image

Italië dreigt Facebook met nieuwe miljoenenboete

vrijdag 24 januari 2020, 16:57 door Redactie, 9 reacties

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM heeft Facebook met een nieuwe miljoenenboete gedreigd. Eind 2018 oordeelde de toezichthouder dat Facebook haar gebruikers niet goed informeerde over het verzamelen en gebruiken van hun persoonlijke data voor commerciële doeleinden.

Facebook stelt dat het platform gratis is te gebruiken, terwijl het eigenlijk data van gebruikers voor commerciële doeleinden verzamelt. Daardoor maakt Facebook zich schuldige aan een oneerlijke commerciële handeling, waarbij gebruikers worden verleid tot het maken van een "transactionele beslissing" die ze anders niet zouden maken, aldus de AGCM.

Naast een boete van 5 miljoen euro die de toezichthouder Facebook destijds oplegde werd de sociale netwerksite ook verboden om op deze manier door te gaan. Facebook moest daarnaast op de website, binnen de app en persoonlijke pagina van elke geregistreerde Italiaanse gebruiker een verklaring plaatsen. Facebook verwijderde de "it’s free and always will be!" vermelding van de eigen website.

Toch worden nieuwe gebruikers nog altijd niet goed geïnformeerd over het verzamelen en gebruiken van hun gegevens voor commerciële doeleinden, laat de toezichthouder verder weten. Ook heeft Facebook de verklaring over de werkwijze nooit gepubliceerd. Doordat Facebook dit niet heeft gedaan, terwijl het wel was verzocht, kan de AGCM opnieuw een boete van 5 miljoen dollar opleggen.

Reacties (9)
25-01-2020, 00:22 door Anoniem
Ons land durft dit niet. Waarom claimen wij niet miljoenen van Facebook? Ownee dan wordt onze baas, de VS boos op ons.
25-01-2020, 11:02 door Anoniem
"Dreigt met miljoenenboete."

Hoeveel Miljoen? twee, of ook weer vijf?
Och als het 'maar liefst' vijftig miljoen is (50.000.000) geeft het bedrijf een krimp, meer niet.

Hoe dat zo?

In 2017 bedroeg de omzet, dat is dus niet het véél hogere bedrijfskapitaal, 3,9 miljard dollar. Dat is drie miljard negenhonderd miljoen dollar, ofwel 3.900.000.000 dollar. Die krimp waarover ik spreek is geen speldenprik, maar toch slechts 1/78 deel van hun omzet. Hun bedrijfskapitaal, en dan spreek ik al helemaal niet over de astronomische waarde van het bedrijf op zich, vangt dat handig op maar... misschien zit het hen niet lekker... héél misschien.

Het is de publiciteit rond deze boetes die van waarde kunnen zijn als kritiek op hun winstmodel.
Over deze boetes alleen, en dan zeker maar enkele miljoenen, haalt Facebook de schouders op en gaat de aloude weg: datagraaien en filterbubbles exploiteren, maar dan net even anders als daarvoor, daar hebben zij - net als andere multi-nationale ondernemingen - hun quants en andere superslimme IQ 160 denktank employés voor.

Kortom: Heer Suikerberg gaat gewoon door met omzet maken, waar de gebruikers van Facebook pro-actief aan deelnemen en passief álle internetgebruikers, denk aan de Facebook-pixels bijvoorbeeld.
Maar... dat is weer een andere Facebook bedtime story.
25-01-2020, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Ons land durft dit niet. Waarom claimen wij niet miljoenen van Facebook? Ownee dan wordt onze baas, de VS boos op ons.

Doe eens normaal linkse hippie. Dankzij de VS zijn wij vorige decenia bevrijd.
25-01-2020, 20:16 door Anoniem
Mark zuckerberg gaf ooit toe dat zijn gebruikers dom zijn, dus ik denk wel dat mark dit gewoon express doet, zodat ze nog dommer worden.
25-01-2020, 22:47 door Anoniem
# Doe eens normaal linkse hippie. # Wees eens aardig tegen elkander !!
mad mike
# Dankzij de VS zijn wij vorige decenia bevrijd.#
Dat klopt en dat is een feit in de geschiedenis dat niet vergeten mag worden.

Dat verandert niks aan het feit dat het behoorlijke klote is van facebook dat je je eigen verspreidde data niet definitief kan verwijderen, waneer jij dat zelf wilt. Iedereen kan in een mindere periode zitten of niet goed in vel zitten depressief zijn , mentaal ziek en of sociaal geisoleerd . Je kan dronken zijn, in een burn out of te maken hebben met een tijdelijke medicatie verslaving. Whatever ik geef maar een paar voorbeelden van situaties waarin mensen kunnen geraken terwijl dat ze actief zijn online en actief waren op Social Media. Dan kan het altijd gebeuren dat je in een impuls zaken post, commentariseert of liked die je eigenlijk helemaal niet interesseren en die jouw helemaal niet juist profileren. Algorythmes zijn nog altijd geen psychologen en je echte vrienden en familieleden kennen jouw veel beter als Googe of Facebook. Maar je echte vrienden vergeten en helaas doen Facebook en Google dit niet. Is toch normaal dat hele hoop mensen dit niet apprecieren.

Ik heb dit zelf meegemaakt en gebruik daarom even geen social medial meer.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat dit ook veel nadelen heeft in mijn leven.
Ik werkte 12 jaar in het buitenland en ben hierdoor toch wel wat contacten defintief verloren.
maar ja
que sera whatever will will be
onze digitale data all living in Amerika under Trump it is wunderbar
fijne avond aan iedereen hier
mad mike
26-01-2020, 09:13 door Anoniem
Er is maar één manier om het Facebook imperium om te laten vallen en dat is door dat alle gebruikers zich tegen hen keren en massaal hun accounts opheffen. Enkel als het verdienmodel instort is het gedaan.
26-01-2020, 12:44 door Anoniem
Facebook is nou niet bepaald foolproof. Sterker nog, dat is hun doelgroep. Je zou denken dat de nieuwe generatie wél beter is geïnformeerd mbt privacy. Maarja...gratis
26-01-2020, 12:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ons land durft dit niet. Waarom claimen wij niet miljoenen van Facebook? Ownee dan wordt onze baas, de VS boos op ons.

Doe eens normaal linkse hippie. Dankzij de VS zijn wij vorige decenia bevrijd.

Men gaf ons brood en spelen. Verder, google eens op "operation paperclip"
27-01-2020, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ons land durft dit niet. Waarom claimen wij niet miljoenen van Facebook? Ownee dan wordt onze baas, de VS boos op ons.

Doe eens normaal linkse hippie. Dankzij de VS zijn wij vorige decenia bevrijd.

Men gaf ons brood en spelen. Verder, google eens op "operation paperclip"

En google ook eens over de vereisten en effecten van het marshal plan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.