image

ProtonMail hekelt EU-voorstel over elektronisch bewijs

dinsdag 3 december 2019, 11:57 door Redactie, 8 reacties

Aanbieder van versleutelde e-mail ProtonMail is niet te spreken over het EU-voorstel over elektronisch bewijs, waardoor het eenvoudiger wordt voor politiediensten in het ene EU-land om bewijsmateriaal in een ander EU-land op te vragen, zonder tussenkomst van een lokale rechter.

De EU Verordening voor het verkrijgen van elektronisch bewijs (e-evidence) moet autoriteiten sneller en gemakkelijker toegang tot elektronisch bewijs geven. Het gaat dan om zaken als ip-adressen, e-mails, foto's of gebruikersnamen die bij private aanbieders zijn opgeslagen. Via de verordening kunnen autoriteiten van een lidstaat rechtstreeks een bevel aan een aanbieder in andere lidstaat geven, zonder tussenkomst van de autoriteiten van de andere betrokken lidstaat. Aanbieders moeten vervolgens binnen tien dagen antwoorden en in noodsituaties binnen zes uur.

De verordening moet er ook voor gaan zorgen dat autoriteiten in de EU gegevens kunnen vorderen bij een bedrijf dat diensten aanbiedt in de EU, als die gegevens zijn opgeslagen in een land buiten de EU. Hierbij is er ook een procedure opgenomen in het geval de aanbieder met conflicterende verplichtingen te maken krijgt. Het gaat dan om de situatie dat de aanbieder op grond van de EU-verordening gegevens zou moeten verstrekken, maar de verstrekking zou moeten weigeren op grond van het recht van het land waar de gegevens zijn opgeslagen.

Volgens ProtonMail maakt het voorstel het lastig voor bedrijven om de dataverzoeken te beoordelen of ze niet van een kwaadwillende partij afkomstig zijn. Daarnaast is het lastig om bezwaar te maken. "Europese privacybedrijven hebben niet de juridische middelen om alle binnenkomende verzoeken goed te beoordelen", stelt ProtonMail. De e-mailprovider noemt het voorstel dan ook een stap terug voor privacy in Europa.

ProtonMail heeft daarom samen met andere privacybedrijven een brief naar het Europees Parlement gestuurd die vraagt om het voorstel op verschillende punten aan te passen. Zo moeten lokale rechters altijd zijn betrokken wanneer een buitenlandse partij om data vraagt en moeten providers hun klanten kunnen informeren, zolang dit geen gevolgen voor lopende onderzoeken heeft. Tevens vragen de privacybedrijven een vergoeding om aan de dataverzoeken te voldoen en willen ze een veilige manier om politiediensten te authenticeren en informatie met hen uit te wisselen.

Doordat ProtonMail zich in Zwitserland bevindt wordt het niet direct door het voorstel geraakt. "We verzamelen ook geen data over onze gebruikers, dus zouden we weinig informatie kunnen delen als we ooit een dergelijk buitenlands verzoek ontvangen. We zijn echter onderdeel van het grotere tech-ecosysteem en iets dat slecht voor de privacy is, is slecht voor het ecosysteem in zijn geheel", besluit de provider. In mei liet Nederland nog weten dat het meer waarborgen voor de EU-wet wil om de grondrechten van burgers en nationale belangen te beschermen.

Reacties (8)
03-12-2019, 13:32 door Anoniem
waardoor het eenvoudiger wordt voor politiediensten in het ene EU-land om bewijsmateriaal in een ander EU-land op te vragen, zonder tussenkomst van een lokale rechter.

Zoals gewoonlijk zit het venijn in de bijzin: "zonder tussenkomst van een lokale rechter."

Het is allemaal leuk en aardig om in het belang van de opsporing uitwisseling van gegevens eenvoudiger te maken. Maar dan moeten de mogelijkheden om waar nodig in individuele gevallen verhaal te halen ook meegroeien!

De beste manier vind ik vooralsnog een toepassing van artikel 82 leden 4 en 5 AVG op dergelijke uitwisselingsprojecten. Willekeurig welke organisatie die betrokken is bij de uitwisseling kan dan aansprakelijk gesteld worden voor de hele schade
teneinde te garanderen dat de betrokkene daadwerkelijk wordt vergoed.
(lid 4), echter op zijn beurt wel weer de schade verhalen op de andere betrokkenen (lid 5).
03-12-2019, 13:38 door Anoniem
Hadden ze hier europol niet voor uitgevonden? Die zouden lokale contacten moeten hebben met lokale politie en ook lokale justitie.
03-12-2019, 15:07 door Anoniem
De EU 2019

Luisteren naar de EU,wij willen een macht-staat zijn,
wij beslissen en denken voor jou als burger,wat nou de europese landen
met hun eigen culturen,en tradities,alles moet eu zijn.

We pakken je eigen geld af,want het moet europees geld zijn de euro,
en steeds een stapje verder mogen inleveren van hoe jij mocht leven in
jou eigen land,het land waar je zit doet er niet toe,wij zijn een europa.

EU-2019
03-12-2019, 15:11 door Anoniem
Hmm. Dus als een EU land een extremistische regering krijgt, en je bent daar kritisch op, als Nederlander, moet men zonder probleem je gegevens af staan aan dat land. Want in Brussel ''vertrouwen we elkaar'' ? ;)
03-12-2019, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Hmm. Dus als een EU land een extremistische regering krijgt, en je bent daar kritisch op, als Nederlander, moet men zonder probleem je gegevens af staan aan dat land. Want in Brussel ''vertrouwen we elkaar'' ? ;)

"Als"?
Er zijn nu al EU landen die maar wat graag informatie willen hebben over critici in andere landen.

Peter
03-12-2019, 16:27 door Anoniem
Waarop ik dus weer blijf zeggen: zorg gewoon dat die gegevens er niet zijn. Niks mis met cash geld. Niks mis met een papieren dossier.
03-12-2019, 17:14 door karma4
Door Anoniem: ....
De beste manier vind ik vooralsnog een toepassing van artikel 82 leden 4 en 5 AVG op dergelijke uitwisselingsprojecten. Willekeurig welke organisatie die betrokken is bij de uitwisseling kan dan aansprakelijk gesteld worden voor de hele schade
teneinde te garanderen dat de betrokkene daadwerkelijk wordt vergoed.
(lid 4), echter op zijn beurt wel weer de schade verhalen op de andere betrokkenen (lid 5).

Lijkt me prima als we schade van het niet kunnen optreden door de politie of wie dan ook met alle bijkomende kosten voor slachtoffers ook gaan verhalen.
Heb je enkel de privacy van criminelen op het oog om te beschermen dan zal de gewone burger zijn privacy ernstig worden geschaad. De granaten en wapenafrekeningen neemt behoorlijk toe de laatste tijd.
03-12-2019, 17:59 door Anoniem
Polen, Tsjechie, Slowakijke en niet te vergeten Hongarije hebben op dit moment een regering die misbruik van de regeling zeker niet uit de weg zullen gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.