image

Buitenlandse Zaken heeft informatiebeveiliging nog niet op orde

dinsdag 10 december 2019, 10:51 door Redactie, 3 reacties

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft "onvolkomenheden in de informatiebeveiliging" die door de Algemene Rekenkamer zijn vastgesteld nog niet op orde. Dat laat minister Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer weten. In mei van dit jaar stelde de Algemene Rekenkamer dat het bij elf organisaties van de Rijksoverheid grote problemen in de informatiebeveiliging had gesignaleerd. Een verslechtering ten opzichte van vorig jaar.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken ging het met name om accreditaties van informatiesystemen, waarmee wordt aangegeven of het systeem doet wat het moet doen. Deze accreditaties zijn onder meer nodig voor het digitaal uitwisselen van informatie met de Europese Unie en de NAVO. Het risico hierbij is dat de minister van Buitenlandse Zaken de noodzakelijke EU- en NAVO-informatie niet meer digitaal kan ontvangen, zo waarschuwde de Rekenkamer.

De Tweede Kamer had Blok in september om opheldering gevraagd over de stand van zaken met betrekking tot het oplossen van de gevonden problemen. Nu schrijft de minister dat er binnen het ministerie een plan van aanpak is opgesteld. De problemen zelf zijn echter nog niet allemaal verholpen. De achterstand in accreditaties wordt ingelopen doordat intussen voor vier systemen tijdelijke accreditaties zijn verleend en daarnaast bij zes systemen aan de afronding wordt gewerkt.

Vier accreditaties zijn inmiddels wel afgerond. Twee daarvan waren nodig voor EU- en NAVO-inspecties die in september en oktober plaatsvonden. "Indien de uitkomsten van de inspecties daartoe aanleiding geven, worden passende maatregelen getroffen. Overigens willen wij benadrukken dat, indien wij de informatie niet meer digitaal zouden ontvangen, wij dan terugvallen op de traditionele manier", laat Blok weten. "Het hiervoor gemelde plan van aanpak wordt momenteel uitgevoerd." Tevens stelt de minister dat met het plan van aanpak wordt gewerkt aan de verdere groei en verbetering in volwassenheid van de informatiebeveiliging bij het ministerie.

Reacties (3)
11-12-2019, 00:36 door Anoniem
O dat is de Overheid maar....who cares
11-12-2019, 10:38 door Anoniem
De overheid, zoals gewoonlijk, heeft zijn zaakjes nooit in orde.
Zal wel weer 10 jaar duren, en dan blijkt er van alles mis te zijn gegaan, en begint de ellende weer opnieuw.
Diezelfde Overheid pakt onbevoegd geld af, knijpt minima af, verhoogt eerst de max. snelheid, en verlaagt die dan weer, pompt eerst alle gasvelden leeg, geeft allerlei instanties toestemming om te grasduinen in persoonlijke gegevens.....en ga zo maar door.

DE OVERHEID, UW BESTE .......
11-12-2019, 10:41 door Anoniem
Je kunt ook alles nog zwart maken met een stift.
Zo ben je snel door de verantwoording voor dossiers van de Belastingdienst bijvoorbeeld heen gelezen.

Peuters zouden ze de zwarte markeerstiften laten opbrergen.
En toch komt de staatssecretaris bij deze volgende doofpot-affaire
er weer zonder noemenswaardige kleerschuren vanaf.

Wat moet er eigenlijk nog gebeuren om een aftreden van een bewindspersoon te rechtvaardigen?

Nederland een bananen-koninkrijk in wording of is het dat al?
Als alles er al mee doorkan, waar praten we dan nog over hier.
Lachgas als recreatie-drug, moet kunnen toch?
Bekend spreekwoord: "Zo de waardin (overheid) is, vertrouwt zij haar gasten (burgers).

Jodocus Oyevaer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.