image

PI: Facebook verstrekt gebruikers geen volledig dataoverzicht

maandag 2 maart 2020, 16:39 door Redactie, 9 reacties

Facebook biedt gebruikers een tool waarmee ze kunnen downloaden en zien wat de sociale netwerksite over hen weet, maar deze oplossing is niet volledig, zo stelt Privacy International. De privacyorganisatie baseert zich op eigen onderzoek. Via de optie "Je gegevens downloaden" kunnen Facebookgebruikers onder andere zien welke adverteerders zich met welke advertenties op hen hebben gericht en onder welke omstandigheden.

"We ontdekten dat de aangeboden informatie onnauwkeurig is. Anders gezegd, deze tool is niet wat Facebook beweert. De lijst met adverteerders is onvolledig en verandert in de loop der tijd", aldus Cody Doherty van Privacy International. Daarnaast is de wel verstrekte informatie zeer beperkt. Er staat alleen een naam van de adverteerder, maar geen contactgegevens. Daardoor kunnen gebruikers volgens Privacy International niet hun rechten uitoefenen.

Adverteerders kunnen met persoonlijke data van internetgebruikers hen op Facebook benaderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een e-mailadres, telefoonnummer of Facebook-ID. De adverteerder uploadt deze informatie zodat hij de Facebookgebruiker gerichte advertentie kan tonen. Facebook moet aan gebruikers laten weten hoe ze door adverteerders worden benaderd. Zo kunnen gebruikers zien of de adverteerder in kwestie wel een juridische basis heeft voor het verwerken van deze gegevens.

De Facebooktool is echter ondoorzichtig voor gebruikers, aldus Privacy International. Die kunnen zo niet goed zien en controleren hoe hun gegevens worden gebruikt op het platform. Zo kunnen gebruikers niet achterhalen welke bedrijven informatie over hen naar Facebook hebben geüpload om gerichte advertenties te tonen. "Het gebrek aan informatie en de moeilijkheden bij het uitoefenen van rechten versterkt een ondoorzichtige omgeving waar mensen niet weten hoe hun data wordt verzameld, gedeeld en gebruikt om te profileren en hen met gerichte advertenties te bestoken", stelt Doherty.

Volgens Privacy International moet Facebook ervoor zorgen dat de tools die het gebruikers aanbiedt nauwkeurig en effectief zijn en is de huidige situatie onacceptabel.

Reacties (9)
02-03-2020, 17:31 door Anoniem
Reactie van FB: "Oh foutje, sorry" en hoppa, weer doorgaan tot het volgende incident.
Die Zuckerberg moeten ze achter slot en grendel zetten en een voorbeeld stellen.
02-03-2020, 21:11 door Anoniem
Ze (en de andere "webgiganten", allemaal in essentie advertentiebedrijven) gaan zo vaak en zo opzichtig op de bek wat betreft privacy dat het heel lastig is nog vol te houden dat dat echt allemaal "foutjes" en "vergissingen" zijn geweest. Ze doen het doelbewust, en zullen het blijven doen. Liegen is een integraal onderdeel van het surveillancekapitalisme.
03-03-2020, 09:06 door Anoniem
Je verwacht het niet he....oh nee wacht....
03-03-2020, 09:20 door Anoniem
En men loopt achter de feiten aan en doet er helemaal niets mee.
Kunt u het nog volgen?
J.O.
03-03-2020, 11:14 door Anoniem
We hebben hier ook al de situatie, zoals in USA, waar men met droge ogen beweert: "Privacy is a thing of the past.
Come to live with it, it no longer exists".

Daarom zou men niet met het Internet moeten delen, wat men niet met anderen wenst te delen. No way!

Maar de meeste eindgebruikers weten niet wat er onderhuids via hun clientje (browser) zoal met allerlei servers kan worden gedeeld. Kijk eens voor een website op https://webcookies.org/url/omni of via extensies als Web Sniffer en Network Sniffer of gewoon via de developer console op een specifieke pagina met Ctrl+Shift+I.

In ieder geval is het zinvol een goede adblocker en scriptblocker combinatie te gebruiken, zoals uBlock Origin & uMatrix en net dat open te zetten wat voldoende functionaliteit voor een website bezoek oplevert en nieuwe locaties altijd eerst even te via 3rd party cold reconnaissance te verkennen aleer ze in de browser te openen. Een gewaarschuwd eindgebruiker telt immers voor twee.

Zich illusies maken dat statelijke actoren hand in voet opererend met Big Surveillance & Big Data Tech u iets minder gaan belagen is kortzichtig en dom. Niemand zal u beschermen, u bent alleen maar op uzelf aangewezen en lieden, die onbevooroordeeld u juiste adviezen kunnen geven, maar weet dat ze dat niet in dank zal worden afgenomen en als ze te veel uit de school klappen op een of andere zwarte lijst komen te staan. Ik met mijn leeftijd kan echter rustig een dikke vinger opsteken naar het datagraaiend monopolistisch cabal, want dat is het in wezen. Ze kennen zelfs geen enkel zelfregulerend vermogen in hun alles overheersend globalistische gegraai. Nog erger beschouw ik het met hen collaborerend voetvolk en de door hen in afhankelijkheid gehouden decision makers. Slappe hap feitelijk.

Jodocus Oyevaer
03-03-2020, 13:03 door Anoniem
Zelfs browser-makers, zoals die van Brave, gaan mee in het tot bepaalde hoogte whitelisten van facebook in de browser.
Lees: https://nakedsecurity.sophos.com/2019/02/12/privacy-browser-braves-user-concern-over-facebook-whitelist/

"There’s a balance between breaking the web and being as strict as possible. Saying we fully allow Facebook tracking isn’t right, but we admittedly need more strict-mode like settings for privacy conscious users.",
schrijft de staf van Brave bij monde van CTO Brian Bondy. Hieronder de whitelisting code:

const whitelistHosts = ['connect.facebook.net', 'connect.facebook.com', 'staticxx.facebook.com', 'www.facebook.com', 'scontent.xx.fbcdn.net', 'pbs.twimg.com', 'scontent-sjc2-1.xx.fbcdn.net', 'platform.twitter.com', 'syndication.twitter.com', 'cdn.syndication.twimg.com']

De code werd voorafgegaan door:

// Temporary whitelist until we find a better solution

Die betere oplossing komt er dus voorlopig geenszins. Zijn we dus lekker mee als eindgebruikers.
Alles buigt voorover voor Google en facebook en de verdere dwingelandij van het Grote Imperium van over de oceaan.

luntrus
03-03-2020, 14:55 door Anoniem
Haha, ik vroeg me al af waar de rest van mijn data was toen ik de zip file voor het eerst opende :')
03-03-2020, 15:12 door Anoniem
Burgers moeten van hun face-book verslaving af,
maar omdat roddelen en sociaal met elkaar communiceren via facebook zo "menselijk" schijnt te zijn,
is het uiterst moeilijk voor veel mensen om met facebook te stoppen
en deze zwakke plek dat weet facebook heel goed.

Klaas
03-03-2020, 17:53 door Anoniem
Als met waar ook ter wereld iets fout doet word degene uitgelevert aan de U.S.A.
Als een amerikaan wat fout doet willen ze hem niet uitleveren.
Hier klopt iets niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.