image

Slachtofferhulp wil betere privacybescherming voor slachtoffers

dinsdag 18 februari 2020, 09:16 door Redactie, 7 reacties

Slachtofferhulp Nederland wil dat de privacy van slachtoffers van misdrijven beter wordt beschermd. Bij verdachten wordt tijdens het strafproces de achternaam afgeschermd en over het gezicht komt een zwart balkje. "Waarom wordt een slachtoffer niet op deze manier beschermd?", stelt Slachtofferhulp de vraag.

Tijdens het strafproces kunnen persoonlijke gegevens en soms intieme details van slachtoffers openbaar worden. "Het huisadres van het slachtoffer komt bijvoorbeeld bij de verdachte terecht, namen van slachtoffers worden in de rechtszaal genoemd en medische gegevens worden gedeeld", zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland.

Om ervoor te zorgen dat de privacy van slachtoffers beter wordt beschermd en om te laten zien waarom dit zo belangrijk is heeft Slachtofferhulp een boekje uitgebracht (pdf) en is de campagne "Het Witte Balkje" gestart. In het boekje worden zeven aanbevelingen gedaan om de privacy van slachtoffers te verbeteren. Zo moeten slachtoffers erop worden gewezen dat het in bepaalde gevallen mogelijk is hun persoonsgegevens uit de aangifte weg te laten.

Het slachtoffer moet daarnaast bij de aangifte altijd worden gewezen op het recht om een ander adres te kiezen dat post voor het slachtoffer kan doorsturen. Verder moet het mogelijk worden om in een later stadium van de strafprocedure adresgegevens uit het strafdossier te laten verwijderen en moeten zedenzaken onder nummer en (deels) achter gesloten deuren plaatsvinden. Tevens moeten uit medische rapporten alleen de conclusies worden gedeeld en kan vaker worden besloten dat privacygevoelige gegevens met terughoudendheid worden besproken in de rechtszaal.

Het Witte Balkje waar de campagne over gaat staat symbool voor de bescherming van de privacy van slachtoffers in het strafproces. "Zo kan Het Witte Balkje over een foto, video of afbeelding van het slachtoffer geplaatst worden, maar slachtoffers kunnen Het Witte Balkje ook gebruiken om persoonsgegevens in het strafdossier af te schermen. In de toekomst moet ieder slachtoffer bij de betreffende instanties kunnen aangeven dat hij of zij gebruik wil maken van Het Witte Balkje", aldus Slachtofferhulp.

Reacties (7)
18-02-2020, 09:24 door Anoniem
Helemaal mee een!
18-02-2020, 09:40 door Anoniem
Het zwarte balkje voor de verdachten en een wit balkje voor de slachtovers.... Ik dacht dat wij als Nederlanders hier voorbij waren.
18-02-2020, 10:40 door Anoniem
Ook als getuige komen je persoonsgegevens in het dossier terecht dat door de dader mag worden ingezien
18-02-2020, 11:16 door karma4
Door Anoniem: Ook als getuige komen je persoonsgegevens in het dossier terecht dat door de dader mag worden ingezien
Opvallend dat het bij de rechtenstudies zoveel belangstelling is me de privacy van daders, nooit die van de slachtoffers.
Het lijkt een verdienmodel dat er bij slachtoffers geen geld zit bij daders wel.
18-02-2020, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ook als getuige komen je persoonsgegevens in het dossier terecht dat door de dader mag worden ingezien
Als je in een situatie komt waarbij jij een getuige bent, zorg dan dus altijd dat je weg bent voordat de politie arriveert. Kan je zomaar levenslange narigheid voorkomen.
18-02-2020, 13:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ook als getuige komen je persoonsgegevens in het dossier terecht dat door de dader mag worden ingezien
Als je in een situatie komt waarbij jij een getuige bent, zorg dan dus altijd dat je weg bent voordat de politie arriveert. Kan je zomaar levenslange narigheid voorkomen.

Er is op youtube een legendarisch filmpje van een professor die een lezing geeft "why you should never talk to the police" en dit tijdens de lezing door een politieagent laat bevestigen.

De lezing legt ook heel duidelijk uit waarom je als onschuldige getuige beter niks kan zeggen.

Hoe ver zijn we afgegleden dat dat een correct advies is?!

Wat de lezing trouwens ook heel goed uitlegt is waarom een onschuldig leugentje als "ik was daar niet eens" o.i.d verstrekkende gevolgen kan hebben voor een onschuldige.
18-02-2020, 15:45 door Anoniem
Ik kan hier absoluut in meevoelen. Tegelijk ben ik me er van bewust dat het doel van de gegevens is dat de beklaagde een eventuele valse beschuldiging kan weerleggen. Dit is een les die getrokken is uit de ketterij- en heksenvervolgingen, waar dergelijke moeilijk te leggen beschuldigingen in een wildgroei werden geuit om burenruzies en andere onmin te beslechten.

Beide risico's zijn reëel en dus een kopzorg. Wie een goed beredeneerde en genuanceerde reactie heeft mag het zeggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.