image

Minister: opt-in verplicht voor het delen van voertuigdata

dinsdag 24 maart 2020, 15:31 door Redactie, 6 reacties

Bestuurders moeten nadrukkelijk toestemming aan autofabrikanten geven voordat die hun voertuigdata mogen gebruiken, zo heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur laten weten. De minister reageerde op Kamervragen of de autosector wel aan de privacywetgeving voldoet.

Steeds meer voertuigen zijn met internet verbonden en verwerken vaak allerlei persoonsgegevens zonder dat eigenaren hier erg in hebben. D66-Kamerleden Schonis en Verhoeven vroegen de minister om opheldering. "Deelt u de mening dat data enkel gedeeld mogen worden na nadrukkelijke toestemming van de gebruiker en niet zoals bij Tesla, middels een afmelding achteraf?", aldus één van de vragen van de Kamerleden.

Van Nieuwenhuizen stelt dat gegevens alleen mogen worden verwerkt als er aan de voorwaarden van de AVG wordt voldaan. "Uitdrukkelijke toestemming vooraf is er daar een van. Dit gaat dus om zogeheten opt in, niet opt-out, zoals in het hierboven beschreven voorbeeld", merkt ze op. De minister voegt toe dat het aan fabrikanten en dealers zelf is om te bedenken hoe die toestemming concreet geregeld wordt.

Wat betreft het verwerken van gegevens is het volgens Van Nieuwenhuizen bekend dat niet alleen Tesla, maar ook andere fabrikanten dit doen, maar dat dit wellicht nog niet voor iedere eigenaar duidelijk is dat dit gebeurt. "Fabrikanten hebben dus mogelijk, voordat er überhaupt sprake kan zijn van het geven van toestemming op een wijze zoals vereist in de AVG, nog werk te verzetten ten aanzien van het geven van transparantie", aldus de minister. "Eigenaren en bestuurders moeten bijvoorbeeld in ieder geval een geïnformeerde keuze kunnen maken, en ook dient deze keuze vrij te zijn."

De minister vindt dat de zorgplicht om autobestuurders goed te informeren over het delen van voertuigdata bij de autofabrikanten en dealers ligt. Zij moeten ervoor zorgen dat de informatie hierover beschikbaar en begrijpelijk is. Tevens heeft de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland gevestigde autofabrikanten gevraagd om informatie over onder meer de soorten gegevens die de fabrikant verwerkt, de doeleinden van die verwerkingen en de bewaartermijnen van die gegevens te verstrekken.

Reacties (6)
24-03-2020, 16:14 door Anoniem
Dit laat maar weer eens zien dat het omgekeerde van de vuistregel 'if you are not paying for it, you are the product' geen stand houd. Zelf als je een smak geldt neer legt, is dat in auto land blijkbaar geen garantie dat men zich aan de privacywet houdt of niet aan data graaien doet.
24-03-2020, 16:32 door Anoniem
U krijgt geen garantie, tenzij we kunnen nakijken dat U niks raar met de auto heeft gedaan. Mogen we bij deze gegevens?
[ ] Ja, natuurlijk
[ ] Nee

Of ben ik nou weer de enige die dit aan ziet komen?
Ohja, het is natuurlijk een zwaar wegend belang. Dus het mag.
24-03-2020, 17:13 door Anoniem
Nu met extra accessoire: privacy vriendelijk = 5000 extra!

En de overheid is al zeker 2 jaar te laat. Dit loopt al zeker vanaf 2018 voor veel merken. En Tesla al vanaf dag 1!

TheYOSH
24-03-2020, 17:33 door Anoniem
Die toestemming moet je toch geven als je de auto koopt? Dat is gewoon een van die formuliertjes die je tekent.
Volgens mij is dit al jaren gebruikelijk. (niet bij mijn auto want die is al 15 jaar oud)
24-03-2020, 18:09 door Reinder
Door Anoniem: U krijgt geen garantie, tenzij we kunnen nakijken dat U niks raar met de auto heeft gedaan. Mogen we bij deze gegevens?
[ ] Ja, natuurlijk
[ ] Nee

Of ben ik nou weer de enige die dit aan ziet komen?
Ohja, het is natuurlijk een zwaar wegend belang. Dus het mag.

Een zekere mate van garantie is bij wet geregeld, die kan niet zomaar worden geweigerd, ook niet als je bij een dergelijke keuze "nee" zegt. Ik vermoed dat ze gaan proberen die toestemming te krijgen door het te koppelen aan het updaten van de navigatie-software of zoiets.
24-03-2020, 19:44 door Anoniem
schandalig is het deze data drain
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.