image

Cel voor Brit die via malware webcam van slachtoffers overnam

dinsdag 7 januari 2020, 14:10 door Redactie, 7 reacties

Een 27-jarige Britse man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens begluren van slachtoffers via hun eigen webcam. De man maakte hiervoor gebruik van de Imminent Monitor Remote Access Trojan (IM-RAT). Via de malware is het mogelijk om computers van slachtoffers op afstand over te nemen. IM-RAT zou aan meer dan 14.500 personen zijn verkocht.

Afgelopen november vond er een internationale politieoperatie tegen verkopers en gebruikers van IM-RAT plaats. In het Verenigd Koninkrijk vonden 21 huiszoekingen plaats en werden er negen personen aangehouden. Op acht verschillende plaatsen in Nederland werden huiszoekingen verricht. In totaal was de internationale politie tegen 85 gebruikers van IM-RAT gericht.

De Britse man was één van de verdachten die tijdens de operatie werd aangehouden. Op zijn computer werden allerlei mappen met opnames van slachtoffers aangetroffen. Naast zijn gevangenisstraf wordt de Brit voor een periode van tien jaar op een register van zedendelinquenten geplaatst, zo meldt de North West Regional Organised Crime Unit.

Reacties (7)
07-01-2020, 14:53 door Anoniem
2 jaartjes voor een IM-RAT, zijn ze zo aardig in de UK?
07-01-2020, 15:46 door Anoniem
Sinds wanneer is computervredebreuk een zedendelict??
07-01-2020, 17:49 door Remmilou
Door Anoniem: Sinds wanneer is computervredebreuk een zedendelict??
Het lijkt mij een straf voor 2 verschillende overtredingen, maar beide gepleegd door deze persoon. Eén voor computervredebreuk (of hoe dat in de UK mag heten) en één voor voor het maken van opnamen die in de UK onder "sex offence" vallen...???
07-01-2020, 18:53 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds wanneer is computervredebreuk een zedendelict??

Dat zal zijn voor de beelden die hij verzamelde.
Inbreken om te gluren kan je dus twee delicten opleveren.
08-01-2020, 10:00 door Anoniem
Leuke (toegankelijke) docu over RAT's: https://www.youtube.com/watch?v=BGsw_l0tT10
08-01-2020, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Sinds wanneer is computervredebreuk een zedendelict??

Dat zal zijn voor de beelden die hij verzamelde.
Inbreken om te gluren kan je dus twee delicten opleveren.

Dit soort uitspraken is staande praktijk in de Britse strafrechtspraak. Een blijk geven van obsessief voyeuristisch gedrag wordt terecht gezien als een hoog risico voor later seksueel grensoverschrijdend of zedendelinquent gedrag. Als men de predictive policing statistieken van NCA criminologen er op naslaat, dan kan ik de Britse rechter geen ongelijk geven.

In some countries voyeurism is considered to be a sex crime. In the United Kingdom, for example, non-consensual voyeurism became a criminal offence on May 1, 2004. In the English case of R v Turner (2006), the manager of a sports centre filmed four women taking showers.

https://en.wikipedia.org/wiki/Voyeurism#Legal_status
09-01-2020, 21:49 door Anoniem
Het is niet omdat de deur open staat, dat je naar binnen mag.

Laten we eerlijk zijn het stiekem filmen van slachtoffers - dat is een gemene misdaad. Dus die dubbele aanklacht lijkt me toepasselijk. Het is nodig zwaar te vervolgen om een afschrik-effect te verkrijgen - en ook omdat de kost om de slachtoffers te helpen met psychische bijstand erg hoog kan oplopen kan je hopen dat de strafmaat hoog is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.