image

PvdD wil opheldering over openstellen 8 miljoen medische dossiers via 'corona opt-in'

zaterdag 11 april 2020, 10:25 door Redactie, 26 reacties

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil opheldering van minister Van Rijn voor Medische Zorg over het openstellen van de medische dossiers van ruim 8 miljoen Nederlanders via het zogeheten 'corona opt-in'. Deze groep Nederlanders had nog geen keuze gemaakt of ze hun medisch dossier via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor zorgverleners toegankelijk willen maken.

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid duurt de triage van deze groep langer dan noodzakelijk omdat niet alle informatie op tijd beschikbaar is om de juiste zorg te leveren. Om de dossiers van deze groep toch te kunnen raadplegen is het 'corona opt-in' bedacht. Daardoor zijn de medische dossiers van de ruim 8 miljoen Nederlanders nu wel via het LSP toegankelijk.

Aanleiding voor PvdD-Kamerlid Van Esch om vragen aan minister Van Rijn te stellen. "Klopt het dat met het in fysieke zin openstellen van deze medische dossiers in theorie elke zorgverlener in Nederland met een Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI)-pas, dus niet alleen zorgverleners met een behandelrelatie, nu in deze acht miljoen dossiers kan kijken? Acht u dat wenselijk?", zo vraagt het Kamerlid.

Van Rijn moet tevens laten weten hoe de corona opt-in te rijmen valt met de wet, waarin staat vermeld dat voor elektronische gegevensuitwisseling uitdrukkelijk toestemming moet zijn gegeven. Ook heeft Van Esch vragen over de naam van de maatregel. "Waarom noemt u deze ingreep een 'corona-opt-in' aangezien een opt-in systeem er vanuit gaat dat men een actie moet ondernemen om mee te doen en hier het tegenovergestelde (dus opt-out) het geval is? Acht u een opt-out systeem passend voor de omgang met medische gegevens?"

De minister moet verder duidelijk maken of er wordt gekeken naar het invoeren van end-to-end encryptie voor het uitwisselen van medische gegevens, waarom de huidige praktijk, waarbij men bij de huisarts aangeeft of er toestemming is voor het uitwisselen van gegevens, niet langer werkbaar was en hoeveel mensen hun huisarts nu zullen bellen om de veronderstelde goedkeuring in te trekken.

Van Esch wil ook duidelijkheid over het beheer van het Landelijk Schakelpunt, dat door een Amerikaans bedrijf zou worden uitgevoerd. "Klopt het dat het Landelijk Schakelpunt in beheer is bij een Amerikaans bedrijf dat onder de Amerikaanse wet verplicht kan worden medische gegevens in haar beheer (zoals de Nederlandse) over te dragen aan (of door te geleiden naar) de Amerikaanse autoriteiten en dat het bedrijf verplicht is daarover te zwijgen? Acht u dat wenselijk?"

Afsluitend vraagt het PvdD-Kamerlid of de veronderstelde toestemming via het corona opt-in na de coronacrisis blijft staan en wanneer dit niet het geval is, hoe de minister dit kan garanderen en of de minister de garantie kan geven dat alle crisismaatregelen die ingrijpen op het recht op privacy, na de crisis worden teruggedraaid. Van Rijn heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Gisteren waarschuwden het Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First, het Humanistisch Verbond en Stichting KDVP dat door het corona opt-in het medisch beroepsgeheim wordt omzeild.

Reacties (26)
11-04-2020, 10:45 door Anoniem
Ik ging voor de grap eens kijken wie er allemaal bij mijn gegevens kan komen en dat was ff schrikken. Ik heb nooit toestemming gegeven en als me dat al werd gevraagd zeg ik standaard nee, maar ik zag toch diverse zorgaanbieders die in mijn medische dossier hadden gezeten zonder mijn toestemming. Daar ga ik wel een zaak van maken want dat ik pik dat niet. Ik heb alle ' toestemmingen' , die ik dus niet heb gegeven, laten intrekken, althans dat duurt ten minsten 10 dagen. Vreemd dat zorginstellingen dat met een paar muisklikken zomaar in mijn dossier kunnen maar als je als burger dat wil intrekken dat het dan maar liefst 10 dagen duurt.
Checken dus op volgjezorg.nl.
11-04-2020, 10:47 door Anoniem
De overheid blijft nou eenmaal de onbetrouwbaarste instantie in het land.
Van heel veel andere organisaties weet je gewoon dat ze de boel naaien. Die doen er ook niet moeilijk over. Maar de overheid... elke keer weer!
11-04-2020, 11:16 door Anoniem
Ik heb geen toestemming gegeven voor het delen van mijn gegevens via het LSP, maar zowel mijn huisarts als mijn apotheek hebben me daar ook nooit naar gevraagd. Op volgjezorg.nl kan ik zien dat een specialist die ik een poosje geleden heb bezocht een poging heeft gedaan om medicatiegegevens op te vragen, die keurig mislukt is omdat ik geen toestemming heb gegeven.

Dat ik nog geen keuze kenbaar heb gemaakt (omdat me er nooit naar gevraagd is) wil niet zeggen dat ik geen keuze heb gemaakt. Ik heb tot nu toe geen enkele aanleiding gehad om mijn keuze toch kenbaar te maken om de simpele reden dat mijn keuze de default-keuze is volgens de AVG: je hoeft toestemming helemaal niet te weigeren, je moet hem expliciet geven. Ik zal de enige niet zijn. Dat maakt dat de keuze voor een corona-opt-in voor mensen die nog geen keuze hebben gemaakt op drijfzand is gebaseerd. Je weet helemaal niet of de mensen die geen keuze kenbaar gemaakt hebben hem wel of niet hebben gemaakt.

Ik overweeg trouwens wel degelijk of een crisis als deze geen reden is om een tijdelijke uitzondering te maken. Op volgjezorg.nl zie ik vooralsnog geen mogelijkheid om een corona opt-in of -out op te geven. Nogal wiedes, want een beleidskeuze vertaalt zich niet automagisch in een kant en klare implementatie die meteen operationeel is. De vraag of het systeem zich überhaupt wel leent voor een dergelijk onderscheid is terecht.
11-04-2020, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid blijft nou eenmaal de onbetrouwbaarste instantie in het land.
Van heel veel andere organisaties weet je gewoon dat ze de boel naaien. Die doen er ook niet moeilijk over. Maar de overheid... elke keer weer!

... diezelfde overheid staat voor je klaar om je gezondheid te fiksen zodra dit nodig is. Mogen zij dan iets over je weten?
11-04-2020, 12:20 door Anoniem
Dat juist de Partij voor de Dieren voor de mensen opkomt ;)
11-04-2020, 12:34 door karma4 - Bijgewerkt: 11-04-2020, 13:19
Door Anoniem: Ik heb geen toestemming gegeven voor het delen van mijn gegevens via het LSP, maar zowel mijn huisarts als mijn apotheek hebben me daar ook nooit naar gevraagd. Op volgjezorg.nl kan ik zien dat een specialist die ik een poosje geleden heb bezocht een poging heeft gedaan om medicatiegegevens op te vragen, die keurig mislukt is omdat ik geen toestemming heb gegeven. …
Mag je blij zijn dat je nog leeft en niet per ongeluk het allergisch medicijn gekregen hebt.

Stel dat het varkenspest geweest zou zijn bij deze dieren (varkens) dan zouden die preventief geruimd worden.
Bepaalde politieke partijen zouden dat ook graag met mensen doen, ben ik zeer op tegen.

Door Anoniem: De overheid blijft nou eenmaal de onbetrouwbaarste instantie in het land. ...
Bron? Als je persé een 5e colonne wil vormen, Spanje heeft daar de ervaringen mee.
11-04-2020, 13:10 door Anoniem
Wie niets van de geschiedenis leert, is gedoemd die steeds weer te herhalen in oneindige gelijkluidende varianten.

Wie hebben er allemaal niet gelezen over de Antonius plaag van het jaar 165-180.
Een pandemie, die plaats vond onder keizer Claudius II Gothicus.
Deze pandemie, van wat waarschijnlijk Shigella dysenteriae was, doodde 5 miljoen mensen.

Heb je het niet zelf gelezen op het lyceum, vraag het dan maar aan de heer Baudet
of dit niet een van de grootste plagen in de klassieke geschiedenis is geweest.

Jodocus Oyevaer
11-04-2020, 13:48 door Anoniem
Door karma4: Mag je blij zijn dat je nog leeft en niet per ongeluk het allergisch medicijn [sic] gekregen hebt.
Ik was niet buiten westen of zo, ik kon prima aangeven dat ik geen medicatie gebruikte (tot die specialist me iets voorschreef) en ik kon ook de vragen over allergieën en andere zaken die van belang waren voor dat medicijn gewoon beantwoorden. Ik zag achteraf dat de specialist het voorafgaand aan de afspraak had proberen op te vragen.

Er is nu één medicijn dat ik voor een chronische aandoening gebruik, en ik heb heel simpel een deel van het doosje van de eerste verpakking met de sticker van de apotheek erop in mijn portemonnee gestopt, niet geheel toevallig in hetzelfde vakje waar mijn zorgpas zit.

Met al die automatisering zou je bijna vergeten dat sommige dingen ook op een simpele manier te regelen zijn.

Het is niet feilloos, maar dat is het LSP evenmin. Als iemands identiteit niet kan worden vastgesteld kunnen ze ook geen gegevens opvragen. Als het opvragen van gegevens afhankelijk is van een pasje waar een BSN op staat dan is er met dezelfde betrouwbaarheid een pasje denkbaar waar de (beperkte) set gegevens opstaat die bij spoedhulp nuttig is.

Als er geen spoed bij is maar je gewoon een afspraak maakt met een specialist dan is er ook tijd om het op andere manieren te regelen. Dan kan er een verzoek bij de huisarts of apotheek worden uitgezet die kan besluiten de voor die specialist relevante gegevens door te geven. Ik vind het uitstekend als dat met automatisering wordt gestroomlijnd, maar daarvoor is het volstrekt overbodig dat meteen tienduizend zorgverleners in staat zijn de gegevens op te vragen met alleen controle achteraf die je kennelijk nog zelf moet uitvoeren ook.
11-04-2020, 15:35 door Anoniem
Door Anoniem: Dat juist de Partij voor de Dieren voor de mensen opkomt ;)
Inderdaad....wist niet dat wij ook dieren waren.
11-04-2020, 15:42 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 11-04-2020, 15:44
Door Anoniem: Vreemd dat zorginstellingen dat met een paar muisklikken zomaar in mijn dossier kunnen maar als je als burger dat wil intrekken dat het dan maar liefst 10 dagen duurt.
Dat zou wel eens veel langer kunnen duren, zoals blijkt uit de brief die je binnen 10 werkdagen krijgt; mijn exemplaar kun je zien in https://www.security.nl/posting/651748/Privacyorganisaties%3A+medisch+beroepsgeheim+wordt+met+'corona+opt-in'+omzeild#posting651759

Door Anoniem: Checken dus op volgjezorg.nl.
Ga meteen naar https://persoonlijk.volgjezorg.nl/ (door https kan niemand je verbinding kapen voordat jouw browser geredirect wordt naar de https-toegang tot de site). En check, voor je inlogt, of het certificaat een PKI-overheid-certificaat is, uitgegeven door KPN. En check ook het certificaat van de DigiD site voordat je daarop inlogt.

Door Anoniem: ... diezelfde overheid staat voor je klaar om je gezondheid te fiksen zodra dit nodig is. Mogen zij dan iets over je weten?
Als ik 100% zeker zou weten dat niemand misbruik kan en zal maken van vertrouwelijke informatie over mij, zou ik daar niet zo moeilijk over doen. Als security-onderzoeker weet ik echter hoe slecht de meeste systemen beveiligd zijn, en hoe slordig veel te veel mensen omspringen met vertrouwelijke informatie van anderen.

Zelfs als ik op notabene deze site, security.nl, ervoor waarschuw dat backup-ups niet helpen als ransomwaremakers eerst vertrouwelijke gegevens naar hun eigen systemen kopiëren voordat ze die gegevens op jouw systemen versleutelen, blijft iedereen drammen dat het hebben van onverwoestbare back-ups toch echt het allerbelangrijkste is. Zolang de ene na de andere database met vertrouwelijke gegevens op internet wordt gedumpt, zorg ik dat de kans dat mijn gegevens daartussen zitten, zo klein mogelijk is (en als dat gebeurt, de impact voor mij minimaal is).
11-04-2020, 15:54 door spatieman
LOL.
Wil je niet dat jouw gegevens worden gedeeld?

Dan kun je dit bij je huisarts melden of online aangeven op volgjezorg.nl. Je hebt daar DigiD met SMS-functie of de DigiD-app voor nodig.
en die opent weer een browser sessie, laat maar lekker zijn
Maarrrrrrr.
Hoe zit het met de mensen die onder bewindvoering staan? ,die kunnen niet zomaar effe wat aan en uit zetten.
11-04-2020, 17:01 door karma4
Door Anoniem: …. Het is niet feilloos, maar dat is het LSP evenmin. Als iemands identiteit niet kan worden vastgesteld kunnen ze ook geen gegevens opvragen. Als het opvragen van gegevens afhankelijk is van een pasje waar een BSN op staat dan is er met dezelfde betrouwbaarheid een pasje denkbaar waar de (beperkte) set gegevens opstaat die bij spoedhulp nuttig is. ….
Ik heb intussen wat trajecten mogen meemaken en volgen. Iets complexer dan een eenvoudig iets met een enkele medicijn.
Allergie medicijnbijwerking specialist voor het ene en dan naar de ander laboratoriumonderzoek ander ziekenhuis waarnemer.
Nu mag het LSP dan technisch niet perfect zijn, je bent blij als het dan wel aardig werkt en niet pakken papier CD's fysieke foto's meekrijgt omdat anders er geen afstemming is.

Kijk je een beetje mee naar hoe het allemaal werkt dan reizen de haren te berge aan de omslachtigheid van de systemen. Geen medicatie doorkrijgen voor de apotheek al is dat ingevoerd is echt fout. De mensen die de zorg en aandacht echt nodig hebben daar komen de vragen niet zo over. Er wordt ook geadviseerd iemand daarvoor mee te nemen.

Vandaar: Degenen die de zorg niet nodig hebben lijken me de grootste mond te hebben dat privacy belangrijker is dan goede zorg. Kijk in de praktijk en de prioriteit wordt echt anders.
11-04-2020, 17:09 door Anoniem
Voor de PvdD is overigens blij dat het dierenregistratiesysteem wel een opt-in regeling kent ;-)
11-04-2020, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De overheid blijft nou eenmaal de onbetrouwbaarste instantie in het land.
Van heel veel andere organisaties weet je gewoon dat ze de boel naaien. Die doen er ook niet moeilijk over. Maar de overheid... elke keer weer!

... diezelfde overheid staat voor je klaar om je gezondheid te fiksen zodra dit nodig is. Mogen zij dan iets over je weten?

"De overheid"? Wie van de overheid staat klaar wanneer ik naar de huisarts ga? Of naar de spoedeisende hulp? Dat zijn nog altijd doctoren en verpleegsters, en dat zijn geen ambtenaren.
11-04-2020, 19:45 door karma4
Door Anoniem: "De overheid"? Wie van de overheid staat klaar wanneer ik naar de huisarts ga? Of naar de spoedeisende hulp? Dat zijn nog altijd doctoren en verpleegsters, en dat zijn geen ambtenaren.
Gezondheidszorg is nog steeds de overheidstaak. Alles wat je noemt is via overheidsstudies,. overheidstoezicht opgebouwd.
Zelfs de kosten zijn nog steeds voor het grootste deel uit het overheidsbudget.

Zou je dat als een vrije markt zien, ga maar onderhandelen over de behandeling en kosten.
Je zult verbaasd zijn wat dat tot gevolg heef.t
11-04-2020, 20:45 door Anoniem
Mensen, SOS polsbandjes of halskettingen. Meertalig zodat ze je ook begrijpen in het buitenland. Geen LSP nodig. Bestaat al heel lang. In tegenstelling tot wat sommige kennelijk denken, ook in vroegere tijden (zelfs voor het pieper/semafoon tijdperk) kon men belangrijke informatie doorgeven, ook al was de persoon in kwestie niet bij bewustzijn.
Ja, echt waar, ook zonder cloud, nationale databanken, iedereen mobiel, google, facebook, microsoft, apple, en al die anderen, heeft het overgrote deel het op wonderbaarlijke wijze overleeft.
12-04-2020, 05:59 door Anoniem
Ik heb geen toestemming gegeven. Als van Rijn deze respectloze PvdA hond van mening is dat hij dat kan toepassen dan moet ook rekening houden met feit dat daar consequenties aan gesteld gaan worden.
12-04-2020, 07:21 door Anoniem
Door karma4: Ik heb intussen wat trajecten mogen meemaken en volgen. Iets complexer dan een eenvoudig iets met een enkele medicijn.
Allergie medicijnbijwerking specialist voor het ene en dan naar de ander laboratoriumonderzoek ander ziekenhuis waarnemer.
Nu mag het LSP dan technisch niet perfect zijn, je bent blij als het dan wel aardig werkt en niet pakken papier CD's fysieke foto's meekrijgt omdat anders er geen afstemming is.
Maar ook voor jou geldt dat een systeem zou werken waarbij de gegevens die relevant zijn voor spoedhulp op een pasje staan dat je bij je hebt (dat kan een chipkaart zijn) en waarbij gegevens die tussen zorgverleners worden uitgewisseld voor geplande afspraken bewust worden gedeeld door de houder van het dossier, in plaats van het huidige systeem waar alle zorgverleners er op eigen initiatief bij kunnen. Het punt is dat dat reële risico's oplevert voor informatiebeveiliging van zeer privacygevoelige gegevens. Je hamert vaak genoeg op informatiebeveiliging. Telt dat nu opeens niet?

Kijk je een beetje mee naar hoe het allemaal werkt dan reizen de haren te berge aan de omslachtigheid van de systemen. Geen medicatie doorkrijgen voor de apotheek al is dat ingevoerd is echt fout. De mensen die de zorg en aandacht echt nodig hebben daar komen de vragen niet zo over. Er wordt ook geadviseerd iemand daarvoor mee te nemen.
Dat het ene systeem (of gebrek daaraan) gebreken heeft betekent niet dat een alternatief dat bepaalde gebreken niet heeft daarmee niet meer bekritiseerd mag worden op de gebreken die het wel heeft.

Vandaar: Degenen die de zorg niet nodig hebben lijken me de grootste mond te hebben dat privacy belangrijker is dan goede zorg.
Je hebt zelf ook een grote mond, en redeneert zelf ook maar vanuit één perspectief, terwijl een belangrijk punt is dat niet iedereen in dezelfde situatie zit en dus ook niet hetzelfde perspectief heeft. Laten we elkaars argumenten niet met niet-inhoudelijke tegenwerpingen als "grote mond" afserveren. Die mensen hebben niet alleen een grote mond, ze hebben argumenten.

Het gaat trouwens niet om mensen die geen zorg nodig hebben (iedereen kan opeens zorg nodig hebben) maar om mensen voor wie delen via LSP weinig of niets toevoegt. Voor die mensen is de keuze om geen LSP-toestemming te geven volkomen legitiem. Die hebben het volste recht om de voor hun geringe tot afwezige voordelen van het LSP af te wegen tegen de risico's die het voor privacy heeft.
Kijk in de praktijk en de prioriteit wordt echt anders.
Jouw praktijk is mijn praktijk niet, mijn praktijk is de jouwe niet. Wat voor jou grote risico's oplevert doet dat voor mij niet. Is er in jouw wereldbeeld geen ruimte voor individuele verschillen en keuzevrijheid? Breng ik jou op wat voor manier dan ook in gevaar door in mijn situatie geen LSP-toestemming te geven? Het is best mogelijk dat ik ooit in een situatie kom waarin ik een andere afweging maak dan nu, en ik ga echt niet tegen jou zeggen dat jij geen gebruik van LSP mag maken.

Maar dat gaat over een afweging tussen de mogelijkheden die nu in de praktijk beschikbaar zijn. Heel belangrijk, maar als niemand kijkt naar mogelijkheden die er ook zouden kunnen zijn dan weet je zeker dat die mogelijkheden er ook niet komen. Kritiek op de opzet van het LSP is belangrijk omdat een beter systeem dan het LSP er nooit zal komen als iedereen die er kritiek op heeft zijn bek houdt. Critici van het LSP streven geen systeem na dat jou in gevaar brengt, ze streven naar iets dat beter is dan het huidige systeem.


Ook op de "corona opt-in" is kritiek mogelijk. In een aantal plaatsen zijn speciale corona-huisartsenposten opgezet, zodat je makkelijk bij een andere dan je eigen huisarts kan belanden. Men doet de aanname dat mensen die geen keuze kenbaar hebben gemaakt het wél oké vinden dat hun dossier voor corona met een alternatieve huisarts gedeeld wordt en dat mensen die kenbaar hebben gemaakt dat ze niet via LSP willen laten delen daar géén uitzondering voor zouden willen maken. Maar die andere huisarts fungeert gewoon als vervanger van je eigen huisarts, en niemand die LSP-toestemming heeft geweigerd heeft daarmee aangegeven dat een vervanger van de eigen huisarts niet bij het dossier mag. En de enige manier voor iemand die LSP-toestemming expliciet heeft geweigerd iom de vervanger toegang te geven tot het dossier is in deze situatie om volledige LSP-toestemming te geven. Dat rammelt aan alle kanten.

Ik snap donders goed dat ze niet van de ene dag op de andere iets uit de grond kunnen stampen dat niet rammelt, maar dat is geen reden om het rammelen niet aan de kaak te stellen. Er zijn lessen te leren hier, dit levert eisen op waar een opvolger van het LSP aan moet voldoen.

Er zijn huisartsen die bewust niet deelnemen aan het LSP omdat ze de opzet ervan niet met het medisch beroepsgeheim kunnen verenigen. Een groep van die huisartsen heeft al jaren geleden het initiatief genomen een alternatief systeem te laten ontwikkelen dat wél aan de eisen voldoet die volgens hun aan een dergelijk systeem gesteld moeten worden, met name op het gebied van informatiebeveiling. Dit systeem, Whitebox, is al een jaar of twee operationeel bij verschillende huisartsen en huisartsenposten. Toegang tot dossiers door andere zorgverleners wordt daar geregeld met push-autorisaties in combinatie met rolgebaseerde filters, die het mogelijk maken om heel specifiek toegang te regelen. Dat systeem, dat ook ontworpen is om bijvoorbeeld waarnemers bij een huisartsenpost te autoriseren voor de "professionele samenvattingen" van de patiënten, zou vermoedelijk geen enkele moeite hebben met het ondersteunen van corona-huisartsenposten, zonder meteen veel meer toegang open te gooien.

Het kan echt wel beter. Veel kritiek op LSP is geen pleidooi om de voordelen van informatietechnologie voor zorg te blokkeren, maar een pleidooi zijn om het veel beter te doen dan wat in het LSP geïmplementeerd is.
12-04-2020, 10:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4: Ik heb intussen wat trajecten mogen meemaken en volgen. Iets complexer dan een eenvoudig iets met een enkele medicijn.
Allergie medicijnbijwerking specialist voor het ene en dan naar de ander laboratoriumonderzoek ander ziekenhuis waarnemer.
Nu mag het LSP dan technisch niet perfect zijn, je bent blij als het dan wel aardig werkt en niet pakken papier CD's fysieke foto's meekrijgt omdat anders er geen afstemming is.
Maar ook voor jou geldt dat een systeem zou werken waarbij de gegevens die relevant zijn voor spoedhulp op een pasje staan dat je bij je hebt (dat kan een chipkaart zijn) en waarbij gegevens die tussen zorgverleners worden uitgewisseld voor geplande afspraken bewust worden gedeeld door de houder van het dossier, in plaats van het huidige systeem waar alle zorgverleners er op eigen initiatief bij kunnen. Het punt is dat dat reële risico's oplevert voor informatiebeveiliging van zeer privacygevoelige gegevens. Je hamert vaak genoeg op informatiebeveiliging. Telt dat nu opeens niet?

Kijk je een beetje mee naar hoe het allemaal werkt dan reizen de haren te berge aan de omslachtigheid van de systemen. Geen medicatie doorkrijgen voor de apotheek al is dat ingevoerd is echt fout. De mensen die de zorg en aandacht echt nodig hebben daar komen de vragen niet zo over. Er wordt ook geadviseerd iemand daarvoor mee te nemen.
Dat het ene systeem (of gebrek daaraan) gebreken heeft betekent niet dat een alternatief dat bepaalde gebreken niet heeft daarmee niet meer bekritiseerd mag worden op de gebreken die het wel heeft.

Vandaar: Degenen die de zorg niet nodig hebben lijken me de grootste mond te hebben dat privacy belangrijker is dan goede zorg.
Je hebt zelf ook een grote mond, en redeneert zelf ook maar vanuit één perspectief, terwijl een belangrijk punt is dat niet iedereen in dezelfde situatie zit en dus ook niet hetzelfde perspectief heeft. Laten we elkaars argumenten niet met niet-inhoudelijke tegenwerpingen als "grote mond" afserveren. Die mensen hebben niet alleen een grote mond, ze hebben argumenten.

Het gaat trouwens niet om mensen die geen zorg nodig hebben (iedereen kan opeens zorg nodig hebben) maar om mensen voor wie delen via LSP weinig of niets toevoegt. Voor die mensen is de keuze om geen LSP-toestemming te geven volkomen legitiem. Die hebben het volste recht om de voor hun geringe tot afwezige voordelen van het LSP af te wegen tegen de risico's die het voor privacy heeft.
Kijk in de praktijk en de prioriteit wordt echt anders.
Jouw praktijk is mijn praktijk niet, mijn praktijk is de jouwe niet. Wat voor jou grote risico's oplevert doet dat voor mij niet. Is er in jouw wereldbeeld geen ruimte voor individuele verschillen en keuzevrijheid? Breng ik jou op wat voor manier dan ook in gevaar door in mijn situatie geen LSP-toestemming te geven? Het is best mogelijk dat ik ooit in een situatie kom waarin ik een andere afweging maak dan nu, en ik ga echt niet tegen jou zeggen dat jij geen gebruik van LSP mag maken.

Maar dat gaat over een afweging tussen de mogelijkheden die nu in de praktijk beschikbaar zijn. Heel belangrijk, maar als niemand kijkt naar mogelijkheden die er ook zouden kunnen zijn dan weet je zeker dat die mogelijkheden er ook niet komen. Kritiek op de opzet van het LSP is belangrijk omdat een beter systeem dan het LSP er nooit zal komen als iedereen die er kritiek op heeft zijn bek houdt. Critici van het LSP streven geen systeem na dat jou in gevaar brengt, ze streven naar iets dat beter is dan het huidige systeem.


Ook op de "corona opt-in" is kritiek mogelijk. In een aantal plaatsen zijn speciale corona-huisartsenposten opgezet, zodat je makkelijk bij een andere dan je eigen huisarts kan belanden. Men doet de aanname dat mensen die geen keuze kenbaar hebben gemaakt het wél oké vinden dat hun dossier voor corona met een alternatieve huisarts gedeeld wordt en dat mensen die kenbaar hebben gemaakt dat ze niet via LSP willen laten delen daar géén uitzondering voor zouden willen maken. Maar die andere huisarts fungeert gewoon als vervanger van je eigen huisarts, en niemand die LSP-toestemming heeft geweigerd heeft daarmee aangegeven dat een vervanger van de eigen huisarts niet bij het dossier mag. En de enige manier voor iemand die LSP-toestemming expliciet heeft geweigerd iom de vervanger toegang te geven tot het dossier is in deze situatie om volledige LSP-toestemming te geven. Dat rammelt aan alle kanten.

Ik snap donders goed dat ze niet van de ene dag op de andere iets uit de grond kunnen stampen dat niet rammelt, maar dat is geen reden om het rammelen niet aan de kaak te stellen. Er zijn lessen te leren hier, dit levert eisen op waar een opvolger van het LSP aan moet voldoen.

Er zijn huisartsen die bewust niet deelnemen aan het LSP omdat ze de opzet ervan niet met het medisch beroepsgeheim kunnen verenigen. Een groep van die huisartsen heeft al jaren geleden het initiatief genomen een alternatief systeem te laten ontwikkelen dat wél aan de eisen voldoet die volgens hun aan een dergelijk systeem gesteld moeten worden, met name op het gebied van informatiebeveiling. Dit systeem, Whitebox, is al een jaar of twee operationeel bij verschillende huisartsen en huisartsenposten. Toegang tot dossiers door andere zorgverleners wordt daar geregeld met push-autorisaties in combinatie met rolgebaseerde filters, die het mogelijk maken om heel specifiek toegang te regelen. Dat systeem, dat ook ontworpen is om bijvoorbeeld waarnemers bij een huisartsenpost te autoriseren voor de "professionele samenvattingen" van de patiënten, zou vermoedelijk geen enkele moeite hebben met het ondersteunen van corona-huisartsenposten, zonder meteen veel meer toegang open te gooien.

Het kan echt wel beter. Veel kritiek op LSP is geen pleidooi om de voordelen van informatietechnologie voor zorg te blokkeren, maar een pleidooi zijn om het veel beter te doen dan wat in het LSP geïmplementeerd is.

maar dat WIL karma allemaal niet snappen want die heeft andere motieven dan een inhoudelijke discussie voeren
12-04-2020, 13:47 door karma4
Door Anoniem: Maar ook voor jou geldt dat een systeem zou werken waarbij de gegevens die relevant zijn voor spoedhulp op een pasje staan dat je bij je hebt (dat kan een chipkaart zijn) en waarbij gegevens die tussen zorgverleners worden uitgewisseld voor geplande afspraken bewust worden gedeeld door de houder van het dossier, in plaats van het huidige systeem waar alle zorgverleners er op eigen initiatief bij kunnen. Het punt is dat dat reële risico's oplevert voor informatiebeveiliging van zeer privacygevoelige gegevens. Je hamert vaak genoeg op informatiebeveiliging. Telt dat nu opeens niet?
Je zou een systeem met opslag op pasjes kunnen verzinnen. Dat zal vaak goed gaan, maar wat als het kwijt vergeten is dan wel fysiek onmogelijk (bewusteloos erstig ongeluk). Moet je dan meteen alle zorg etc afsluiten?
Welke volgorde in Beschikbaarheid en Veiligheid. BIV (A van CIA) in de Nederlandse afkorting is dat beschikbaarheid.
Het niet zwart/witte past wel: https://www.noraonline.nl/wiki/Sandbox:Het_sprookje_van_de_ISO-norm
Je kunt beide opties voeren met een dagelijkse voorkeur (pasje) en een snel alternatief (LSP). Dan komt de vraag wat betrouwbaarder is en wat je tegen verloren media kan doen. Elk verloren opslagmedium is een datalek en zou aan het AP gemeld moeten gaan worden. Bedenk er staan ook gegevens van behandelaars op dat zijn ook personen.
Je hebt dan het equivalent gemaakt van verloren bankpasjes pishing aanvallen waar het AP nu weigert om iets mee te doen.


Dat het ene systeem (of gebrek daaraan) gebreken heeft betekent niet dat een alternatief dat bepaalde gebreken niet heeft daarmee niet meer bekritiseerd mag worden op de gebreken die het wel heeft.
Wat ik bedoel dat je recent nog van afdeling naar afdeling ging en zelf stukken moest meenemen. Het EPD heeft dat gesleep in ziekenhuizen intern overbodig gemaakt. Dan nog zie je dat ze moeten bellen om bij de gegevens te kunnen op het moment dat je als patiënt er tegenover zit. Dat is echt levensgevaarlijk als het niet goed gaat.

Je hebt zelf ook een grote mond, en redeneert zelf ook maar vanuit één perspectief, terwijl een belangrijk punt is dat niet iedereen in dezelfde situatie zit en dus ook niet hetzelfde perspectief heeft. Laten we elkaars argumenten niet met niet-inhoudelijke tegenwerpingen als "grote mond" afserveren. Die mensen hebben niet alleen een grote mond, ze hebben argumenten.
Natuurlijk zet ik een grote mond op, het tegengeluid vanuit ICT om een goede informatieveiligheid te krijgen ontbreekt.
Er zijn er veel te veel die met een kort project succesje met het eigen ego bezig zijn maar de grote lijn missen.

Het gaat trouwens niet om mensen die geen zorg nodig hebben (iedereen kan opeens zorg nodig hebben) maar om mensen voor wie delen via LSP weinig of niets toevoegt. ... Die hebben het volste recht om de voor hun geringe tot afwezige voordelen van het LSP af te wegen tegen de risico's die het voor privacy heeft.
De mensen die het nooit meegemaakt hebben kennen alleen van horen zeggen de privacy risico's maar vergeten volledig de gezondheidsvoordelen. Erger hun idee van de privacy risico's wordt leidend dictatoriaal aan alle onwetenden opgelegd ook al zouden die met een afweging voor de gezondheidsoptie kiezen.

Jouw praktijk is mijn praktijk niet, mijn praktijk is de jouwe niet. Wat voor jou grote risico's oplevert doet dat voor mij niet. Is er in jouw wereldbeeld geen ruimte voor individuele verschillen en keuzevrijheid? Breng ik jou op wat voor manier dan ook in gevaar door in mijn situatie geen LSP-toestemming te geven? Het is best mogelijk dat ik ooit in een situatie kom waarin ik een andere afweging maak dan nu, en ik ga echt niet tegen jou zeggen dat jij geen gebruik van LSP mag maken.
Zie hierboven ik wens geen dwang voor jouw keuze. Ik heb een probleem met een opgelegde keuze aan anderen.
Met de dwang dat dat een zorgverlener geen inkijk mag hebben bij mensen die geen keuze gemaakt hebben maak jij die keuze voor hun. Dat maken van die keuze is een inbreuk van privacy.

Critici van het LSP streven geen systeem na dat jou in gevaar brengt, ze streven naar iets dat beter is dan het huidige systeem.
Dat is een oordeel over de eigen achtergrond en ideaal. De praktijk zou wel eens een ander oordeel kunnen zijn door een buitenstaander of het leren uit de geschiedenis. De vrijheidsstrijder tot dictator was bijvoorbeeld Stalin.

..En de enige manier voor iemand die LSP-toestemming expliciet heeft geweigerd iom de vervanger toegang te Daarom had ik al eerder gemeld dat naar het zorgproces zelf als autorisatie gekeken moet worden. Niet naar de details van zorgverlener op naam dan wel een apparaat bij een behandeling. Dat detaillistische in technische details is wat een ICT als dienst een faal vertoond. Bij de zorg / medici is dat het zien van ICT als iets banaals wat niets mag kosten.geven tot het dossier is in deze situatie om volledige LSP-toestemming te geven. Dat rammelt aan alle kanten.

Het kan echt wel beter. Veel kritiek op LSP is geen pleidooi om de voordelen van informatietechnologie voor zorg te blokkeren, maar een pleidooi zijn om het veel beter te doen dan wat in het LSP geïmplementeerd is.
De huidige situatie is wel een van vol van verwijten dat elk geopperd iets fout is anders moet en aan de andere kant dat het wel ingekocht wordt zonder te weten wat dat dan is.

Ergo: Ik zie geen pleidooi om het beter te doen. Dan zouden er begrijpelijke voorstellen van meerdere kanten zijn met een overweging afweging van opties hoe je het binnen de organisatie en binnen het vak oppakt.
12-04-2020, 16:26 door Anoniem
Door karma4: Je zou een systeem met opslag op pasjes kunnen verzinnen. Dat zal vaak goed gaan, maar wat als het kwijt vergeten is dan wel fysiek onmogelijk (bewusteloos erstig ongeluk). Moet je dan meteen alle zorg etc afsluiten?
Dan kom je in dezelfde situatie als wanneer men via het LSP geen gegevens op kan vragen omdat geen BSN beschikbaar is om dat mee te doen. Sluit men dan alle zorg af of doet men wat men kan zonder die gegevens? Het laatste natuurlijk.

Wat ik bedoel dat je recent nog van afdeling naar afdeling ging en zelf stukken moest meenemen. Het EPD heeft dat gesleep in ziekenhuizen intern overbodig gemaakt. Dan nog zie je dat ze moeten bellen om bij de gegevens te kunnen op het moment dat je als patiënt er tegenover zit. Dat is echt levensgevaarlijk als het niet goed gaat.
Ziekenhuizen hebben allang informatiesystemen die vanuit meerdere afdelingen toegankelijk zijn. En het gaat uitdrukkelijk niet om het blokkeren van gegevensuitwisseling maar aan een opzet die aan hogere eisen voldoet dan het LSP.

Natuurlijk zet ik een grote mond op, het tegengeluid vanuit ICT om een goede informatieveiligheid te krijgen ontbreekt.
Er zijn er veel te veel die met een kort project succesje met het eigen ego bezig zijn maar de grote lijn missen.
Ik denk dat de mensen die het LSP verdedigen de grote lijn missen en geen goede informatieveiligheid nastreven.

De mensen die het nooit meegemaakt hebben kennen alleen van horen zeggen de privacy risico's maar vergeten volledig de gezondheidsvoordelen. Erger hun idee van de privacy risico's wordt leidend dictatoriaal aan alle onwetenden opgelegd ook al zouden die met een afweging voor de gezondheidsoptie kiezen.
Heeft het geen enkele zin om aan jou uit te leggen dat het standpunt van de mensen die je bekritiseert een ander standpunt is dan jij ervan maakt?

Zie hierboven ik wens geen dwang voor jouw keuze. Ik heb een probleem met een opgelegde keuze aan anderen.
Met de dwang dat dat een zorgverlener geen inkijk mag hebben bij mensen die geen keuze gemaakt hebben maak jij die keuze voor hun. Dat maken van die keuze is een inbreuk van privacy.
Niemand legt jou een keuze op.

Critici van het LSP streven geen systeem na dat jou in gevaar brengt, ze streven naar iets dat beter is dan het huidige systeem.
Dat is een oordeel over de eigen achtergrond en ideaal. De praktijk zou wel eens een ander oordeel kunnen zijn door een buitenstaander of het leren uit de geschiedenis. De vrijheidsstrijder tot dictator was bijvoorbeeld Stalin.
Heeft het geen enkele zin om aan jou uit te leggen dat het standpunt van de mensen die je bekritiseert een ander standpunt is dan jij ervan maakt?
12-04-2020, 21:33 door Anoniem
Goede communicatie in de zorg stellen tegenover privacy is een schijntegenstelling. Het LSP is onveilig en zo lek als een mandje. Daarom is het niet door de eerste kamer gekomen. Er zijn al oplossingen voor goede communicatie voorhanden waarin de beveiliging van de gegevens en de goede communicatie hiervan hand in hand gaan. Als je daar tegen bent heb je niks te zoeken op een website waarvan de naam security.nl is.
13-04-2020, 00:51 door Anoniem
Door spatieman: LOL.
Wil je niet dat jouw gegevens worden gedeeld?

Dan kun je dit bij je huisarts melden of online aangeven op volgjezorg.nl. Je hebt daar DigiD met SMS-functie of de DigiD-app voor nodig.
en die opent weer een browser sessie, laat maar lekker zijn
Maarrrrrrr.
Hoe zit het met de mensen die onder bewindvoering staan? ,die kunnen niet zomaar effe wat aan en uit zetten.
Lijkt mij nogal logisch. Je kunt je zaken niet zelf regelen als er een bewindvoerder is aangesteld. Daar is immers de bewindvoerder voor.
13-04-2020, 06:43 door Anoniem
Beste ik heb wek degelijk een keus gemaakt, deze keus dat zelfs van Rijn met zijn irritante smoelwerk vanaf moet blijven.
13-04-2020, 19:03 door karma4
Door Anoniem:
Dan kom je in dezelfde situatie als wanneer men via het LSP geen gegevens op kan vragen omdat geen BSN beschikbaar is om dat mee te doen. Sluit men dan alle zorg af of doet men wat men kan zonder die gegevens? Het laatste natuurlijk.
Je weet niet of die zorg gewenst is. Laten we het eenvoudig houden.
- geen toestemming tot bestaande medicatie -> geen zorg gewenst.
- wel toestemming tot beataande medicatie -> zorg gewenst
- geen gemaakte keuze er is waarschijnlijk niets bijzonders -> zorg gewenst houd zonodig rekening met bestaande medicatie.
Er zijn zo meer dan 2 keuzewaardes. Het vastzitten in een binair iets is wat de problemen veroorzaakt.


Ziekenhuizen hebben allang informatiesystemen die vanuit meerdere afdelingen toegankelijk zijn. En het gaat uitdrukkelijk niet om het blokkeren van gegevensuitwisseling maar aan een opzet die aan hogere eisen voldoet dan het LSP.
Zelfs in ziekwnhuizen intern gaat het niet perfect, ervaringsfeit. Uitwisseling tussen ziekenhuizen en huisarts huisartsenpost dat is nu net waar het lsp (schakelpunt) voor bedoeld is. Nee dat werkt en beperkt en het slaat geen inhoud op.
Probleem privacyactivisten zien overal gevaar voor privacy maar nergens de grotere gevaren van de levens van betrokkenen.
Je zou haast denken dat ze de zirg onmogelijk willen maken.


Ik denk dat de mensen die het LSP verdedigen de grote lijn missen en geen goede informatieveiligheid nastreven..
Ik verdedig het LSP niet. Ik heb het enkel over de noodzakelijke uitwisseling van informatie. Alleen dat geeft al discussie dat het niet mag want privacy.


Heeft het geen enkele zin om aan jou uit te leggen dat het standpunt van de mensen die je bekritiseert een ander standpunt is dan jij ervan maakt?
kom dan met iets inhuidelijks anders dan:
- het is mijn privacy en ik wil niet dat een zorgverlener iets van me weet
- mijn privacy is zo bangrijk dat de gezondheid van anderen daarvoor niets uitmaakt

Niemand legt jou een keuze op.
Zeker wel als jij de missing,/null, onbekend, niet mogelijk van anderen gaat invullen en veranderen in iets wat jouw uitkomt.

Heeft het geen enkele zin om aan jou uit te leggen dat het standpunt van de mensen die je bekritiseert een ander standpunt is dan jij ervan maakt?
Je kunt het proberen. Ik probeer ook anderen uit te leggen dat hun binaire wereld met zwart/wit ideeen wel eens wat andere kleuren zou kunnen hebben.
13-04-2020, 22:42 door Anoniem
Als LSP/LPD/whatever zo belangrijk is voor goede medische zorg , dan is toch het laatste wat je wilt expats/toeristen/diplomaten en dergelijke binnen je landgrenzen? Die mensen gaan dood, zwaar beschadigd worden, als je onze Nederlandse medici er op los laat zonder dat er iets in het LSP/LSD/whatever over hun staat. Althans, dat is de indruk die ik begin te krijgen van al die lobbyisten idioten. Alsof als je dat doet buitenlanders dood gaan, of zwaar beschadigd worden, als je niet in het LSP/LPD/whatever staat. Als dat werkelijk zo is dan subiet alle expats/toeristen/diplomaten en wie dan ook de toegang tot ons land weigeren, voor hun eigen veiligheid. En als je dat niet doet, dan klets je uit je nek.
Wel buitenlanders kunnen voorzien van noodzakelijke medische zorg, zonder LSP/LPD/whatever, maar Nederlanders niet?
Wat voor kul is dat?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.