image

Politie Oost-Nederland maakt aanpak cybercrime prioriteit

woensdag 8 januari 2020, 13:47 door Redactie, 8 reacties

De politie Oost-Nederland maakt de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit dit jaar prioriteit, zo laat de politie vandaag weten. Volgens de politie is er een toename van fraude via online verkoopsites en phishing in Oost-Nederland en zijn deze delicten voor een groot deel verantwoordelijk voor de stijging van het aantal misdrijven.

Sinds september vorig jaar beschikt de politie Oost-Nederland over een eigen cybercrimeteam dat uit achttien medewerkers bestaat. Daarnaast is geïnvesteerd in het toevoegen van capaciteit en kennis op het gebied van cybercrime aan de districten en de lokale teams. "Hierdoor is een breed netwerk ontstaan waarmee de politie veel beter in staat is een breed scala aan digitale criminaliteit aan te pakken. Ook in 2020 gaat de politie hiermee verder", aldus de politie.

Reacties (8)
08-01-2020, 14:25 door Anoniem
Nee echt, hoe moet dat nu met het snel verplaatsen van vip. Met veel kabaal en agressie ook nog een keer.
Helpen van burgers heeft meestal niet zoveel prioriteit.
08-01-2020, 19:07 door [Account Verwijderd]
Oost-Nederland. Daar woon ik.
Nu begrijp ik waarom de achtbare heren van de vereniging Vigilat ut quiescant mij het afgelopen jaar een boete op de mouw speldden... (als de lezer begrijpt wat ik bedoel).... om de diensttijd in 2020 door te brengen als bureaustoelklever: Busy bees buzzing on the internet. WOW!
Ik heb altijd veel respect gehad voor politie, maar respect wat je ontvangt moet je wel onderhouden. Het is geen medaille van eer, maar een energieverslindende aangelegenheid. Bij mij hebben zij het respect gewist (delete)
Voor mij zijn het voortaan nog slechts ordinaire (=gewone) werknemers van de overheid die blijkbaar alleen nog durven te handhaven met een script-blocker of door een eerzame fietser in de wielen te rijden ;-)
08-01-2020, 21:07 door Anoniem
Ik heb vrij recentelijk een pogiing gedaan de Politie Oost Nederland van advies te voorzien mbt phishing. Heb eea voorgekauwd over NTD's, NCSC bellen etc etc...de medewerker wist niet wat het allemaal betekenden, vond dat het niet zijn taak was om een NTD aan te vragen of contact met het SOC van de Politie op te nemen. Heb uitvoerig, en monkey-proof getracht uit te leggen welke stappen...alsof je tegen een muur staat te praten. Gebeurde helemaal niets mee. Dan lees ik dit artikel en denk: gaat dit écht iets worden?
08-01-2020, 23:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb vrij recentelijk een pogiing gedaan de Politie Oost Nederland van advies te voorzien mbt phishing.

Politie.NL >> Home >> Thema's >> Cybercrime

https://www.politie.nl/themas/cybercrime.html

Kijk eens! Alles over vissen:


Zie ook de sectie Gerelateerde pagina's, onderaan. Met de vele andere vormen van computercriminaliteit. Men snapt bij de politie dat het voor slachtoffers best wel moeilijk is, om aangifte te doen. Het is best wel ingewikkeld.

Mijn advies? Print de meest relevante pagina uit, en ga daarmee en met je verhaal naar het bureau.

Laat je daar in contact stellen met de recherche. Dat doet vaak wonderen, als de goedwillende diender achter de balie de spraakwaterval, met vele voor hem of haar onbekende ICT terminologie en afkortingen, niet meer snapt...
09-01-2020, 01:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb vrij recentelijk een pogiing gedaan de Politie Oost Nederland van advies te voorzien mbt phishing. Heb eea voorgekauwd over NTD's, NCSC bellen etc etc...de medewerker wist niet wat het allemaal betekenden, vond dat het niet zijn taak was om een NTD aan te vragen of contact met het SOC van de Politie op te nemen. Heb uitvoerig, en monkey-proof getracht uit te leggen welke stappen...alsof je tegen een muur staat te praten. Gebeurde helemaal niets mee. Dan lees ik dit artikel en denk: gaat dit écht iets worden?

Nee natuurlijk niet. Politie krijgt niet genoeg geld van de overheid om 'ouderwets' zijn werk te doen. 2 agentjes die een hele bende moeten opsporen..... dat gaat niet lukken, natuurlijk. Maar Rutten die al veel te lang op die stoel zit (want het is toch zo'n leuk baantje en hij is ook zo schattig grappig) knijpt elke overheidsdienst af. Werkelijk niets in dit land gaat nog goed, maar Rutten blijft schattig en guitig doorgaan.... waarschijnlijk net zo schattig als een aantal van zijn weggesaneerde partijgenoten....

Hoe dan ook.... de politie kan geen enkele vuist maken, en bedenkt dan maar weer nieuwe technieken om te doen voorkomen, dat zij echt, really, van alles doen om...... ons niet te beschermen.
Ondertussen is ons politieapparaat toch echt niet zo slecht qua capaciteit en qua beschikbaar gestelde middelen, maar ontbreekt het hoegenaamd aan een goede visie en een goede mentaliteit.
09-01-2020, 08:23 door Anoniem
Wat men daarna produceert zijn grotendeels zwart weggelakte dossiers en Grapperhaus, die ziet dat het goed is.
Denk maar eventjes aan wat de Belastindienst zoal produceren kan voor irrealiteit.

Neen, de goeden niet te na gesproken.
De digitale maatschappij is een afspiegeling van die andere - de werkelijke EU-bananen-variant.

Vaak weten cybercriminelen eerder meer dan hun slachtoffers.
Verder zorgt het OM via "toevallige" vergissingen daar wel weer voor.

Het gevangeniswezen moet bijvoorbeeld nodig opgevrolijkt, anders heeft het toezicht van de P.I. geen leven meer,
Zij moeten zelfs soms door de lieden in detentie het leven gered worden. Leuke toestanden.
Ga je lekker mee.

Ieder gaat leven in de eigen belevingskoker om later z'n schoenen thuis te kunnen brengen.
Heb groot respect voor degenen in het korps die hun verantwoording nog nemen.
Doch het heeft weinig meer echt met de wezenlijke realiteit van doen.

Zat de politie nog maar achter een atari, toen ging het nog voorwaarts.
Hadden we nog wat hoop bij en in 's Lands Wapen.

Jodocus Oyevaer
09-01-2020, 09:44 door Anoniem
Sinds september vorig jaar beschikt de politie Oost-Nederland over een eigen cybercrimeteam dat uit achttien medewerkers bestaat.

Lovenswaardig, maar de laatste keer dat ik keek had het Korps Landelijke PolitieDiensten daar al een team voor. Niet dat ik het niet prijzenswaardig vind om er toch wat aan te doen, maar forensisch talent is toch al zo schaars (en wordt er niet minder schaars op dat beide korpsen het ook nog eens moeilijk vinden om op arbeidsvoorwaarden te concurreren met andere werkgevers), en om dan ook nog eens aan duplicatie van diensten te gaan doen...

Is het niet beter als de regios een goed netwerk onderhouden met de afdeling digitale criminaliteit van het KLPD?
09-01-2020, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Is het niet beter als de regios een goed netwerk onderhouden met de afdeling digitale criminaliteit van het KLPD?

Last van de opeenvolgende, verwarrende naamsveranderingen? Je bent zeker niet de enige. De KLPD bestaat niet meer.

Het korps landelijke politiediensten (KLPD) was een Nederlands voormalig politiekorps dat vanaf de opheffing van de Rijkspolitie in 1993 tot de totstandkoming van de Nationale Politie samen met de 25 regiokorpsen de Nederlandse politie vormde. Op 1 januari 2013 is het KLPD omgevormd tot de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Korps_landelijke_politiediensten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.