ik niet meer hebben ik haal gewoon geld bij de bank en geef dat de verkoper in zijn hand.
En dat werkte prima, geen vragen of gezeur verder.

Kennelijk zijn de tijden veranderd...
02-12-2019, 11:10 door Anoniem
Moet de BOVAG toch eens uitleggen waarom ze graag hun klanten vrijheid afnemen.

En nee, de "witwassen"-riedel is niet genoeg. Dat is gewoon het zoveelste buzzword van de overheid* om net te doen of ze nog een beetje tegen criminaliteit optreden maar vooral het gewone plebs in het ootje willen houden.

Want helpen gaat het niet tegen criminaliteit. Koud kunstje om een rekening van zo'n Bulgaar in Bulgarijë de Nederlandse bankrekening waar een hele riedel Nederlandse bij- en toeslagen op worden uitgekeerd even te lenen om een auto te kopen. Of gewoon de auto te jatten en in Bulgarijë om te katten en dan hier weer zelf in te voeren, ofzo. Dan verdienen de Nederlandse garagehouders er helemaal niets meer aan. En kunnen dus ook geen administratie bijhouden voor de overheid om door te spitten dus justitie en politie hebben er ook niets aan.

Lieve BOVAG, jullie waren nooit erg heldere lichten, maar dit is wel erg dichtgetikt. Waarom?


* Een ideetje wat uiteindelijk uit de VS is komen overwaaien, het land waar de overheid ondertussen meer steelt van de bevolking via "civil asset forfeiture", waarbij ze het geld zelf schuldigverklaren en dan moet jij maar bewijzen dat a) het geld van jou is en b) het onschuldig is, dan dat er "regulier" gestolen wordt van de bevolking.
02-12-2019, 11:40 door Anoniem
Kennelijk zijn de tijden veranderd...[/quote]Dat is een goede conclusie. We zijn 28 jaar verder. Geen enkele zichzelf respecterende dealer wil in 2019 zoveel contant geld in z'n kassa hebben zitten.
02-12-2019, 12:11 door Anoniem
Kennelijk zijn de tijden veranderd...
Dat is een goede conclusie. We zijn 28 jaar verder. Geen enkele zichzelf respecterende dealer wil in 2019 zoveel contant geld in z'n kassa hebben zitten.
Ik wel hoor.

Maar persoonlijk vind ik niet-contant prettiger i.v.m. nep-geld.
02-12-2019, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem: Kennelijk zijn de tijden veranderd..

Dat is een goede conclusie. We zijn 28 jaar verder. Geen enkele zichzelf respecterende dealer wil in 2019 zoveel contant geld in z'n kassa hebben zitten.

Dat geldt voor de meeste ondernemers. Contant geld, je kan er weinig mee, is lastig en kost veel geld en moeite om het bij de bank op de rekening te storten. En je loopt het risico dat criminelen het op jouw geld gemunt hebben ...
02-12-2019, 12:36 door Anoniem
Je ziet het steeds meer: alles om de burger in de gaten te kunnen houden. Nu moet de bank ook nog weten wat ik voor mijn auto betaal.

Weet je wat, Bovag... ik koop 'm wel gewoon bij een particulier of in het buitenland. D*onder op met je 'giraal geld dwang'.
02-12-2019, 13:02 door Reinder
Waarom zou de Bovag dit voor de hele branche willen verbieden? Voor wiens belang komen ze nu eigenlijk op, dat van de eerlijke handelaren, de consumenten, of justitie?
02-12-2019, 13:32 door Briolet
Door Anoniem: Moet de BOVAG toch eens uitleggen waarom ze graag hun klanten vrijheid afnemen..

Ik denk dat hun klanten dat in meerderheid willen. Niemand van hun klanten zit er op te wachten dat ze plots een hoop geld in de kluis hebben liggen als er een auto contant betaald wordt. Niet goed voor hun veiligheid.

Als het verboden is, weten potentiële overvallers dat er niet met grote sommen contant geld gewerkt wordt. Dan komen ze ook minder in de verleiding voor het plegen van een overval.
02-12-2019, 13:43 door Eric-Jan H te D
Geschatte waarde > €3000,- doorkrijgen van RDW
Rekeningen klant lichten
Rekeningen verkoper lichten
Constateren waarschijnlijk contant
Even door Siri halen
Bij alarmbelletje, inspecteur aannemen, opleiden en met bevoegdheid tot binnentreden langs sturen

Op die manier stoot je niet het brood uit de mond van de verkoper en leg je de opsporing daar waar hij hoort; bij de overheid
02-12-2019, 14:36 door Anoniem
Fijn.
We leggen de bouw plat om de toekomst te redden.
We leggen de boeren plat om de toekomst te redden.
We leggen de snelwegen plat om de toekomst te redden.

En nu is er een branche organisatie die de handel plat wil leggen.

Als ik nou 1 ding belangrijker ben gaan vinden, dan is het wel dat het de bank niks aangaat aan wat en waar ik mijn geld uitgeef. Want die hebben zelf het bankgeheim opgeheven. Dus dan moet je wel je maatregelen nemen.

Als je vaste prostituee zich gaat gedragen als de vrouw van, dan is het ook tijd om maatregelen te nemen. Het zelfde is met banken die zich gaan gedragen alsof je daar op de loonlijst staat. Dit staat wat mij betreft natuurlijk helemaal los van de speciale bevoegdheden die de staat heeft om inzage te hebben (wat ze altijd al hadden). Het gaat veel verder dan dat, en dat is inpakken en wegwezen. Al helemaal als het om een grote aanschaf gaat. Want dan ben je natuurlijk helemaal loslopend wild.

Als de branche organisatie regels wil opleggen voor hoe je nog "mag" betalen, dan maak je er toch gewoon een leuk uitstapje van naar het buitenland? Weekendje weg en autootje kopen. Kenteken omzetten is simpel zat. Niet ongewoon dat je dan in totaal nog goedkoper uit bent, en je hele uitstapje dus ook nog gratis was.
02-12-2019, 14:51 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Moet de BOVAG toch eens uitleggen waarom ze graag hun klanten vrijheid afnemen..
Ik denk dat hun klanten dat in meerderheid willen.
Ik denk dat je het idee achter "brancheorganisatie" niet helemaal snapt. BOVAG is een lobbyclub, niet een commerciël bedrijf dat producten of diensten levert.

Niemand van hun klanten zit er op te wachten dat ze plots een hoop geld in de kluis hebben liggen als er een auto contant betaald wordt. Niet goed voor hun veiligheid.
Ligt en staat daar wel meer dat makkelijk mee te nemen is, of zelfs uit zichzelf rijdt, en bakken met geld waard is. Die kluis zal dus we zo'n vaart niet lopen. Erger is het als je financieele dienstverlening z'n best doet je op kosten te jagen als je het waagt contant aan te nemen.

Als het verboden is, weten potentiële overvallers dat er niet met grote sommen contant geld gewerkt wordt. Dan komen ze ook minder in de verleiding voor het plegen van een overval.
Dat kan ook met een plakkertje "wij hebben geen geld in de kluis" op het raam.

Maar ik hoor eigenlijk vrij weinig over overvallen op garagebedrijven dus ik snap niet waar die noodzaak vandaan zou komen. Als juwelier ben je vaker de klos.
02-12-2019, 15:08 door Anoniem
BOVAG, rot op met dat meejanken met de overheid. Als de gedachtengang is dat het witwassen wordt tegengewerkt: verkeerde gedachte. Er zijn nog teveel andere manieren van witwassen.

Banken: stop met jullie pressie mensen te dwingen naar onzichtbaar geld via apps en andere privacyschendende en mensonvriendelijke rotzooi. Het is al te gek voor woorden dat als ik geld wil sparen dat me dat extra geld kost. Ik zie weer een toekomst voor de oude sok met, inderdaad: cash geld.

Tevens willen de bewindslieden het 500-eurobiljet gaan afschaffen. "Het gebruik van contant geld brengt verhoogde risico’s op witwassen met zich. Contant geld is moeilijk traceerbaar en daarom aantrekkelijk om de herkomst van crimineel vermogen te verhullen", zo laat het plan van Hoekstra en Grapperhaus weten.

Mind my words: de Stasi is terug. "Ze zijn terug, en niet teruggefloten. Hetzelfde slag dezelfde vlag hetzelfde lied." Het werd in 1994 al gezongen maar de tekst is jammer genoeg van toepassing...

=-{ The Preacher }-=
02-12-2019, 15:38 door Anoniem
Schuldig, totdat het tegendeel bewezen is. Indien ik met cash wil betalen, moet dat kunnen. En nee, ik heb geen zwart geld.
02-12-2019, 16:09 door Killjoy
Door Reinder: Waarom zou de Bovag dit voor de hele branche willen verbieden? Voor wiens belang komen ze nu eigenlijk op, dat van de eerlijke handelaren, de consumenten, of justitie?

Alle drie lijkt mij.
Ze beschermen de handelaren tegen vals geld en tegen berovingen
Ze beschermen de consument tegen berovingen
En Justitie geeft men zo een betere kans om handelaren en consumenten vrij te spreken van fraude
02-12-2019, 16:10 door Anoniem
Door Anoniem: Schuldig, totdat het tegendeel bewezen is. Indien ik met cash wil betalen, moet dat kunnen. En nee, ik heb geen zwart geld.
Mijn zwarte geld heb ik allemaal al uitgegeven. Het enige wat ik nog heb is zwart zaad.

Geld moet rollen, toch? Maar een bedankje voor mijn bijdragen aan de economie, ho maar.
02-12-2019, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Schuldig, totdat het tegendeel bewezen is. Indien ik met cash wil betalen, moet dat kunnen. En nee, ik heb geen zwart geld.
"Indien ik met cash wil betalen, moet dat kunnen" tot een zeker punt klopt dit. Maar het kan ook zijn dat een ondernemer liever geen grote gedragen contant geld wilt aannemen voor begrijpelijke redenen
02-12-2019, 16:48 door Anoniem
Heel simpel. geen auto meer kopen en als genoeg het doen draaien ze het zo om.
02-12-2019, 17:24 door Anoniem
Wat een onzin van de Bovag. Het staat iedere handelaar gewoon vrij om een bordje bij de deur op te hangen met 'Alleen pin betalingen'. Klaar. Daar is geen lobby voor nodig.

Of willen ze het kaf van het koren scheiden en de bonafide handelaren een onderscheid geven van de wat minder bonafide handelaren? Dat gaat ze toch niet lukken, we kennen allemaal de autohandel tenslotte.... ;)
02-12-2019, 18:54 door Anoniem
Sinds wanneer mag de BOVAG zomaar uitgaan dat contant geld afkomstig is van criminele activiteiten?
En sinds wanneer is de BOVAG bevoegd op te treden als een soort RECHTBANK??
02-12-2019, 20:45 door karma4
Door Anoniem: Sinds wanneer mag de BOVAG zomaar uitgaan dat contant geld afkomstig is van criminele activiteiten?
En sinds wanneer is de BOVAG bevoegd op te treden als een soort RECHTBANK??
Ach wat sneu dat jij een bekentenis aflegt over jouw achtergronden en bedoelingen.

De bovag is een branché organisatie gericht op het belang van de garageondernemers. Die willen helemaal niet meegezogen worden in het belang van dd criminele wereld.
Dat heeft weinig met een rechtbank te maken. Dat belang heeft alles te maken met het privacy belang van de ondernemers. De gewone loonslaaf wordt graag een lening dan wel lease conract mee vefkocht. Check bij de bkr dat is alles.
02-12-2019, 21:36 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds wanneer mag de BOVAG zomaar uitgaan dat contant geld afkomstig is van criminele activiteiten?
En sinds wanneer is de BOVAG bevoegd op te treden als een soort RECHTBANK??
De BOVAG vraagt nu juist de overheid om een verbod (voor iedereen) in te voeren zodat ze tegen hun klantjes kunnen zeggen "mag niet van de wet". Dat ze daarbij zeer vooringenomen aannames doet, daar is geen wet tegen. Dus nee, ze spelen niet voor rechtbank. Ze laten zich in de kaart kijken als vooringenomen vingerzwaaiers.


Door karma4: Ach wat sneu dat jij een bekentenis aflegt over jouw achtergronden en bedoelingen.
Hou maar op. Als je zo op de man begint te spelen geef je toe geen enkel argument te hebben.

Dat belang heeft alles te maken met het privacy belang van de ondernemers.
Het "privacy belang"[sic] van de ondernemers? Dan zouden ze juist vóór contant moeten zijn.

Niet dat het veel uitmaakt want autos dienen "op kenteken" geregistreerd te staan.

Dus nee, het privacybelang van de ondernemers heeft er weinig mee te maken.
03-12-2019, 07:44 door Anoniem
Kopen we toch geen auto meer ????

Ik kan hem ook in Duitsland kopen.

Wordt gek van alles generaliseren voor een paar gevallen waar dit wel een issue is.

Volgens mij is het gewoon een stap in uitfasering van contant geld. Dat weten ze nog meer van je
03-12-2019, 08:15 door Bitje-scheef
Ik denk dat je het idee achter "brancheorganisatie" niet helemaal snapt. BOVAG is een lobbyclub, niet een commerciël bedrijf dat producten of diensten levert.

Dit hebben ze inderdaad opgesplitst, ook van de BoVeMij (Bovag) gehoord ? (verkoopt verzekeringen e.d.)
03-12-2019, 08:23 door botbot
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kennelijk zijn de tijden veranderd..

Dat is een goede conclusie. We zijn 28 jaar verder. Geen enkele zichzelf respecterende dealer wil in 2019 zoveel contant geld in z'n kassa hebben zitten.

Dat geldt voor de meeste ondernemers. Contant geld, je kan er weinig mee, is lastig en kost veel geld en moeite om het bij de bank op de rekening te storten. En je loopt het risico dat criminelen het op jouw geld gemunt hebben ...

Geef mij het maar dan. Ik kan er wel wat mee.
03-12-2019, 08:28 door botbot
Door karma4:
Door Anoniem: Sinds wanneer mag de BOVAG zomaar uitgaan dat contant geld afkomstig is van criminele activiteiten?
En sinds wanneer is de BOVAG bevoegd op te treden als een soort RECHTBANK??
Ach wat sneu dat jij een bekentenis aflegt over jouw achtergronden en bedoelingen.

De bovag is een branché organisatie gericht op het belang van de garageondernemers. Die willen helemaal niet meegezogen worden in het belang van dd criminele wereld.

"Mee worden gezogen in de belangen van de criminele wereld."...

Klinkt zo lekker dreigend ook he. Van de 1000 handelaren die ook wel eens een auto contant afrekenen zal er 1 criminele handeltjes op nahouden. En die ene zul je waarschijnlijk op nog 30 manieren uit de branche kunnen gooien daar is afschaffing van contant geld niet voor nodig.

Dit klinkt eerder als een 1-2tje tussen BOVAG en de overheid. Een quid-pro-quo'tje. "Zeggen jullie nou maar dat je graag van contant geld af wil, dan regelen wij terzijnertijd wel dit of dat waar jullie al jaren om zeuren"
03-12-2019, 10:12 door Briolet
Door Anoniem: Ik denk dat je het idee achter "brancheorganisatie" niet helemaal snapt. BOVAG is een lobbyclub, niet een commerciël bedrijf dat producten of diensten levert.

Bovag is een keurmerk en een keurmerk is ook een product wat je verkoopt. Bovag zet dat keurmerk met veel reclame in de markt, zodat garages die dit keurmerk niet kopen een lagere reputatie bij de consument krijgt. Het is echt niet zo, dat een garage dit keurmerk gratis krijgt als ze aan bepaalde standaards voldoen.
03-12-2019, 10:50 door Anoniem
Door botbot: Dit klinkt eerder als een 1-2tje tussen BOVAG en de overheid. Een quid-pro-quo'tje. "Zeggen jullie nou maar dat je graag van contant geld af wil, dan regelen wij terzijnertijd wel dit of dat waar jullie al jaren om zeuren"
Rekeningrijden bijvoorbeeld. Met zo'n kastje in je auto zodat de overheid altijd kan meekijken ("alleen als..." het zal wel, altijd kunnen is uiteindelijk altijd doen, kun je op wachten). Het viel op dat de ANWB(!!!) daar zo heel erg voor was, compleet met drogredenen ("we hebben er zeven jaar aan gewerkt" -- hadden jullie niet eerst kunnen kijken of er draagvlak voor was, bijvoorbeeld bij de eigen leden?) en zelfs pogingen tot burgemeesters-en-stemcomputers-niveaux van gedram. Dus waarom zou de BOVAG dat niet willen? Ik zie niet waarom ze het wel zouden moeten willen maar ik zie ook niet waarom ze zo graag van het contant af moeten willen. Dat zijn altijd interessante dingetjes, organisaties die maar drammen om dingen die op het eerste gezicht helemaal niet in hun of hun leden hun of zelfs maar het algemeen belang zijn.
03-12-2019, 10:52 door Anoniem
Ja want dit is de manier om de kop afhakkende mocro maffia te stoppen.
Waarom zitten er toch zo vele nitwits te roeptoeteren om achterlijke maatregelen terwijl niemand de echte misdadigers aanpakt?
03-12-2019, 12:08 door Anoniem
Door Anoniem: Ja want dit is de manier om de kop afhakkende mocro maffia te stoppen.
Waarom zitten er toch zo vele nitwits te roeptoeteren om achterlijke maatregelen terwijl niemand de echte misdadigers aanpakt?
[ ] Het zijn nitwits
[ ] Ze willen het niet
[ ] Ze kunnen het niet
[ ] De PC-retoriek verbiedt het
[ ] Het gaat ze om iets anders
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.