image

Universiteit Maastricht over paar weken weer volledig online

dinsdag 14 januari 2020, 10:59 door Redactie, 4 reacties

De Universiteit Maastricht verwacht dat alle systemen over een paar weken weer in de lucht zullen zijn. Op 24 december werd de universiteit door de Clop-ransomware getroffen en waren allerlei systemen vervolgens onbereikbaar. Volgens het universiteitsblad Observant heeft de universiteit het losgeld betaald dat de aanvallers vroegen, hoewel dit nog niet officieel is bevestigd.

De afgelopen weken is de universiteit bezig geweest met het herstellen van systemen. Daarbij werden de belangrijkste systemen stap voor stap online gebracht. Het volledige herstel zal echter nog enkele weken in beslag nemen. "Als laatste komen de systemen aan bod die niet kritiek zijn voor de primaire processen of de gehele operatie van de universiteit. Zij vormen ongeveer 20 procent van het geheel en zullen naar verwachting 80 procent van de tijd kosten", zo laat de universiteit in een update over het incident weten.

Op dit moment zijn verschillende systemen, functionaliteiten en programma's voor zowel studenten als medewerkers niet beschikbaar, waaronder het bekijken van video's van hoorcolleges, het klantcontactsysteem, programma's zoals SPSS en Matlab, het opwaarderen van de UM-card, het herstellen van vergeten wachtwoorden, printen, kopiëren en scannen, internet via het vaste, bekabelde netwerk, persoonlijke profielpagina's, de vpn-dienst, verlof- en ziekteregistratie en het dossiersysteem.

Vanwege het incident organiseert de universiteit een symposium waar het de geleerde lessen openbaar zal maken. Dat symposium zal niet op donderdag 6 februari plaatsvinden, zoals eerst werd aangekondigd, maar op woensdag 5 februari. "De UM hecht eraan om de lessen die zijn geleerd naar aanleiding van de inbreuk op haar computersystemen openbaar te maken. Tijdens het symposium zal de universiteit ook ingaan op vragen waarop tijdens de onderzoeksfase geen antwoord kon worden gegeven", aldus de universiteit.

Reacties (4)
14-01-2020, 13:01 door Anoniem
Nu maar hopen dat de UM de beveiliging goed op orde krijgt, want een ramp-scenario als dit mag niet meer gebeuren. Ik ben erg benieuwd wat het symposium op 5 februari aan informatie gaat opleveren.
14-01-2020, 14:42 door Anoniem
Het rapport dat ze eerder toezegden laat dus ook nog op zich wachten.
14-01-2020, 15:42 door karma4
Door Anoniem: Het rapport dat ze eerder toezegden laat dus ook nog op zich wachten.
Een dag naar voren gehaald van wat eerder toegezegd is. Wat voor probleem heb je daar mee?
16-01-2020, 13:38 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Het rapport dat ze eerder toezegden laat dus ook nog op zich wachten.
Een dag naar voren gehaald van wat eerder toegezegd is. Wat voor probleem heb je daar mee?

Ze kunnen beter een voorlopig raport delen met ingewijden dan denken dat ze een definitieve versie uitbrengen terwijl ze meer dan een maand alles weer optuigen op basis van een veronderstelde analyse van wat er fout ging.
Het netwerk en wat er allemaal op aangesloten is is zo omvangrijk dat dingen over het hoofd zien echt menselijk is.
Dus kunnen ze ook echt iets hebben aan serieuze feedback van meelezers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.