image

Mozilla wil minder permissieverzoeken van Firefox-extensies

vrijdag 29 mei 2020, 13:30 door Redactie, 2 reacties

Mozilla wil het aantal permissieverzoeken dat Firefox-extensies tonen verminderen en heeft daarom een nieuwe oplossing bedacht. Firefoxgebruikers die extensies installeren krijgen tijdens het installatieproces een overzicht te zien van de permissies waar de extensie gebruik van maakt.

Extensies kunnen toegang tot allerlei gevoelige data krijgen, zoals bezochte websites en andere informatie. Door het tonen van het permissieoverzicht moet het duidelijk voor gebruikers worden wat een extensie allemaal voor mogelijkheden heeft. Wanneer een ontwikkelaar bij een volgende update van de extensie nieuwe permissies nodig heeft, krijgt de gebruiker opnieuw een verzoek te zien.

Op deze manier kan de gebruiker een geïnformeerde beslissing maken. In de praktijk blijkt echter dat gebruikers door al deze verzoeken overweldigd raken, aldus Mozilla. Daardoor komt het voor dat de nieuwe permissieverzoeken niet worden goedgekeurd en de extensie-update niet wordt geïnstalleerd. Gebruikers blijven zo met oude versies van hun extensie zitten.

Om dergelijke situaties te voorkomen heeft Mozilla nu "optionele permissies" bedacht. Het gaat om permissies die bij de installatie of bij een extensie-update geen verzoek meer tonen. Ze worden automatisch goedgekeurd. Het gaat onder andere om de permissie om het gebruik van de extensie te monitoren, het wissen van browsingdata, beheer van de proxy-instellingen en toegang tot recent gesloten tabs. Optionele permissies worden met Firefox 77 doorgevoerd. Deze versie staat gepland voor 2 juni.

Reacties (2)
29-05-2020, 14:26 door Anoniem
Toch altijd weer interesant hoe de webshits met hun goede intenties verder gaan de weg naar de hel te plaveien. In plaats van dat je de vraag verbetert, ga je ervanuit dat de gebruiker te dom is om te antwoorden dus neem je altijd maar "ja" aan. Man man man.
02-06-2020, 10:24 door Korund
Waarom niet om de permissie gevraagd op het moment dat die voor het eerst nodig is?
Dan is voor de gebruiker waarschijnlijk ook duidelijker *waarom* deze nodig is, omdat de vraag direct volgt op een actie die hij heeft uitgevoerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.