De privacy van internetgebruikers wordt zonder dat die het weten continu aangevallen door trackers die elke muisklik en aankoop registreren, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF, die in de wereld van tracking, real-time bidding en gerichte advertenties dook.
Met het rapport "Behind the One-Way Mirror" wil de EFF de omvang en aard van "corporate surveillance" duidelijk maken, zodat journalisten, beleidsmakers en bezorgde burgers in actie kunnen komen om de status quo te doorbreken en privacy te beschermen. Het rapport beschrijft de verschillende technische manieren waarop tracking en fingerprinting plaatsvindt, hoe trackingnetwerken opereren en hoe verzamelde gegevens van internetgebruikers via real-time bidding en gerichte advertenties worden verzilverd.
Afsluitend komt de EFF met verschillende maatregelen die internetgebruikers kunnen nemen. "Maar de harde werkelijkheid is dat tracking lastig is te vermijden", aldus de burgerrechtenbeweging. "Met duizenden onafhankelijke actoren die honderden verschillende technieken toepassen, is corporate surveillance wijdverbreid en goed gefinancierd."
Een eerste stap die internetgebruikers kunnen nemen is het installeren van een trackerblocker zoals Privacy Badger of uBlock Origin. Andere maatregelen zijn het gebruik van Pi-hole, dat trackers en advertenties op dns-niveau blokkeert en Tor Browser, dat volgens de EFF de "gouden standaard" voor privacy is. Het blokkeren van trackers op mobiele telefoons is echter een stuk lastiger. Daarnaast is een groot deel van het verzamelen van data door derde partijen ongereguleerd, wat aangeeft dat er ook op beleidsniveau zaken moeten veranderen.
"De eerste stap is het kapotmaken van de spiegel. We moeten licht schijnen op het verstrengelde netwerk van trackers die zich in de schaduw achter het glas verschuilen. In het licht worden deze systemen van commerciële surveillance onthuld voor wat ze zijn: Orwelliaans, maar niet alwetend; diepgeworteld, maar niet onvermijdelijk. Zodra wij, de gebruikers, begrijpen waarmee we te maken hebben kunnen we terugvechten", zo besluit de EFF in het rapport.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als werkgever in een gebied waar met gevoelige persoonsgegevens wordt gewerkt, zie ik mezelf verplicht om 2factor authenticatie ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.