image

Cel voor Enschedeër die geld van rekeningen Marktplaatsgebruikers stal

maandag 8 juni 2020, 15:36 door Redactie, 1 reacties

Een 29-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar wegens het oplichten van Marktplaatsgebruikers. Ook moet de man zijn slachtoffers zo'n 29.000 euro terugbetalen. Dat heeft de rechtbank Overijssel geoordeeld.

De Enschedeër benaderde mensen die op Marktplaats campers en caravans aanboden. Hij liet verkopers weten hun caravan te willen kopen zonder die eerst te bekijken, omdat hij bekend was met het type. Er werd vervolgens een ophaaldatum afgesproken. Om vertrouwen bij de verkopers te wekken stuurde de man een kopie van een identiteitsbewijs en bankpas. Ook gaf hij adresgegevens door en vroeg verkopers hetzelfde te doen. De verkopers stuurden daarop een foto van hun identiteitsbewijs en bankpas. De informatie die de man doorstuurde was echter van andere slachtoffers afkomstig.

Vervolgens liet de Enschedeër weten dat hij de transactie via zijn zakelijke bankrekening wilde betalen. Hiervoor vraagt de man aan zijn slachtoffers om hun bank- en internetomgeving te openen. Via "listige vragen, mededelingen en verzoeken" weet de man zijn telefoon aan de internetbankierenomgeving van zijn slachtoffers te koppelen. Om de koppeling te voltooien moet een TAN-code en een bevestigingscode worden ingevoerd. Zeven slachtoffers, die al de nodige informatie met de man hebben gedeeld, geven ook deze codes door.

Nadat de man via zijn telefoon toegang tot de internetbankierenomgeving van zijn slachtoffers heeft gekregen zet hij verschillende betalingen klaar. Wanneer slachtoffers niet voldoende geld op de lopende rekening hebben boekt de man bedragen van spaarrekeningen over naar de lopende rekening. Via mobiele pinautomaten wordt het geld vervolgens van de rekeningen gehaald. Deze pinautomaten zijn aan de rekeningen van verschillende bedrijven gekoppeld, die onder andere van vrienden van de verdachte zijn.

"Gezien de ernst van de feiten is de rechtbank van oordeel dat niet anders kan worden gereageerd dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van na te melden duur", aldus de rechtbank, die de man een gevangenisstraf van 24 maanden oplegt. Tevens moet de man zo'n 29.000 euro aan zijn slachtoffers terugbetalen.

Reacties (1)
08-06-2020, 16:23 door Anoniem
In het Engels heet zo iemand een "confidence trickster". Hij doet net of hij jou vertrouwt dus verwacht hij dat jij hem ook vertrouwt.

Merk op dat kopietjes identiteitsbewijs en bankpas(!) volstrekt irrelevant zijn voor een transactie.* Dus je kan eigenlijk wel zeggen dat iemand die ongevraagd daarmee aan komt zetten en/of jou erom vraagt eigenlijk per definitie een oplichter is. Op z'n minst niet geïnteresseerd in eerlijk zakendoen want houdt zich bezig met zaken die niet relevant zijn voor de verkoop.

Toch gaan keer op keer weer mensen het schip in, want we zijn eigenlijk best goedgelovig met z'n allen. En dat de techniek nog best wel ingewikkeld is en vooral erg ondoorzichtig voor de meeste mensen helpt ook niet.

* Hier heeft de overheid ons geen dienst bewezen door het ding in te voeren en voor steeds meer dingen als voorwaarde te stellen; zo maak je dat als burgers dat onderling doen dat een signaal van "officieel, serieus" gegeven wordt, waar oplichters dan weer handig misbruik van maken. De overheid zou er beter aan doen, ook omwille van privacy en datalekken, zoveel mogelijk de eigen werkwijze om te bouwen dat er juist minder persoonsgegevens en bewijzen daarvan nodig zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.