image

EU-privacytoezichthouder: gebruik contact-tracing app moet vrijwillig zijn

woensdag 15 april 2020, 14:09 door Redactie, 8 reacties

Het gebruik van contact-tracing apps om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moet vrijwillig zijn en wanneer mensen de app niet installeren mag dit geen nadelige gevolgen voor hen hebben. Daarnaast moet de broncode openbaar zijn, zo stelt het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) in een reactie op de voorlopige richtlijnen van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van dergelijke apps.

De EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Europese Commissie werkt op dit moment aan het plan om apps in te zetten die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan en had de EDPB om advies gevraagd. De privacytoezichthouder merkt op dat er geen one-size-fits-all oplossing is, maar dat de apps in alle gevallen wel aan de Europese privacywetgeving moeten voldoen.

Zo moeten de apps op een controleerbare manier worden ontwikkeld, waarbij alle 'privacy by design' en 'privacy by default' mechanismes worden gedocumenteerd. Tevens moet de broncode openbaar zijn. In de reactie aan de Europese Commissie gaat de EDPB vooral in op de inzet van contact-tracing apps, waarmee wordt bijgehouden met wie de gebruiker in contact is geweest. De privacytoezichthouder steunt het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van dergelijke apps vrijwillig te maken, waarbij individuen als blijk van "gemeenschappelijke verantwoordelijkheid" zelf voor de installatie van de app kiezen.

Overheden zouden dan ook het vrijwillig gebruik van de apps moeten promoten, zonder dat er negatieve gevolgen zijn voor mensen die er geen gebruik van maken, laat de privacytoezichthouder weten. Burgers zouden tevens vrij moeten zijn om de app te installeren en weer te verwijderen. Waarbij verschillende experts en organisaties opriepen om data van de contact-tracing app decentraal op te slaan, stelt de EDPB dat ook centrale opslag een legitiem alternatief is, zolang de beveiliging maar goed is geregeld. Decentrale opslag is echter meer in lijn met het principe van dataminimalisatie, zegt EDPB-voorzitter Andrea Jelinek.

Verder moet het gebruik van de apps na de coronacrisis worden gestapt en zou alle verzamelde data moeten worden verwijderd of geanonimiseerd. Volgens Jelinek moeten de EDPB en diens leden tijdens het gehele proces worden betrokken, om erop toe te zien dat de AVG en ePrivacy-verordening juist worden toegepast. De EDPB komt binnenkort met richtlijnen over het gebruik van locatiegegevens en andere tracingtools in relatie tot de corona-uitbraak (pdf).

Reacties (8)
15-04-2020, 14:16 door Anoniem
Wat of wie is nu eigenlijk "de overheid".
Zijn dat geen mensen die ook belasting betalen.
In de gaten worden gehouden met dubieuze apps. Dat geldt dan toch ook voor iedereen die "de overheid" is.
Kunnen dat soort mensen zelf niet nadenken of zo.
15-04-2020, 14:22 door karma4
Gebruik locatiegegevens had al lang geregeld moeten zijn op het geanonimiseerde vlak om verspreiding vanuit besmettingshaarden tegen te gaan. Als het recht op privacy verward wordt met het recht om anderen te besmetten dan is dat een inbreuk op de EHRM.
15-04-2020, 15:32 door Anoniem
Door karma4: Gebruik locatiegegevens had al lang geregeld moeten zijn op het geanonimiseerde vlak om verspreiding vanuit besmettingshaarden tegen te gaan. Als het recht op privacy verward wordt met het recht om anderen te besmetten dan is dat een inbreuk op de EHRM.

Het recht ergens toe hebben betekent iets heel anders dan je hier suggereert. Het recht om jou te besmetten zou inhouden dat iemand je verplicht iedere dag in het gezicht hoest totdat je besmet bent, of dat je gedwongen een pil of injectie met een actief virus krijgt om hiervoor te zorgen. Dat is iets anders dan een situatie waarbij de kans op overdracht van een besmetting mogelijk als bijzaak bestaat. Dat is nog even los van de discusse of dat bij het al dan niet gebruiken van een app aan de orde is, want dat lijkt vrij onzeker. Niemand pleit, of heeft gepleit, voor het recht om anderen te besmetten. Daar is geen enkele discussie over.
15-04-2020, 15:45 door Anoniem
Helemaal vrijwillig!

Ja, als je het huis uit wil, moet je HELEMAAL vrijwillig die app gebruiken anders kom je geen winkel binnen.

Vragen:
TESTEN voor iedereen! kunnen we dat niet eerst regelen.
Dan wel 2 maal in de week testen -- want ook als je C-19 gehad heb kan je het opnieuw krijgen.
Maar dan wel gratis testen en niet zoals bij ons onmisbare opofferbare zorgpersoneel ten rekening van je EIGEN RISICO!!!!!

Je kunt ook C-19 hebben zonder symptomen.
Hoe kan die app dat oplossen?

Hoe kan het dat die app in minder dan 2 dagen in prototype stadium is.

Die app is geen broodje AAP het is een APEN menu!
15-04-2020, 16:07 door Reinder
Door karma4: Gebruik locatiegegevens had al lang geregeld moeten zijn op het geanonimiseerde vlak om verspreiding vanuit besmettingshaarden tegen te gaan. Als het recht op privacy verward wordt met het recht om anderen te besmetten dan is dat een inbreuk op de EHRM.

Het is bekend dat jij een overtuigd privacy-hater bent, maar je haalt hier nu wederom verschillende dingen door elkaar en creeert een false tegenstelling. Dit artikel gaat in het algemeen over de eisen die gesteld zouden moeten worden aan al dan niet nog te ontwikkelen apps zoals de corona-app waarover nu gesproken wordt, en meer specifiek ook over hoe de locatie van de gebruikers van die app daarin een rol kan spelen en een factor is. Het gaat niet over het delen door Google/Apple en/of telecomproviders van al dan niet geanonimiseerde locatiegegevens zoals ook (als in tevens, daarnaast, beide) gedaan wordt in verschillende landen. Er is niet zoiets als een recht om anderen te besmetten, dat is een biologisch verschijnsel en onlosmakelijk verbonden met menselijk contact. Er is wel zoiets als een in de wet vastgelegd recht op privacy. Er is geen tegenstelling tussen die twee, en de insinuatie dat alle vormen van privacy moeten wijken voor welke kleinst mogelijke al dan niet theoretisch bestaand voordeel in het bestrijden van besmetting is ronduit belachelijk. Actief, als in bewust, proberen anderen te besmetten met een of andere ziekte is al strafbaar gesteld, daar zijn al wetten tegen. Onlangs kwam in het nieuws dat zogenaamde "coronahoesters" veroordeeld zijn voor gevangenisstraffen, en er zijn ook dergelijke casusen geweest tegen HIV-besmette mensen die hadden gelogen over hun status voor het aangaan van onbeschermd sexueel contact. Er is ook geen recht om niet besmet te worden, als je een verkoudheid hebt opgelopen in de bus kan je daarvoor niet naar de politie stappen om aangifte te doen, zo werkt het niet met verkoudheid, niet met griep, en ook niet met corona.

Dat gescherm met de EHRM is ook vermoeiend, want het is niet relevant in deze. Het niet door telecomproviders zonder formeel verzoek van autoriteiten of volgend uit wetgeving verstrekken of bekendmaken van al dan niet geanonimiseerde locatiegegevens is geen schending van de mensenrechten, wel van bestaande privacywetgeving.

Ik heb een suggestie voor je waarmee je een hoop tijd kan besparen als ik je reacties onder recente artikelen zo eens bekijk. Als je nu in het vervolg wil reageren, dat zeg je gewoon "JM2CW" voor "just my two cents worth", en dan weet iedereen dat je bedoeld te zeggen "De overheid is geweldig, de staat is fantastisch, ambtenaren zijn onkreukbaar en volkomen integer, als ministers liegen is dat voor ons bestwil, communisme is supertof, alle privacy moet dood, we hebben meer autoriteit nodig, lang leve de totalitaire staat, het uiten van onderbouwde kritiek op de overheid moet verboden zijn en als je dat wil moet je gaan emigreren, alles moet wijken voor het collectief, individuele rechten zijn een schending van mensenrechten, wetgeving die lastig is voor de almachtige staat moet wijken als dat de staat goed uitkomt". Scheelt iedereen een hoop tijd, dunkt mij?
16-04-2020, 10:42 door Anoniem
Door Reinder:
Door karma4: Gebruik locatiegegevens had al lang geregeld moeten zijn op het geanonimiseerde vlak om verspreiding vanuit besmettingshaarden tegen te gaan. Als het recht op privacy verward wordt met het recht om anderen te besmetten dan is dat een inbreuk op de EHRM.

Het is bekend dat jij een overtuigd privacy-hater bent...
Mij niet bekend.
Wel is mij bekend dat Karma4 privacy geen voorrang geeft in gevallen waarbij dit een belangrijk maatschappelijk nadeel tot gevolg zou hebben.
16-04-2020, 16:51 door Anoniem
Door karma4: Gebruik locatiegegevens had al lang geregeld moeten zijn op het geanonimiseerde vlak om verspreiding vanuit besmettingshaarden tegen te gaan. Als het recht op privacy verward wordt met het recht om anderen te besmetten dan is dat een inbreuk op de EHRM.

Wat een wazige redenering, -IK- heb recht op mijn privacy en dat geeft mij nooit het recht om anderen te besmetten.
Maar goed, je hebt je reactie weer gekregen en daar is het je om te doen.
16-04-2020, 17:51 door Anoniem
Dus die apps gaan iedereen opsporen naar aanleiding van hun reisgedrag en eventueel ontbreken van melding.
Die zitten dus onterecht niet in quarantainne. Deze overtreders gaan de Nederlandse app-gebruikers nu opsporen.

Het wordt dus een traceringsapp voor overtredingen van de quarantaine regels,
waar bij handhavingsinstanties en zorgmedewerkenden tijd- en mankracht en pecunia voor ontbreken.

Het legt weer het enorme tekort aan analoge en menselijke handhaving bloot in onze huidige maatschappij.
dat moet dus nu blijken uit apps van derden en wel als geanonimiseerde klik-app. (click en verklik bedoel ik).

Of heb ik e.e.a. verkeerd begrepen?

J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.