image

Nederlandse universiteiten verbieden Zoom wegens privacyrisico's

zaterdag 2 mei 2020, 10:16 door Redactie, 32 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-05-2020, 12:54

Verschillende Nederlandse universiteiten verbieden wegens privacyrisico's het gebruik van videoconferentiesoftware Zoom of stellen beperkingen aan het gebruik ervan. Vanwege de coronamaatregelen wordt er geen fysiek onderwijs meer gegeven. In plaats daarvan kiezen universiteiten voor onderwijs en toetsing op afstand. Het gebruik van Zoom daarbij is voor meerdere Nederlandse universiteiten geen optie.

"De Universiteit Leiden staat geen gebruik van Zoom toe. Reden hiervoor is dat er vanuit privacy-oogpunt risico's zijn die momenteel onderwerp van onderzoek zijn. Zoom verkoopt of deelt persoonsgegevens met derden. Ook de functie Attendee Attention Tracking die de app biedt is risicovol", aldus de Universiteit Leiden. Die adviseert in plaats van Zoom gebruik te maken van Kaltura LiveRoom en Microsoft Teams. Wanneer medewerkers door een partij buiten de universiteit voor een Zoom-meeting worden uitgenodigd adviseert de universiteit om verschillende richtlijnen aan te houden.

Ook de Technische Universiteit Eindhoven heeft Zoom in ban gedaan. "Zoom was een populaire keuze. Het College van Bestuur verbiedt het gebruik hiervan voor het afnemen van tentamens en raadt met klem af het voor andere doeleinden in te zetten. Dit, vanwege angst voor datalekken, voor de privacy en het niet voldoen aan AVG-richtlijnen", zo meldt Cursor, het online magazine van de universiteit.

Op de eigen website waarschuwt de universiteit ook voor de "serieuze beveiligings- en privacygebreken" van Zoom, die kunnen leiden tot datalekken. "De huidige gebreken van Zoom brengen voor de universiteit een te groot risico met zich mee. Enerzijds voor de bescherming van onze persoonsgegevens, anderzijds voor de veiligheid van onze infrastructuur. Daarom ondersteunen we het gebruik van het tool op onze campus niet."

Wie een externe uitnodiging voor een Zoom-meeting krijgt wordt aangeraden om bij de organisator aan te dringen op het gebruik van een andere tool. Wanneer dit niet mogelijk is geeft ook de Technische Universiteit Eindhoven verschillende adviezen, zoals het sluiten van alle overige programma's en het gebruik van de browserversie. "Installeer in ieder geval niet de client", adviseert de universiteit.

De Rijksuniversiteit Groningen laat weten niet over een campuslicentie voor Zoom te beschikken, wat de reden is waarom de applicatie niet wordt ondersteund. "Tevens zijn er privacy issues met deze applicatie waardoor de privacy juristen van de Nederlandse universiteiten het gebruik afraden", meldt de universiteit.

De Universiteit Utrecht laat weten dat Zoom de komende weken nog zeer incidenteel wordt gebruikt voor onderwijs op afstand en in principe alleen voor onderwijs met meer dan 250 deelnemers. "De kans is dus vrij groot dat voor jou geldt dat je helemaal geen onderwijs in Zoom meer volgt en al het onderwijs in MS teams aangeboden wordt. Zoom is een videoconferencingtool die wereldwijd veel gebruikt wordt en veel commotie rondom privacy en informatieveiligheid heeft veroorzaakt de afgelopen weken." De universiteit heeft ook richtlijnen opgesteld om de privacyrisico's bij het gebruik van Zoom te beperken.

De Tilburg University werkt nog wel met Zoom, maar heeft voor medewerkers en studenten bepaalde functies uitgeschakeld zodat de software veilig is te gebruiken. Tevens raadt de universiteit aan om Zoom alleen maar voor meetings te gebruiken die anders ook in het openbaar zouden hebben plaatsgevonden. Een zelfde soort advies geeft de Universiteit van Amsterdam (UvA). Wel is de UvA een uitgebreider onderzoek naar de privacy en security van Zoom gestart. Aan de hand daarvan kunnen meer maatregelen volgen (pdf).

Update

Zoom heeft de afgelopen weken verschillende kwetsbaarheden en privacyproblemen verholpen. In een artikel van de NOS van gisterenavond laten de universiteiten van Groningen, Eindhoven en Leiden weten dat Zoom desondanks niet meer wordt gebruikt. Daarnaast maakte de Universiteit Antwerpen twee dagen geleden nog bekend dat het Zoom verbiedt.

Reacties (32)
02-05-2020, 10:33 door Anoniem
Zo jammer dit, waar zoom hard bezig is om de problemen op te lossen en dat ook grotendeels gedaan hebben, wordt deze keuze gemaakt . Terwijl de overgrote meerderheid aan problemen te wijten zijn aan onjuist gebruik. Eigenlijk geven de universiteiten hier een brevet van onvermogen af. Alle thuiswerk oplossingen hebben problemen. Tilburg heeft het wat dat betreft begrepen .
02-05-2020, 10:36 door The FOSS
Hatsjoe! Oh nee, Jitsi!

https://jitsi.org/
02-05-2020, 11:07 door Anoniem
Door The FOSS: Hatsjoe! Oh nee, Jitsi!

https://jitsi.org/
Maar qua features niet te vergelijken.
jitsi is een leuk en mooi product. Maar mist nog een hoop features.
Je moet het zelf hosten, en dus ook de kennis hiervan hebben.
Geen SAML / SSO authentication
Ik zie ook geen betaalde support mogelijkheden.
Installatie handleiding, is wat basic en slecht.
En als ik de support forms zie, zijn er ook wel de nodige issues.

Kan je Jitsi gebruiken? zekers, maar is het verre van een enterprise ready product.
02-05-2020, 11:20 door Anoniem
https://www.surf.nl/coronavirus-en-surf/videoconferencing
https://videobelpilot.surf.nl/
02-05-2020, 11:31 door Anoniem
Het lijkt alsof veel van het artikel nog is gebaseerd op een moment van voor de verbeteringen, maar waarover vandaag nog gesproken wordt alsof dat nog de actuele stand van zaken is terwijl dat niet meer het geval is. Functies als attention tracking is allang niet meer standaard ingeschakeld bijvoorbeeld. Verder ben ik nieuwsgierig aan welke AVG richtlijnen nu niet voldaan wordt.
Zou goed zijn om eens na te gaan of met de actuele situatie van Zoom waarin veel verbeterd is, dit soort artikels nog steeds gepubliceerd zouden worden.
02-05-2020, 11:43 door Anoniem
Zoom heeft ondertussen de attention tracking eruit gehaald, de Facebook toolkit eruit gehaald die data deelde, standaard instellingen verbeterd (wachtwoord en lobby functie aangezet) en hun privacy statement aangepast.
Microsoft Teams wordt als je een externe gebruiker hebt ook vatbaar voor ‘zoom bombing’. Ik zie niet in dat zoom op dit moment slechter is dan de alternatieven. Allemaal hebben ze hun eigen voor en nadelen.
02-05-2020, 11:57 door Anoniem
Voor wat kwetsbaarheid van de Zoom-software betreft, lijkt het nog wel mee te vallen hoewel het sneaky kan zijn.
https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-2159/Zoom.html
Oude versies vermijden dus, en oppassen met Zoom op Android.

Privacy voorwaarden zien er niet bijzonder verontrustend uit. (in lijn met GDPR)
https://zoom.us/privacy/

Dus waar komt de angst om het te (laten) gebruiken precies vandaan?
Vanwege een paar gevonden sneaky kwetsbaarheden in oudere versies waardoor het een naam heeft gekregen?
Of puur omdat het een Amerikaans produkt is misschien,
en men bij voorbaat al uitgaat van doorsnee US-standaarden op privacy-gebied? (sentiment dus)

Iets anders?

Why tell me why...
02-05-2020, 12:06 door Anoniem
Zo het inzicht dat de meeste apps niet anders doen ook eindelijk indalen?
Nahhhh. Vast niet.
02-05-2020, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Zo het inzicht dat de meeste apps niet anders doen ook eindelijk indalen?
Nahhhh. Vast niet.
nee, denk het niet. Een ander aspect in veiligheid is de IT organisatie van bedrijven. Zolang je de tool niet goed configureert voor je gebruikers (verplichten wachtwoord op meetings bijv) blijf je vatbaar. Ongeacht welke tool het betreft.
Neemt niet weg dat Zoom het misschien nu op dit moment het best voor elkaar heeft als gevolg van de negatieve publiciteit.

Wel jammer dat security.nl dit zo publiceert. Conclusies en keuzes waarnaar verwezen wordt zijn echt nog pre-security verbeteringen. Artikel was meer informatief geweest als zij contact hadden opgenomen met o.a. LUMC of de standpunten tav Zoom nu herzien worden. En belicht eens op wat voor enorm tempo Zoom aan het ontwikkelen c.q. verbeteren is (ook al is het in bedrijfsbelang om relevant te blijven). Zaken als AES-GCM encrypties zijn nu doorgevoerd bijvoorbeeld.
02-05-2020, 12:32 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-05-2020, 12:45
Door Anoniem: Zo jammer dit, waar zoom hard bezig is om de problemen op te lossen en dat ook grotendeels gedaan hebben, wordt deze keuze gemaakt . Terwijl de overgrote meerderheid aan problemen te wijten zijn aan onjuist gebruik. Eigenlijk geven de universiteiten hier een brevet van onvermogen af. Alle thuiswerk oplossingen hebben problemen. Tilburg heeft het wat dat betreft begrepen .
Dit optimisme is killing us all. Het feit is gewoon dat Zoom Good, Bad en Ugly parts heeft. En het is dus te hacken! Gebruik gewoon Jitsi, daar leer je ook nog eens wat van. Of gebruik NextCloud Talk.

Door Anoniem: Zo het inzicht dat de meeste apps niet anders doen ook eindelijk indalen?
Nahhhh. Vast niet.
Als jij niet bespioneerd wil worden (en geloof me, dat wil je niet) dan zou ik als ik jou was mijn mening een beetje proberen te herzien.
02-05-2020, 13:22 door souplost
Veel universiteiten worden door Microsoft gesponsord. Logisch dat ze dan met MS teams komen aanzetten. Privacy noemen als argument blijft vreemd gezien de win10 track record. Men heeft daar geen enkele moeite mee.
02-05-2020, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Zo het inzicht dat de meeste apps niet anders doen ook eindelijk indalen?
Nahhhh. Vast niet.
Daarom raad ik iedereen aan om eens NoRoot Firewall te installeren, al is het maar om eens 10 minuten te kijken naar het logboek.

Dan zie je in een oogopslag hoe erg het gesteld is.
02-05-2020, 15:19 door Anoniem
Ik snap niet hoe zoveel reageerders op dit item, een applicatie kunnen promoten waarvan duidelijk alleen achter de grafische interface een goed doordacht ontwerp zit.
02-05-2020, 16:36 door karma4
Door souplost: Veel universiteiten worden door Microsoft gesponsord. Logisch dat ze dan met MS teams komen aanzetten. Privacy noemen als argument blijft vreemd gezien de win10 track record. Men heeft daar geen enkele moeite mee.
Bij veel universiteiten zitten de OSS gekkies die geloven dat als je de code kan zien dat je dan alles zou kunnen doorzien.
Ooit met E.Dijkstra was dat een nogo. Hij heeft zijn gelijk telkens in de praktijk zien gebeuren maar kon het tij niet keren.
02-05-2020, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door The FOSS: Hatsjoe! Oh nee, Jitsi!

https://jitsi.org/
Maar qua features niet te vergelijken.
jitsi is een leuk en mooi product. Maar mist nog een hoop features.
Je moet het zelf hosten, en dus ook de kennis hiervan hebben.
Geen SAML / SSO authentication
Ik zie ook geen betaalde support mogelijkheden.
Installatie handleiding, is wat basic en slecht.
En als ik de support forms zie, zijn er ook wel de nodige issues.

Kan je Jitsi gebruiken? zekers, maar is het verre van een enterprise ready product.


Dude! Klinkt als het commentaar op Linux van vroeger... niet echt waar allemaal: produkt is stabiel en veilig om naar mijn mening in een enterprise te kunnen gebruiken, alwaar zelfhosten een enorme pré is!

Support kan je gewoon kopen per case kopen via de site of een it-er inhuren.

Gratis zonder eigen hosting werken kan trouwens op https://meet.jit.si
02-05-2020, 16:52 door souplost
Door karma4:
Door souplost: Veel universiteiten worden door Microsoft gesponsord. Logisch dat ze dan met MS teams komen aanzetten. Privacy noemen als argument blijft vreemd gezien de win10 track record. Men heeft daar geen enkele moeite mee.
Bij veel universiteiten zitten de OSS gekkies die geloven dat als je de code kan zien dat je dan alles zou kunnen doorzien.
Ooit met E.Dijkstra was dat een nogo. Hij heeft zijn gelijk telkens in de praktijk zien gebeuren maar kon het tij niet keren.
Houd eens op met het besmeuren van Dijkstra's naam. Dijkstra is de Vader van gestructureerd programmeren. Niks met OSS of closed source te maken. Ga je schamen.
02-05-2020, 17:02 door karma4 - Bijgewerkt: 02-05-2020, 17:06
Door souplost: Houd eens op met het besmeuren van Dijkstra's naam. Dijkstra is de Vader van gestructureerd programmeren. Niks met OSS of closed source te maken. Ga je schamen.
Uit de EWD829 1982 eindhoven. == .... Naast de potjes met programmeertalen hebben we de flesjes met nieuwe operating systems: op een regime van driemaal daags een druppel UNIX wordt U het eeuwige leven beloofd. En als dat niet werkt, dan is er nog het onfeilbare poeiertje van de "personal computer". Dat is helemaal heerlijk, want zonder dat U zich iets van al die andere patienten hoeft aan te trekken, kan dit poeiertje gemengd worden helemaal naar Uw persoonlijke behoeften. ... ==
Ik weet wat gestructureerd programmeren en testen is. Zeker niet het OSS geloof als je de code kan zien dan zal iemand wel de fouten opmerken. Die houding is beschamend. Ik hoef me niet te schamen, wel degenen die zijn ideeën niet begrijpen. Dacht je nu echt dat het hem om het trucje -gestructureerd programmeren- ging en niet om aantoonbaar betrouwbare software?
02-05-2020, 17:59 door souplost
Door karma4:
Door souplost: Houd eens op met het besmeuren van Dijkstra's naam. Dijkstra is de Vader van gestructureerd programmeren. Niks met OSS of closed source te maken. Ga je schamen.
Uit de EWD829 1982 eindhoven. == .... Naast de potjes met programmeertalen hebben we de flesjes met nieuwe operating systems: op een regime van driemaal daags een druppel UNIX wordt U het eeuwige leven beloofd. En als dat niet werkt, dan is er nog het onfeilbare poeiertje van de "personal computer". Dat is helemaal heerlijk, want zonder dat U zich iets van al die andere patienten hoeft aan te trekken, kan dit poeiertje gemengd worden helemaal naar Uw persoonlijke behoeften. ... ==
Ik weet wat gestructureerd programmeren en testen is. Zeker niet het OSS geloof als je de code kan zien dan zal iemand wel de fouten opmerken. Die houding is beschamend. Ik hoef me niet te schamen, wel degenen die zijn ideeën niet begrijpen. Dacht je nu echt dat het hem om het trucje -gestructureerd programmeren- ging en niet om aantoonbaar betrouwbare software?
Jouw favoriete systeem is niet echt een voorbeeld van betrouwbare software :)
Wel eens van een semaphore gehoord? In windows kom je ze niet tegen. Assert op nullpointers al helemaal niet. Veel functies retourneren helemaal niets. Daarom was het kampioen hangen en segmentation faults. Maar goed ik dwaal af.
JIj schijnt nog steeds niet door te hebben waarom er OSS is. In ieder geval niet om er niet naar te kijken. Je verraadt alleen maar je eigen kronkel.
02-05-2020, 18:51 door Anoniem
Verbeteringen?
Eh... die toko wil vanalles aan data hebben en die gaan we dan weer vertrouwen als ze wat 'verbeteren'?
Gewoon, nooit meer gebruiken. En alle andere producten van dezelfde maker ook niet.

Vertrouwen kun je niet 'verbeteren'. Het is stuk en daarmee is het 'game over'.
03-05-2020, 02:41 door Anoniem
Sinds ze vorig jaar betrapt zijn op stiekem installeren van een persistent webserver op MacOS om zo de beveiliging te omzeilen, komt die malware er bij mij niet meer op. Een hele stroom aan kwetsbaarheden en schandalen verder ben ik verbaasd dat iemand nog met die cowboys in zee durft te gaan. Zat alternatieven en Jitsi hoef je idd niet zelf te hosten. Hier een stel NL servers: https://vc4all.nl/
03-05-2020, 10:14 door Anoniem
Vertrouwen kun je niet 'verbeteren'. Het is stuk en daarmee is het 'game over'.
Precies. En ook nog ff in de gaten houden of ze over een paar maanden opeens een andere naam hebben om het nog een keer te proberen...
03-05-2020, 11:00 door souplost
Door Anoniem: Sinds ze vorig jaar betrapt zijn op stiekem installeren van een persistent webserver op MacOS
Dat geloof ik niet. Linkje?
03-05-2020, 11:30 door Anoniem
Door souplost:
Door Anoniem: Sinds ze vorig jaar betrapt zijn op stiekem installeren van een persistent webserver op MacOS
Dat geloof ik niet. Linkje?
De lijst zoom kwetsbaarheden is ook ongelooflijk. De linkhttps://www.theverge.com/2019/7/10/20689644/apple-zoom-web-server-automatic-removal-silent-update-webcam-vulnerability

Daarnaast dus accountdata naar facebook ook al had je geen facebook account (iphone, app vorige maand gefixed) en stelen van Winows login via desktop app (speelde ook vorige maand).

Gebruik iets anders in nl (vc4all.nl) of als je hogere zekerheid wil jitsi selfhosted (makkelijk) of als het niveau secret moet halen: jitsi selfhosted over eigen vpn's met enterprise managed clients (super makkelijk voor een enterprise).
03-05-2020, 14:00 door Anoniem
Door karma4:
Door souplost: Houd eens op met het besmeuren van Dijkstra's naam. Dijkstra is de Vader van gestructureerd programmeren. Niks met OSS of closed source te maken. Ga je schamen.
Uit de EWD829 1982 eindhoven. == .... Naast de potjes met programmeertalen hebben we de flesjes met nieuwe operating systems: op een regime van driemaal daags een druppel UNIX wordt U het eeuwige leven beloofd. En als dat niet werkt, dan is er nog het onfeilbare poeiertje van de "personal computer". Dat is helemaal heerlijk, want zonder dat U zich iets van al die andere patienten hoeft aan te trekken, kan dit poeiertje gemengd worden helemaal naar Uw persoonlijke behoeften. ... ==
Dat gaat helemaal niet over OSS of closed source.
Ik weet wat gestructureerd programmeren en testen is.
Schreef degene die onlangs nog bleef volhouden dat de stelling van Pythagoras een algoritme is.
03-05-2020, 15:25 door souplost
Door Anoniem:
Door souplost:
Door Anoniem: Sinds ze vorig jaar betrapt zijn op stiekem installeren van een persistent webserver op MacOS
Dat geloof ik niet. Linkje?
De lijst zoom kwetsbaarheden is ook ongelooflijk. De linkhttps://www.theverge.com/2019/7/10/20689644/apple-zoom-web-server-automatic-removal-silent-update-webcam-vulnerability

Daarnaast dus accountdata naar facebook ook al had je geen facebook account (iphone, app vorige maand gefixed) en stelen van Winows login via desktop app (speelde ook vorige maand).

Gebruik iets anders in nl (vc4all.nl) of als je hogere zekerheid wil jitsi selfhosted (makkelijk) of als het niveau secret moet halen: jitsi selfhosted over eigen vpn's met enterprise managed clients (super makkelijk voor een enterprise).
Ik weet niet waarom je mij quote want het is geen antwoord op mijn vraag.
03-05-2020, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Dude! Klinkt als het commentaar op Linux van vroeger...
Blijkbaar is er dan niet zoveel veranderd?

niet echt waar allemaal: produkt is stabiel en veilig om naar mijn mening in een enterprise te kunnen gebruiken, alwaar zelfhosten een enorme pré is!
Maar dit zijn wel features die zeer van belang zijn voor het bedrijfsleven. Integratie is juist zeer van belang, icm audits.
Waarbij documentatie ook van belang is.
Allemaal punten die bij veel bedrijven van belang zijn.
Daarnaast zitten veel bedrijven er helemaal niet op te wachten om dit allemaal zelf te hosten. Of misschien zou je dit via een SaltStack kunnen uitrollen... Ho wacht even......

Support kan je gewoon kopen per case kopen via de site of een it-er inhuren.
Leuk als je een paar 1000 man niet meer kunnen werken. We gaan even een it-er inhuren.....
Of we gaan even een case inkopen. Wie regelt er even een inkoop order?

Gratis zonder eigen hosting werken kan trouwens op https://meet.jit.si
Niet echt geschikt voor een bedrijf. Leuk voor henk om de hoek.

Nee, [x] ongeschikt.
03-05-2020, 21:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Blijkbaar is er dan niet zoveel veranderd?

:-) Ja, want Linux servers zijn inmiddels niet bijna het enige dat de wereldwijde datacenters vult..

Niet echt geschikt voor een bedrijf. Leuk voor henk om de hoek.

Voor Henk op de hoek is Jitsi zeer geschikt als vervanger voor Zoom: op een desktop werkt het zelfs clientless dus nog toegankelijker kan niet.

Voor een self-hosting door een enterprise is het vergelijkbaar met het zelf installeren van Apache... voor een enterprise met een eigen of uitbestede IT afdeling zeer eenvoudig te doen.

Btw: mijn dejavu over Jitsi met coole ontwikkelingen sinds lange tijd in Apache en Linux is versterkt door de recente beta van end-to-end encryptie in Jitsi hand in hand met de nieuwe Chrome functie "Insertable Streams". Dat kun je van zogenaamde enterprise ready spul van bijvoorbeeld Cisco niet zeggen: treurig dat iets met zoveel beveligings- en performance problemen nog afzet heeft.

Zie https://jitsi.org/blog/e2ee/ voor coolness, die dus nu al werkt... stabiel en wel...
03-05-2020, 22:02 door Anoniem
Zoom heeft wat knullige kwetsbaarheden (gehad), maar zoals hier iemand al schreef zijn er ook heel veel dingen in de media geweest die niet zozeer Zoom aan te rekenen zijn, maar simpelweg gebruikersfouten. Zoom - maar dat geldt voor de meeste conference tools - is beter niet in te zetten voor écht vertrouwelijke data. Maar voor heel veel overleg en bijvoorbeeld online lesgeven is het in mijn ogen prima te gebruiken.

Als ik kijk naar het overzicht dat AP heeft uitgebracht, dan doet Zoom het helemaal niet zo slecht:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/keuzehulp_privacy_videobellen.pdf
03-05-2020, 23:39 door Anoniem
Door souplost:
Door Anoniem: Sinds ze vorig jaar betrapt zijn op stiekem installeren van een persistent webserver op MacOS
Dat geloof ik niet. Linkje?

Even search. Bijv:
https://www.tomshardware.com/news/zoom-mac-security-vulnerability-fix-videoconferencing,39819.html

En Apple voelde zich genoodzaakt om een noodpatch te pushen om die server van alle Macs te verwijderen (die dus bleef draaien als je Zoom al verwijderd had):

https://9to5mac.com/2019/07/10/zoom-apple-macos-update/

Daarvoor had Zoom dus op de malware lijst moeten komen. Btw. Ze hebben de hacker (die nog meer had gevonden) trouwens ook het zwijgen proberen op te leggen met een non-disclosure progamma.
03-05-2020, 23:52 door Anoniem
Door Anoniem:Ik zie niet in dat zoom op dit moment slechter is dan de alternatieven.
Ja, maar zoom is wel amerikaans, dus geen privacy ze luisteren en kijken gewoon mee.
04-05-2020, 08:33 door Anoniem
Zoom zal zijn gebruikers gewoon kunnen behouden. Facebook werd in het begin ook slecht gemaakt en werd ook afgeraden, ondertussen is dat allemaal niet meer van belang, zolang facebook de rechtzaken kan betalen dankzij onze data, dat is alleen maar goed voor de economie. Nu kan iedereen het veilig gebruiken zonder rekening te houden met de privacy.
04-05-2020, 10:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Als ik kijk naar het overzicht dat AP heeft uitgebracht, dan doet Zoom het helemaal niet zo slecht:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/keuzehulp_privacy_videobellen.pdf

Dat is louter een juridisch onderzoek gebaseerd op hun snel aangepaste privacy verklaring. Eerder loog Zoom ook over hun zogenaamde end-to-end encryptie. https://theintercept.com/2020/03/31/zoom-meeting-encryption/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.