/dev/null - Overig

Corona-analogie

27-02-2020, 18:53 door Anoniem, 8 reacties
Moet je toch eens kijken wat er de laatste weken allemaal gebeurt in de wereld. Live updates op diverse media kanalen. De beurzen zakken zakken dramatisch. Want er is een corona virus uitgebroken.

Daarbij, met de in zich medische "wetenschap" noemende zijn er gelijk selfies gemaakt van dat virus. Alle slimme usb-poortjes die het heeft bedacht zijn bekend. Met dien verstande dat het virus zelf dan ook weer elk moment zijn password kan veranderen. Want je hebt nu eenmaal van zulke slimme virussen.

Dan lees ik zo dat het nog wel een jaar of langer kan duren, voordat er een patch bedacht kan worden. Een vaccin. Dat heb ik vaker mogen lezen. Er wordt, en werd, soms ook vrolijk aangekondigd dat zo een patch wel tien jaar kan duren. Om daar achteraf dan toch maar decennia van te moeten maken. Want nog steeds geen patch.

Terwijl het wel in de hoek van de serieuste wetenschap valt. Waarbij blijkbaar nog heel veel trial and error gewerkt wordt.

Tot zover mijn inleiding.

Op ons eigen vakgebied bestaat het aanzien van dokter niet. Terwijl er ook hele ziekenhuizen voor plat kunnen gaan. Als je de besten onder ons vergelijkt met de medische wetenschap, waarom kan de ene zich met het woord dokter aanzien verschaffen terwijl ik zelf me maar moet zien te verkopen met, doorgaans Engelse, bla-kretologie? Waarom moet ik me bij elke klant verantwoorden voor de missers van de vorige bla-kretoloog? Die steevast ook nog veel te duur was geweest? En los het maar weer op want we zijn blijkbaar kwak gezalfd, dus liefst mag het niks meer kosten ook? En oh ja, mijn ouwe HP laptop thuis is zo traag op de wifi. Wanneer kom je dat ook gelijk even oplossen?

Waarom staat ons beroep niet meer in aanzien? Waar we tegenaan lopen is soms net zo complex als mogelijk morgen muterende coronavirussen. En met een praatje als, we zijn er mee bezig maar het kan nog tien jaar duren voor er een oplossing is, kan ik gelijk wel opdoeken en iets van champignonnen kweken beginnen of zo.

Als je naar de gevestigde beroepsgroepen kijkt, dan zie je ook allemaal wegduikers. Ze gaan er over. Behalve als het er om gaat.

Het security beroep mag eens dringend tot beroep verklaard worden. Met een openbaar register. Met een eed. Met een publieke verantwoordelijkheid. Tot Meneer of Mevrouw benoemd. En een lintje als je dat nauwgezet je hele leven hebt gediend.

We zijn een land waar onze Leidse universiteit een van de oudste ter wereld is. Om van kwakzalverij tot medische wetenschap te komen. Een voorbeeld voor de wereld.

Waarom kunnen we dat niet met ons specifiek beroep? En liefst met een Nederlandse term. Zoals er weer Nederlandse termen wereldwijd zijn gegaan. Of oranje worteltjes (want die zijn enkel oranje, wereldwijd, omdat wij Nederlanders dat uitgekozen hebben).

Op het gebied van IT of data-geneeskunde lopen we al ver voor op de rest van de beroepsgroepen.

We zouden dan ook aangewezen kunnen worden om bijvoorbeeld wél in algoritmes te mogen kijken die nu nog met auteursrechten en zo afgeschermd worden. Omdat we door ons lintje, of loodje, of eed, enkel kijken of er burgerrechten mee geschonden worden. Zonder gelijk zelf een zoekmachine of social medium te beginnen. En dat kan weer enkel als we los van politiek of winstoogmerken onafhankelijk kunnen werken.

Dat zoiets niet bestaat is onzin, in de zin van er bestaan enkel onnozele kamervragen en nog onnozeler user conditions. Want de dokter blijft ook de dokter.

Hoe goed je ook bent in ons eigen gebied, je blijft maar een kwakzalver. Ik ook.

Een quote van William Shakespeare voor wie mijn gedachtengang volgt:

There is thy gold, worse poison to men's souls,
Doing more murders in this loathsome world,
Than these poor compounds that thou mayst not sell.”
Reacties (8)
27-02-2020, 19:54 door Anoniem
Dat expert IT-ers niet worden gerespecteerd is omdat er veel 'self-proclaimed experts' bestaan. Deze strooien met termen en in het land der blinden is één oog koning.

Bekijk deze parlementaire enquete eens over ICT-projecten bij de overheid:
https://www.youtube.com/watch?v=BelQzc2OVjo

In die (lange) zitting hoor je alle problemen waarmee de overheid bestookt wordt
1) wanbestuur
2) incompetentie
3) inzichtloos
4) visieloos
5) niet aansprakelijkheid

De lijst van problemen is absurd.
27-02-2020, 22:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-02-2020, 22:39
@ TS,
De relatie overheid <-> ICT is wel het meest complete voorbeeld van de tegenstelling tussen pragmatisme dat kenmerkend moet zijn voor ICT omdat alles in die virtuele omgeving al snel evolueert en in vergelijking met de lange termijn vraagstukken die overheidsbeleid kenmerkt zelfs razendsnel.
Dat strookt niet met elkaar.
Het is van beide partijen geen kwade opzet, zoals te vaak met nijd elkaar onderling wordt verweten. Maar dat is wel de wortel van het onderling onbegrip en in die kiem gaat het dan mis.
Het is trots en vooroordeel, om maar even met Jane Austen te spreken, dat kenmerkend is voor àlle beroepsgroepen in hun collegiale èn concurrerende verstandhouding en ik denk niet dat ICT daarop een uitzondering is.

Waarom jezelf dan in een kwakzalverrol etaleren is mij daarom een raadsel.

Of je laat jezelf in die minderwaardige positie manoeuvreren, of je negeert het stoïcijns en eist de rol op van specialist omdat je het bent, of veinst het. Critici zullen dan zeggen dat de oorzaak van niet renderende geldverslindende of slepende ICT projecten in het laatste geval aan kwakzalverij te wijten is, in welk geval zij dan gelijk hebben als de constatering van anoniem, 19:54 uur, een rode draad is. Als je het laagdrempelige OS gekrakeel hier zo nu en dan volgt... ligt het laatste wel voor de hand.

Neen, ik zie geen korte termijn herwaardering - als je het nodig acht (acht je het nodig?) - in de maatschappelijke perceptie van een ICT´er omdat ICT enerzijds door zwartgallige critici wordt gezien als een parasiet die in onze samenleving is geïntegreerd; critici die zelfs zover gaan om nepnieuws te verspreiden dat software op maat - omdat buiten ICT er niemand een hol van snapt - de kip is met gouden eieren,
OF...
de realistische benadering: dat ICT een symbiotische relatie heeft met ons maatschappelijk/sociaal/economisch engagement en daarom niet meer opvalt, en daarom des te meer van groot belang is om 99,9999% betrouwbaar te zijn, en inderdaad dàt is tevens de achilleshiel van ICT. Ga dàt maar eens uitleggen aan ambtenaren die de voetveeg zijn van hun management: Regering en parlement.
28-02-2020, 08:29 door Anoniem
Bekijk het eens anders.

De medische wetenschap. Houdt zich voor een belangrijk deel bezig met onderzoek naar het onbekende.

ICT. Houdt zich bezig met dingen die 'we' zelf hebben gecreëerd. En waarvan 'men' misschien wel denkt dat we het daarom 100% moeten/kunnen doorgronden.
28-02-2020, 09:03 door Anoniem
Zowel de medische wetenschap als praktijk hebben een veel langere geschiedenis dan informatica en ICT. Denk aan de eed die artsen afleggen, dat is de eed van Hippocrates, een arts uit de Griekse oudheid, iemand die zijn leerlingen die eed rond 400 voor Christus af liet leggen. Zo'n fundamentele norm om eigenbelang niet voor te laten gaan, en zo'n lange tijd waarin die norm al geldt, dat kennen informatica en ICT niet.

Informatica en ICT zijn weliswaar diep in de samenleving aan het doordringen, maar de praktijk is nog volop in ontwikkeling, er is nog lang geen uitgekristalliseerde basis die er gewoon is zoals je vorken en messen in je keukenla hebt liggen en in de buurt huisartsen- en tandartspraktijken die je net zo vanzelfsprekend vindt. Het is juist stormachtig alle kanten op aan het veranderen, en er zijn grote commerciële partijen die zich het grootste deel van de koek proberen toe te eigenen aan het werk.

Dat vormt een enorm contrast met een vakgebied dat al duizenden jaren een prinicipiële norm voorop stelt, dat gereguleerd is, met beschermde titels die een degelijke opleiding vertegenwoordigen, met tuchtcolleges, met wettelijke restricties op hoe ontwikkelingen moeten worden uitgewerkt voor ze algemeen toegepast mogen worden.

Dat ook daar machtige commerciële partijen actief zijn, denk aan de farmaceutische industrie, en ook daar een tendens gaande is om alles maar ondergeschikt te maken aan marktwerking, neemt niet weg dat dat alles toch plaatsvindt in een dynamiek die op een heel andere manier in de samenleving is ingebed dan bij ICT. En dat heeft invloed op hoe het gezien wordt en wat voor status en respect mensen opbouwen die er professioneel in werkzaam zijn. Die 2400 jaar sinds Hippocrates haal je qua reputatie-opbouw niet zomaar even in, dat gaan wij niet meer meemaken.
28-02-2020, 09:38 door Anoniem
Ik herken je verhalen wel. Maar zit je niet gewoon bij het verkeerde bedrijf te werken of verkoop je jezelf niet goed? Bij de meer bekende security bedrijven in Nederland is het aanzien best hoog. En ik hoor genoeg slechte ervaringen van dokters die inderdaad zoals je zei, er maar een potje van maken en gewoon zitten te zoeken in een wiki waar iemand mogelijk last van heeft.
28-02-2020, 12:38 door Anoniem
Het security beroep mag eens dringend tot [beschermd] beroep verklaard worden. Met een openbaar register. Met een eed. Met een publieke verantwoordelijkheid.

Men mag zichzelf ook niet zomaar advocaat, notaris of register accountant noemen, maar dat die drie beschermde beroepsgroepen allen het Italiaanse woord consigliere kennen, voor zij in die kringen die het niet zo nauw met de wet- en regelgeving en de ethiek nemen, geeft aan dat een tableau, inschrijving of register ook geen absolute garantie geeft.

We zijn een land waar onze Leidse universiteit een van de oudste ter wereld is. Om van kwakzalverij tot medische wetenschap te komen. Een voorbeeld voor de wereld. Waarom kunnen we dat niet met ons specifiek beroep?

Ik vermoed omdat men het in de computerwetenschap en de ICT industrie het voorlopig nog lang niet eens kan worden, over wat nu de meest zindelijke programmeertaal, het veiligste besturingssysteem en de beste protocollen en bewezen werkwijzen zijn -- gegeven de complexiteit van de techniek waarmee men werkt. Men roeit met de riemen die men heeft.
28-02-2020, 13:14 door Anoniem
Massapsycholoog Hans van de Sande ziet een patroon:

"De media maken ons eerst bang, daarna gaan wij op zoek naar informatie. Vervolgens spreken alle experts elkaar tegen, waardoor we nog meer willen lezen en de onrust groeit ondertussen. Dat media op dit soort virus-uitbraken duiken, begrijp ik wel. Het is een vorm van klantenbinding."

Experts over massahysterie: 'We zijn nog nooit zo veilig, maar ook nog nooit zo bang geweest'

https://www.ad.nl/binnenland/experts-over-massahysterie-we-zijn-nog-nooit-zo-veilig-maar-ook-nog-nooit-zo-bang-geweest~a89109fe/
28-02-2020, 13:55 door Anoniem
Omdat de uitkomsten uit de medische wetenschap herleidbaar zijn en maar tot 1 verklaring leiden ( ongeacht de gebruikte methode ).

Binnen de IT is er niet 1 enkele toepassing voor 1 applicatie.
Elke methode leidt tot een andere oplossing welke niet herleidbaar is naar die methode.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.